• VIDEO: Arheologi Peru tuksnesī atklājuši 2000 gadus vecu gigantisku kaķa attēlu

    Interesanti
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    24. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Arheologi UNESCO pasaules mantojuma teritorijā Peru dienvidos klintīs atklājuši milzīgu kaķa siluetu, kura vecums ir ap diviem tūkstošiem gadu, atsaucoties uz Peru Kultūras ministriju, vēsta aģentūra AFP.

    Dzīvnieka siluets ir 37 metrus garš un tas papildina tā sauktās Naskas (Nazca) līnijas galeriju.

    Naskas tuksnesī, kas atrodas Peru dienvidos, atklāti vairāki simti ģeoglifu – senu līniju un attēlu kalnos.  Arheoloģiskie pētījumi liecina, ka tie veidoti laika posmā no 500 g.p.m.ē. līdz mūsu ēras pirmā gadu tūkstoša vidum. Līniju pielietojums joprojām nav noskaidrots, zinātniekiem ir versijas, ka tā varētu būt apūdeņošanas sistēma, savukārt dzīvnieku un augu attēli saistīti ar vietējo reliģiju – simboliskie attēli izveidoti, lai tos no debesīm redzētu dievības.

    Pirmās liecības par Naskas tuksneša zīmējumiem datētas ar 16. gadsimtu, 20. gadsimtā par šo fenomenu paziņoja Peru militārie un civilie lidotāji, kas tās pamanīja no gaisa. Intensīvāka teritorijas izpēte sākās pagājušā gadsimta vidū. 1994. gadā Naskas tuksnesi iekļāva UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

    Lielākā daļa līniju ir taisnas, bet daudzas veido simbolisku dzīvnieku un putnu attēlus. Līnijas veidotas, noņemot sarkanbrūno dzelzs oksīda smilšu slāni, atklājot gaišākas smiltis. To platums variējas no metra līdz 30 centimetriem, dziļums – 10 – 15 centimetri.

    Šis neparastais vēstures piemineklis saglabājies, pateicoties stabilajiem tuksneša klimatiskajiem apstākļiem – sausajam gaisam un bezvējam, kā arī faktam, ka Naskas apkārtne ir izolēta. Tikai pēdējos gados Naskas līnijas sākušas izzust, lielākoties klimata izmaiņu dēļ. 

    Zīmējumi labi pārredzami ne tikai no gaisa, bet arī tuvākajiem kalniem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē