• Vasarnīca trusim vai jūrascūciņai — āra voljērs

    Daba un dzīvnieki
    18. februāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Charlie and Uno
    Foto: Chris Perkins, <a href="http://onlineguineapigcare.com" target="_blank">Guinea pigs</a>, Flickr.com
    Charlie and Uno
    Arī mazajiem mājdzīvniekiem ir vērts ierīkot vasaras rezidenci jeb āra voljēru.

    Ja tev ir lauki vai vasarnīca, vai arī tu dzīvo provincē (pat ja esi vasaras mēnešiem noīrējis istabu privātmājā ar dārzu), vari itin viegli sagādāt vasarīgu noskaņu arī savam trusītim vai jūrascūciņai.

    Lai dzīvnieciņš varētu augām dienām uzturēties svaigā gaisā, viņam jāsameistaro āra voljērs. Tā nav pārāk sarežģīta parikte, galvenie izejmateriāli ir koka brusas un metāla siets, un vienkāršākus voljērus var uztapināt pat cilvēks bez īpašām galdnieka iemaņām. Taču, ja vēlies, lai voljērs izdaiļotu dārzu un izskatītos dekoratīvi, nāksies meklēt ne tikai labus galdniekus, bet arī izstrādāt oriģinālu projektu.

    Latvijā mazo dzīvnieciņu voljērus neražo neviena galdniecības firma (to augstākā pilotāža ir suņu būdas), tāpēc ASTES veica virtuālu reidu pa ārzemju dzīvnieku mēbeļu ražošanas firmām. Piedāvājums patiesi pārsteidza gan ar projektu dažādību, gan augstajām cenām, gan pašu faktu, ka par tik nesvarīgiem dzīvnieciņiem kā truši un jūrascūciņas (piemēram, suņi tiek uzskatīti vismaz desmit reizes svarīgāki!) rūpējas neskaitāmas ražotnes. Tas liecina, ka ārzemēs tiek augstu vērtētas rūpes par jebkādiem – pat vismazākajiem – mājdzīvniekiem.

    Cilvēki pret saviem mīluļiem izturas daudz nopietnāk un ar lielāku cieņu pret viņu nosacītajām prasībām pēc komforta. Taču ārzemēs ražoto voljēru cenas ir šokējošas. Vai te kāds sabiedrības vidusslāņa cilvēks var un grib sava truša vasaras rezidencei iztērēt 500 eiro? Bet, iespējams, šie voljēri ir tādas naudas vērti, un vaina ir mūsu domāšanā un soclaikos iepotētajā attieksmē pret dzīvniekiem kā nenozīmīgiem radījumiem. Galu galā – gan truši, gan jūrascūciņas dzīvo gandrīz tikpat ilgi kā kaķi un ilgāk par liela auguma suņiem. Tātad – āra voljērs tiek pirkts gandrīz uz 15 gadiem, un tā ir nopietna mēbele. Tiesa, tas agri vai vēlu cietīs no trušu un jūrascūciņu zobiem, bet arī automašīna jāpielabo gandrīz katru gadu…

    Āra voljēra priekšrocības:

    • dzīvnieks uzturas svaigā gaisā,
    • ēd svaigu zālīti (šajā ziņā vērtīgāki ir pārvietojamie voljēri).

    Āra voljēra trūkumi:

    • karkass veidots no koka, tāpēc dzīvnieki to var sagrauzt, un saimniekam sagrauztās vietas jārestaurē,
    • ja ir pārvietojams, jāatrod telpa, kur to glabāt ziemā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē