• Veca suņa aptieciņa

    Mājas mīluļi
    Ārija Lipska
    3. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Runājot par pavecāku suņu veselības problēmām, ar kurām saimnieki var piepeši saskarties, lielu lomu spēlē suņa augums. Ja pastaigas laikā mazam vecam sunītim pēkšņi neklausīs kājas, saimnieks viņu viegli pasistīs padusē un aiznesīs uz mājām vai klīniku, bet ko šādā situācijā darīt, piemēram, ar rotveileru? Par to, kas nepieciešams liela auguma suņu vecīšu pirmās palīdzības aptieciņā, stāsta veterinārārste Daiga Bokvalde.

    Pat ja tu neesi cilvēks, kas dzīvo uz zālēm, tev noteikti ir pirmās palīdzības aptieciņa. Tāda pati vajadzīga arī sunim, īpaši – ja viņš ir liela auguma un vairs nav ne jauns, ne sprauns.

    Kuras ir būtiskākās un akūtākās problēmas, ar ko saskaras lielie pusmūža un vecie suņi? Pirmkārt, sāpošas kāju locītavas. Tās par sevi var dot ziņu jau pusmūžā, sunim pārkāpjot sešu gadu robežu. Pirmās pazīmes – viņam grūtāk piecelties, pastaigu laikā viņš ātrāk piekūst, pastaigājas lēnāk nekā agrāk, reizēm apstājas.

    Ja saimnieks uz šīm pazīmēm nereaģē un nesāk dot sunim glikozamīna preparātus vai speciālu barību, kādu dienu var notikt īsta nelaime. Nereti gadījies šādi – suns no rīta vairs nevar piecelties, lai izietu ārā pačurāt. Ko nu?

    • Ātrā palīdzība: ja sunim sāk ļoti sāpēt kājas, viņš nevar pastaigāt un pat piecelties, līdzēs rimidils. Tas ir nesteroīds pretsāpju un pretiekaisuma preparāts, veterinārajās aptiekās to izsniedz tikai pret recepti. Iedarbojas aptuveni 30–40 minūtēs – suns jau varēs pats piecelties un iziet ārā. Pēc tam dzīvnieku vajadzētu parādīt veterinārārstam.
    • Profilakse: ja sunim radušās locītavu problēmas, noteikti vajadzētu dot kādu glikozamīna preparātu (divas nedēļas lieto, četras nedēļas pārtraukums). Veterinārajās aptiekās ir ļoti plašs glikozamīna un hondroitīna preparātu klāsts. Tie ir diezgan dārgi, piemēram – 40 kg smagam sunim mēneša uzturošā (profilakses) deva izmaksās nedaudz virs divdesmit latiem. Ja netiek lietoti farmācijas produkti, tad sunim jādod speciālā sausā barība, kurai pievienots glikozamīns.

    Ņem vērā! Ja suns ir vecs un iepriekš nav lietojis pretsāpju medikamentus vai arī viņam ir kuņģa problēmas, pretsāpju zāles var izsaukt pamatīgu caureju.

    Otra biežākā problēma ir sirdslēkme (kļūst slikti ar sirdi). Ja tāda nelaime notikusi, var līdzēt humānie preparāti.

    • Ātrā palīdzība: korvalols, valikordīns (validols tabletēs nederēs, jo tas jāliek zem mēles – suns to nesūkās), taču arī šīs zāles aptiekās izsniedz pret recepti. Lielam sunim jādod 10–15 pilieni. Taču ātrāk iedarbosies nitroglicerīns (arī humānais recepšu preparāts) – kapsula jāpārspiež un jāierīvē sunim smaganas (rokā jāvelk gumijas cimds, jo vielas iesūcas caur ādu). Ja nav pie rokas neviena no šiem preparātiem, palīdzēs arī cukurūdens. Un steidzami dzīvnieks jāved pie veterinārārsta.

    Uzmanību! Sirds lēkme un lielas sāpes kājās izskatās ļoti līdzīgi – abos gadījumos suns sāk pastiprināti elsot, apsēžas vai apguļas un nevar paiet.

    Trešā problēma, raksturīga vecākām sterilizētām kucītēm, ir urīna nesaturēšana – suns mājās, pašam nemanot, apčurājas, pieslapina savu gultiņu.

    • Ātrā palīdzība: visātrāk iedarbosies humānais bezrecepšu preparāts urisepts, parasti slapināšana beidzas jau nākamajā vai aiznākamajā dienā. Lielai kucei jādod divas, trīs tabletes (viena plāksne maksā aptuveni Ls 1,40).
    • Profilakse: kucītei var dot veterināro recepšu preparātu propolīnu, kā arī humāno bezrecepšu preparātu panangīnu. Par devām un lietošanas kursu jākonsultējas ar veterinārārstu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē