• Vēlos šķirnes kaķēnu! Kā nenopirkt kaķi maisā?

    Mājas mīluļi
    Laura Blumberga
    14. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Bieži vien, kad esi izlēmis iegādāties šķirnes kaķēnu, nonāc izvēles priekšā – pirkt lētāk vai dārgi? Jo izrādās, ka šķirnes kaķēniem sludinājumos ir ļoti dažādas cenas, reizēm atšķirība ir pat vairāki simti eiro. Kāpēc tā, un kā būt drošam, ka savā īpašumā iegūsi patiešām tevis izvēlēto šķirnes pārstāvi ar atbilstošu izskatu, raksturu un labu veselību, skaidro speciālisti: Vija Klučniece, Jevgēnija Vašvari un Ivo Obrumanis.

    Kā atšķirt krāpnieku no audzētāja?

    Pirmais un vissvarīgākais ir izprast atšķirību starp profesionālu audzētāju un pavairotāju. Patiesībā viss ir vienkārši: audzētājs ir persona, kurš ir kādas reģistrētas organizācijas biedrs un kuram kaķu audzēšana ir hobijs, nevis peļņas veids. Tas nozīmē, ka mājās viņam dzīvo ne vairāk kā četri pieci dzīvnieki un tiek ievērota tīrība un kārtība.

    Audzētavām pirms kaķēnu plānošanas ir jāizpilda organizācijas, kurā reģistrēta audzētava, ciltsdarba nolikums.

    Nolikuma prasības: abiem vecākiem jāveic vairākas veselības pārbaudes; vecākiem jābūt atbilstoši novērtētiem izstādēs; pirms pārošanas no kluba, kurā audzētājs ir reģistrēts, ir jāsaņem pārošanas atļauja; visiem šķirnei atbilstošiem (nebrāķētiem) kaķēniem tiek izsniegti ciltsraksti, kas apliecina dzīvnieka piederību konkrētai šķirnei.

    Turpretim cilvēkam, kurš piedāvā it kā šķirnes kaķēnus bez dokumentiem par itin pieklājīgu summu (lai arī uz pusi mazāku, nekā prasa audzētājs), nav jādara nekas no visa iepriekš nosauktā. Un patiesībā nav pat pierādāms, ka konkrētie kaķēni ir šķirnes vecāku pēcteči. Būtībā pircējs iegādājas nevis šķirnes dzīvnieku bez dokumentiem, bet bezšķirnes kaķi par visai iespaidīgu naudas summu.

    Padomi kaķēna meklēšanas procesā

    • Lai cik mīļi būtu kaķēni fotogrāfijā, centies neļauties emocijām un domāt analītiski un loģiski – dodies uz audzētavu.
    •  Atbildīgs audzētājs tev izrādīs gan kaķēnus, gan iepazīstinās ar metiena kaķeni vai pat abiem vecākiem (ja abi vecāki ir no vienas audzētavas). Tur arī tev būs iespēja novērtēt, kādos apstākļos mitinās dzīvnieki, kā viņi tiek baroti un kā pret tiem izturas.
    • Profesionāls audzētājs savus kaķēnus nepārdos neitrālā vietā, piemēram, lielveikala stāvvietā no mašīnas bagāžnieka, un nekad sludinājuma tekstā nerakstīs: Visi kaķēni – šova klases. Lēti.
    • Audzētājs stāstīs gan par šķirnes plusiem, gan trūkumiem. Tikai krāpnieki centīsies iegalvot, ka viņu dzīvniekiem ir tikai plusi.
    • Tajā pašā laikā jāsaprot, ka pat vienā audzētavā kaķēnu cenas var atšķirties – cena dažkārt ir atkarīga gan no dzimuma, gan apmatojuma krāsas (dažām šķirnēm konkrēta krāsa sastopama retāk, tāpēc cena var būt augstāka nekā par brāļiem, māsām, kas ir citā krāsā). Atceries, ka labs dzīvnieks nevar maksāt lēti, tomēr arī pieklājīga summa nevar simptrocentīgi garantēt, ka dzīvnieks pieaugot kļūs par izstāžu zvaigzni, turklāt godīgs audzētājs to nenoliegs.
    • Audzētāja aktivitāte un komunikācijas veids ir tiešs rādītājs audzētavas kvalitātei.
    • Audzētavā tiek pārdoti kaķēni ar ciltsrakstiem (vai arī dzīvnieks tiek pārdots ar līgumu, kas pēc tam konkrētajā organizācijā tiek mainīts pret ciltsrakstiem) un veterinārajām pasēm. Tātad, ja dzīvnieks pārdots kā šķirnes pārstāvis, iegādājoties to, viņam ir jābūt vai nu esošajiem ciltsrakstiem, vai līgumam, kas apliecina viņa piederību konkrētajai šķirnei.
    • Audzētājs ir gatavs atbildēt uz visdažādākajiem jautājumiem gan par kaķēnu, gan viņa vecākiem, gan šķirni, gan klubu, kurā dzīvnieki ir reģistrēti.
    • Esi gatavs, ka atbildīgs audzētājs tieši tāpat vēlēsies uzzināt informāciju arī par jums – pircēju. Viņš interesēsies, kādos apstākļos kaķēns dzīvos, vai ģimenē ir citi dzīvnieki, vai jums ir mazi bērni.
    • Profesionāls audzētājs nepiekritīs ievērojami samazināt dzīvnieka pārdošanas cenu tikai tāpēc, lai kāds kaķēnu iegādātos (bet var piekrist pārdot dzīvnieku uz nomaksu).
    • Ja tu esi izvēlējies kaķēnu, audzētājs var pieprasīt rezervācijas maksu, kas garantē, ka dzīvnieks netiks pārdots kādam citam, pretī par to izsniedzot rakstisku vienošanos, ka ir saņemtu konkrēta naudas summa. Ja tu pārdomāsi un dzīvnieku neiegādāsies, iemaksātā nauda paliks pie audzētāja.
    • Latvijas likumdošana nosaka, ka kaķēni var doties uz jaunajām mājām ne agrāk kā 10 nedēļu vecumā. Ja dzīvnieks tiek atdots agrāk, tas ne tikai apdraud paša kaķēna veselību un vēl viņa nenobriedušo imunitāti, kā arī rada iespējamas problēmas ar patstāvīgu ēšanu, bet atbilstoši likumdošanai par to draud arī administratīvais sods no 7 līdz 120 eiro.
    •  Pārdošanas brīdī kaķēniem ir jābūt attārpotiem un vakcinētiem.
    • Vēršoties klubā, kurā audzētava ir reģistrēta, pircējs var noskaidrot konkrētās audzētavas reputāciju. Protams, ievākt informāciju var arī internetā, taču jārēķinās, ka tur var sastapties arī ar konkurentu apmelojumiem un subjektīviem, nepamatotiem uzskatiem. Vislabāk, ja pieredze ar konkrēto audzētavu ir kādam pazīstamam cilvēkam, kam jūs uzticaties.
    • Godīgs audzētājs nekritīs panikā, uzzinājis, ka ievācat par viņa audzētavu informāciju. Kā zināms, negodīgie pavairotāji, kas piedāvā tirdzniecībā it kā šķirnes dzīvniekus bez dokumentiem, ļoti nopietni kaitē audzētavu sistēmas darbībai, tāpēc profesionālis tikai priecāsies par tik atbildīgu attieksmi un rīcību no potenciālā pircēja puses.
    • Pašam šī procesa vaininiekam – kaķēnam – ir jābūt aktīvam, rotaļīgam, ne bailīgam, ar veselām, tīrām ausīm un acīm, ar mitru, pavēsu deguntiņu. Veselam kaķēnam (izņemot sfinksus) ir tīrs, spodrs, mīksts apmatojums bez parazītiem un blaugznām. Vesels kaķēns ir normālas miesasbūves – ne pārāk tievs, taču arī ne uzpūstu vēderu.

    Ja kaķēnu iegādājaties citā valstī

    Ja esi izvēlējies iegādāties šķirnes kaķēnu no citas valsts, arī tad vari iegūt informāciju, vēršoties, piemēram, valsts, kurā dzīvo, kaķu šķirņu klubos un jautājot pēc informācijas vai lūdzot palīdzību tās iegūšanai.

    Sev interesējošo informāciju vari arī sameklēt gan pašu audzētavu mājaslapā (ja viņiem tāda ir), gan sociālajos tīklos (daudzi audzētāji aktīvi komunicē sociālajos portālos, piemēram, Facebook). Vari palūgt audzētājam vecāku foto un pat video, tieši tāpat vari lūgt nofilmēt kaķēnus, kas ļaus spriest gan par vidi, kādā tie atrodas, gan par viņu temperamentu un veselības stāvokli.

    Novērtē audzētāja komunikācijas veidu – kā, cik aktīvi viņš sniedz atbildes uz jums interesējošiem jautājumiem.

    Gan abu vecāku veselības pārbaudes, gan ciltsrakstu kopijas un izstāžu sertifikātus vari lūgt pārsūtīt tev uz e-pastu, ja tie nav pieejami audzētavas mājaslapā vai sociālajos tīklos. Ņem vērā, ka vienas šķirnes kaķēniem cenas dažādās valstīs var būt pat ievērojami atšķirīgas! Tāpat tev jānoskaidro, no kāda vecuma kaķēns oficiāli drīkst šķērsot robežu un tikt ievests valstī, kurā viņš dzīvos (katrā valstī šie nosacījumi nedaudz atšķiras). Ja kaķēnu plānojat iegādāties ārzemēs un ievest Latvijā, šo informāciju var noskaidrot Pārtikas un veterinārā dienesta mājaslapā.

    Kāds ir labs audzētājs?

    Pirmkārt, viņš ir savas nodarbošanās entuziasts. Regulāri apmeklē kursus un seminārus, kur apgūst ģenētiku, anatomiju, mācās par dzīvnieku psiholoģiju, uzzina un seko jaunumiem veterinārmedicīnas jautājumos, kā arī izglītojas izstāžu noteikumos un prasībās. Profesionāls audzētājs aizvien ir savas jomas attīstībā un vienmēr gatavs dalīties pieredzē un padomos.

    Audzētājs stingri ievēro pārošanas prasības – dzīvniekus atļauts pārot ne biežāk kā vienu reizi gadā.

    Audzētājs pret savu nodarbošanos izturas ļoti atbildīgi: pastāvīgi uzrauga visu audzētavā dzīvojošo dzīvnieku veselības stāvokli, pirms pārošanas rūpīgi izzina un izpēta abu vecāku un senču ciltsrakstus, ņem vērā šķirnes attīstību, cenšoties pēcnācējos izskaust iespējamās veselības problēmas, kas attiecas uz ģenētiku, un nostiprināt pareizās šķirnes īpašības un labu veselību.

    Ja cilvēks profesionāli nodarbojas ar kaķu audzēšanu, tas prasa ļoti daudz laika no viņa ikdienas, jo visi dzīvnieki ir jāpabaro, jāapkopj (piemēram, ir šķirnes, kas ir regulāri jāķemmē), jāievēro higiēnas prasības, vietai, kur mitinās kaķi, jābūt tīrai, lai dzīvnieki dzīvotu drošā vidē bez slimībām.

    Audzētājam visi kaķi ir viņa ģimenes locekļi, kas no sava cilvēka saņem vislabāko – gan barību, gan aprūpi, gan mīlestību. Jāatceras, ka ir vesela virkne šķirņu, kurām ir ļoti nepieciešama regulāra komunikācija un samīļošana no cilvēka puses. Iedomājieties, cik daudz laika paiet, lai, piemēram, paglaudītu un aprunātos ar pieciem kaķiem?

    Atbildīgs audzētājs vienmēr ir sazvanāms, nekad neatsaka padomu un sniedz profesionālus padomus jaunajiem saimniekiem, kā un ar ko dzīvnieks jābaro, kā jāaudzina, kur jāvēršas pēc palīdzības, ja gadījumā nepieciešama veterinārārsta konsultācija.

    Kāpēc neatbalstīt pavairošanas biznesu?

    Ja tomēr neesi skaidri izlēmis, ka vēlies tieši šķirnes kaķēnu, bet varbūt gribi vienkārši mazu, mīļu, pūkainu kaķēnu, tas nav iemesls, lai iegādātos it kā šķirnes kaķēnu par lētu cenu. Nekļūsti par līdzdalībnieku un neatbalsti pavairošanas biznesu.

    1. Tas negatīvi ietekmē šķirnes attīstību (šķirnei neatbilstošas rakstura īpašības, veselības problēmas, eksterjera neatbilstība), kā arī nesniedz nekādas garantijas tam, ka būsi iegādājies vismaz kaut ko līdzīgu savai izvēlētajai šķirnei.
    2. Nelegālie kaķu pavairotāji ļauj saviem dzīvniekiem vairoties kosmiskā ātrumā. Kaķenes meklējas gana bieži un reizēm jau nākamo meklēšanos atsāk tikai dažas dienas pēc dzemdībām. Kaķenes organisms, tik bieži iznēsājot un dzemdējot mazuļus, tiek novārdzināts, kā rezultātā kaķēni nesaņem pienācīgu imunitāti, kas ir kā garantija kaķa veselībai visas dzīves garumā.
    3. Labākajā gadījumā lēto šķirnes kaķēnu vecāki ir vienas šķirnes pārstāvji, sliktākajā – tikai viens ir šķirnīgs vai pat neviens. Ja abi vecāki ir šķirnes pārstāvji, cilvēkiem, kas nav ieguvuši audzētāja atbilstībai apliecinošus dokumentus, trūkst zināšanu un pieredzes, lai noteiktu, cik tuvas radniecības pakāpes abi vecāki ir. Ja radniecība, sapārojot divus dzīvniekus, ir nesaderīga, tas draud ar nopietnām ģenētiskām anomālijām (kas reizumis nav ārstējamas un draud ar dzīvnieka nāvi), smagām alerģijām, šķirnei neatbilstošām uzvedības problēmām (bailes, agresija utt.).  
    4. Eksistē arī īpaši cietsirdīgi pavairotāji, pie kuriem dzīvo desmitiem kaķu un katra kaķene dzemdē pēc katras meklēšanās reizes. Šādās fabrikās bieži vien mitinās pat simtiem nelaimīgu dzīvnieku. Šie mājdzīvnieki visbiežāk nesaņem pat elementāro aprūpi, tajā skaitā barību, un mitinās antisanitāros apstākļos. Kaķēni nekā īpaši netiek aprūpēti, ja saslimst, tad arī nomirst, bet daļa mazuļu, jau saslimušu, tiek pārdoti kā šķirnes pārstāvji bez dokumentiem un nokļūst savā jaunajā ģimenē.
    5. Dažkārt kaķu pārdevēji ir apveltīti ar īstu krāpnieka talantu un, tiekoties ar potenciālajiem pircējiem vai telefonsarunā, izliekas par kādu citu, oficiālu atzītu audzētavu pārstāvjiem. Tāpēc nekādā gadījumā neiegādājieties kaķēnu bez ciltsrakstiem, pat ja jums tiek apgalvots, ka kaķēni nāk no oficiālas audzētavas.

    Pirms pērc, atceries!

    Iegādājoties kaķus bez dokumentiem par lētāku cenu, tu atbalsti un pieļauj šāda nelegāla biznesa eksistenci. Iespējams, tu domā, ka, iegādājoties kaķēnu, esi viņu izglābis no pavairošanas fabrikas, tomēr – vai aizdomājies par to, ka tādā veidā esi parakstījis spriedumu šī kaķēna mammai, kurai būs jādzemdē vēl, vēl un vēl, jo ikreiz ir kāds, kas šos mazuļus nopērk par itin pieklājīgu naudas summu?

    Pavairošanas fabrikās šādas kaķenes dzemdē tik ilgi, kamēr iet bojā, jo viņām ir ļoti novājināts organisms, turklāt viņas ne grūtniecības, ne barošanas laikā nesaņem pienācīgu aprūpi un pārtiku

    Bet par viņu nāvi jau neskumst, jo sistēma turpina strādāt – viņas vietā nāk kāda viņas meita, un cilvēki atkal steidz iegādāties it kā šķirnes kaķēnus lētāk…

    Kas lēti pērk, tas dārgi maksā!

    Vija Klučniece, Latvijas felinoloģiskās asociācijas Felimurs prezidente

    Ja atveram sludinājumu portālu ss.lv, redzam, ka šķirnes dzīvnieki tiek piedāvāti par ļoti dažādām cenām. Vispirms jāsaka, ka, kaut arī kaķēns ir dzīva būtne, iegādes brīdī viņš ir prece, kura maksā tik, cik maksā.

    Nevar nopirkt luksusa mersedesu par mazlitrāžas auto cenu, tāpat nevar nopirkt veselu, labi izaudzētu, šķirnes kaķēnu par summu, kas līdzinās ziedojumam par patversmes dzīvnieku.

    Ne velti saka – kas lēti pērk, tas dārgi maksā. Sāksim ar to, ka bez ciltsrakstiem nopērkams it kā šķirnes kaķēns ir tas pats, kas itāļu zīmola apģērbs, kas ražots mazā Ķīnas fabrikā. Latvijā Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka šķirnes dzīvniekus var pavairot tikai tad, ja tie ir reģistrēti kādas dzīvnieku audzētāju organizācijas ciltsgrāmatā, tas nozīmē, ka tikai kaķēns ar ciltsrakstiem ir šķirnes kaķēns, bet visi pārējie – bezšķirnes kaķēni, kuri labākajā gadījumā ir attiecīgās šķirnes tipā.

    Lai audzētājs varētu pavairot savu dzīvnieku, viņam kā organizācijas biedram ir jāizpilda virkne prasību – vecākiem jābūt novērtētiem izstādēs, kaķēniem jābūt attārpotiem, vakcinētiem, un jaunajam īpašniekam kopā ar kaķēnu ir jāsaņem vakcinācijas apliecība vai dzīvnieka pase, kā arī ciltsraksti.

    Ir noteikts arī vecums, kad atļauts kaķēnu atsavināt (pārdot, atdot, dāvināt), kā arī godprātīgas organizācijas parasti izdod kaķēnu atsavināšanas līgumus, kur skaidri noteiktas pārdevēja un pircēja tiesības un pienākumi, arī gadījumā, ja kaķēns saslimst tūlīt pēc iegādes. Bieži pircējam tiek paziņots, ka audzētājs vienkārši nevēlas doties uz izstādēm, tāpēc kaķēni ir bez dokumentiem, ka ciltsraksti maksā ļoti dārgi (no 10 līdz 25 eiro parasti ir to cena), ka nav laika darboties klubā utt. Tās ir atrunas, lai neievērotu noteikumus, kuriem ir pakļauti tie audzētāji, kas izpilda visas iepriekš minētās prasības.

    Ja kaķēns tiek iegādāts bez dokumentiem un līguma, visbiežāk viņš nav arī vakcinēts. Ja ar vakcināciju viss ir kārtībā, iespējams, iemesls meklējams apstāklī, ka audzētājam piederošais kaķis vai kaķene kaut kāda iemesla dēļ klubā izslēgti no ciltsdarba (iedzimtas veselības vai ģenētiskas problēmas utt.). MK noteikumi nosaka, ka kaķenei gadā var būt tikai viens metiens (tas nemaz nav viegli, jo kaķenes var meklēties nepārtraukti, pat jau otrajā dienā pēc dzemdībām), bet ārpus klubu pavairotāji var ļaut kaķenei dzemdēt līdz pat 4 reizēm gadā. Protams, šādiem kaķēniem nav imunitātes un viņiem bieži augot parādās dažādas fizioloģiskas novirzes.

    Neražot ģenētiskas anomālijas

    Ivo Obrumanis, meinkūnu audzētājs

    Cilvēkiem jāapzinās, ka kaķu pārošana, ja uz to raugās no ģenētiskās puses, ir ļoti sarežģīta. Ja tiek sapāroti ģenētiski tuvi un nedraudzīgi pāri, rezultātā var piedzimt kaķēni ar iedzimtām anomālijām, smagākos gadījumos tas beidzas ar viņu nāvi, bet vieglākos – kaķēnam var būt neatbilstošs temperaments vai novājināta veselība.

    Runājot par šķirni, ko audzēju, proti, meinkūniem, pastiprināti tiek pārbaudīta dzīvnieku sirds veselība, jo tiek uzskatīts, ka meinkūniem tā ir vājā vieta. Tāpat abiem vecākiem ir jābūt novērtētiem izstādēs. Meinkūni ir ļoti lieli kaķi, pieaudzis runcis var sasniegt 15 kg svaru, tajā pašā laikā – īsteni savas šķirnes pārstāvji raksturā ir nosvērti, mīlīgi, absolūti bez jebkādām agresijas pazīmēm. Un katrā izstādē tam tiek pievērsta uzmanība. Ja dzīvnieks kādā no izstādēm pret tiesnesi parāda kaut mazāko agresijas pazīmi, viņš momentā tiek diskvalificēts! Bez ierunas! Un šāds dzīvnieks nekad vairs netiek pārots un netiek pieļauta viņa iekļaušana vaislas darbā.

    Tāpēc izstādes ir obligātas, jo tiesnešu vērtējumi ļauj kontrolēt un turēt tīru konkrēto šķirni ne tikai pēc ārējām eksterjera īpašībām, bet arī pēc temperamenta.

    Visizplatītākie meli, ko pircējiem stāsta lēto šķirnes kaķēnu pārdevēji ir tādi, ka dzīvnieka cena ir divreiz lētāka nekā audzētavās, jo klubā nav iegādāti ciltsraksti, kas maksā ļoti dārgi. Dažkārt tiek piedāvāts arī tāds variants – ja jūs vēlaties iegādāties šo dzīvnieku ar ciltsrakstiem, mēs to nokārtosim, bet tad jums par papīriem būs jāsamaksā vēl 200 vai 250 eiro. Patiesība ir tāda, ka viena kaķēna ciltsrakstu cena ir vidēji 10 līdz 25 eiro.

    Būtiski apzināties, ko jūs ar 50% atlaidi iegūstat

    Jevgēnija Vašvari, skotu nokareno ausu kaķu audzētāja

    Profesionāls audzētājs ir tāds, kura pieaugušie kaķi tiek regulāri demonstrēti izstādēs, turklāt tās nav vienkārši šova un slavas dēļ, tajās tiek novērtēts dzīvnieks un viņa atbilstība šķirnes prasībām.

    Ja tiesnesim kaut kas nepatīk dzīvnieka eksterjerā vai uzvedībā, kaķis var netikt pielaists pie vaislas darba. Šis ir ļoti būtisks faktors, par ko cilvēki bieži vien pat neaizdomājas.

    Vēl nozīmīgāk – oficiālām audzētavām ir virkne obligāto prasību, kas jāizpilda – ikgadējās veselības un ģenētiskās dzīvnieku pārbaudes pie veterinārārsta, attiecīgi pielāgojot šīs prasības konkrētās šķirnes īpatnībām. Un apzinīgs audzētājs pret šo jautājumu izturas ļoti atbildīgi. Tirgotāji, kas cilvēkiem piedāvā it kā šķirnes kaķēnus par divreiz un dažkārt pat par trīsreiz mazāku summu nekā audzētavās, bieži šo cenas starpību skaidro ar argumentu, ka viņiem nav bijusi vēlēšanās krāmēties ar klubiem, izstādēm un to prasību izpildi. Tad jau arī šie cilvēki visdrīzāk nekrāmēsies arī ar pareizu uzturu kaķenei grūtniecei, vēlāk kaķēniem un mazuļu vakcināciju, un apskati pie veterinārārsta.

    Atcerieties, ka kaķēnus nav vēlams šķirt no mātes agrāk par 10 nedēļu vecumu, jo līdz tam viņi ir ļoti uzņēmīgi pret dažādām slimībām.

    Bieži vien lētie kaķēni jums tiek piedāvāti jau pusotra mēneša vecumā, jo kamdēļ gan viņus barot vēl atlikušās nedēļas un tērēt lieku naudu viņu uzturēšanai, ja var nopelnīt tagad?

    250 eiro par šķirnes kaķēnu audzētavu prasīto 500 eiro vietā cilvēkiem, iespējams, šķiet izdevīgs piedāvājums. Tomēr ir būtiski apzināties, ko jūs ar 50% atlaidi iegūstat? Pērkot dzīvnieku bez papīriem, svarīgākais, par ko jāuztraucas, ir viņa veselība. Paveiksies, ja kaķēns būs vakcinēts un savā dzīves laikā viņam neizpaudīsies kāda ģenētiska slimība, kas būs pārmantota no vecākiem. Nepaveiksies, ja kaķēns nomirs no kāda vīrusa, ko nebūs izdevies izārstēt par spīti pūliņiem, un pēc tam vēl 6 mēnešus jūsu mājoklī būs karantīna, kurā nevarēs ienest nevienu citu dzīvnieku. Tāpēc novēlu jums iegādāties veselus, skaistus un patiesi šķirnīgus kaķēnus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē