• Vai trusis un jūrascūciņa var dzīvot kopā vienā būrī?

    Mājas mīluļi
    Ieva Štāle
    7. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Redakcijā saņēmām satrauktu ziņu no lasītājas: jūrascūciņai dzīve vienā būrī ar trusi beigusies letāli… Bet zooveikalos truši un jūrascūciņas taču redzēti, uzturamies kopā! Arī mājās novērots, ka pundurtrusis tik ļoti sadraudzējas ar jūrascūciņu, ka ļauj cūciņai gulēt sev virsū, viens otru mazgā, bet, kad abi izlaisti brīvsolī, jūrascūciņa teciņiem vien skrien trusītim pakaļ. Pat ēdienkarte un turēšanai nepieciešamie apstākļi tiem šķiet visai līdzīgi!

    Kā tad ir patiesībā – drīkst vai nedrīkst šos grauzējus turēt kopā – «Astēm» skaidro veterinārārste Baiba Ševcova. 

    «Esmu pret dažādu sugu grauzēju ilgstošu turēšanu kopā! Agri vai vēlu tie sakaujas, traumē viens otru – rodas stress, kas progresē dažādās slimībās,» novērojusi B. Ševcova. Viņas praksē bijuši gadījumi, kad dzīvnieciņam ir neizskaidrojamas izcelsmes caureja un tikai vēlāk atklājas, ka vainojama nevis barība, bet stress, ko radījusi kopā dzīvošana ar pavisam citas sugas dzīvnieku. Protams, arī zooveikalos trusis dažkārt tiek turēts vienā boksā ar citu grauzēju. Taču tas ir tikai tāpēc, ka pieprasījums pēc dzīvniekiem ir lielāks nekā veikalā boksu, tāpēc citreiz truši īslaicīgi tiek salikti kopā ar jūrascūciņu vai degu. Tomēr  lielākoties zooveikali grauzējus cenšas turēt pa sugām.

    Kāpēc trusi nevajadzētu turēt kopā ar citiem grauzējiem?

    1. Iespējamas traumas
      Katrs trusis atšķiras ar savu temperamentu un uzvedību. Piemēram, reksi ir agresīvāki, angortruši – mīļāki, tomēr ar raksturiņu. Vismierīgākie un mīlīgāki ir auntruši, viņi labāk sadzīvo ar citiem grauzējiem. Taču der atcerēties – kamēr trusītis mazs, tikmēr visi viņam ir draugi, taču, dzīvniekam sasniedzot dzimumbriedumu, viss mainās! Jūrascūciņu trusis sāk uztvert kā pāri un mēģina pāroties. Un, tā kā augumā trusis ir lielāks, var pat savainot cūciņai mugurkaulu.
    2. Ēdienkarte nav identiska
      Trusim un jūrascūciņai nepieciešamā graudaugu barība un siens īpaši neatšķiras. Bet jāņem vērā, ka jūrascūciņām ir ļoti nepieciešams C vitamīns – dienas deva ir 5 mg. Ja šā vitamīna pietrūkst, tas var novest pie letāla iznākuma. Savukārt truša organisms pats spēj veidot C vitamīnu, tāpēc šim grauzējam nav tik svarīgi to uzņemt kopā ar barību. Ja apskatīsi zooveikalos nopērkamās barības jūrascūciņām, redzēsi, ka uz iepakojuma ir norāde +C vitamīns. Uz trušu barības tādas nav. Arī universālajā barībā grauzējiem C vitamīna nav.
      Arī graudaugu barības deva grauzējiem atšķiras (trušiem tie ir 50 g, cūciņām 30–40 g dienā), un, abus turot kopā, nav iespējams izkontrolēt, cik kurš apēd. Cūciņa vienmēr ēdīs vairāk, nekā vajadzētu, tāpēc ātri iedzīvosies liekajā svarā. Mēdz būt arī tā, ka trusis otru grauzēju var nelaist klāt trauciņam, kamēr pats nav apēdis labāko un garšīgāko (grauzējiem raksturīgi, ka tie neēd visu pēc kārtas, bet vispirms apēd garšīgāko). Līdz ar to cūciņa paliks neēdusi, bet trusis – pārēdies.
    3. Atšķirīgs dzīvesveids
      Trusis ir aktīvs dienā, tāpēc to noteikti nedrīkst likt kopā ar naktī aktīvajiem grauzējiem (piemēram, šinšillām).
    4. Var aplipināt ar slimībām
      Jebkurš slims grauzējs var aplipināt citas sugas grauzēju, jo grauzējiem slimības vairāk vai mazāk ir kopīgas (gan parazitārās, gan gremošanas, gan elpošanas ceļu).
    5. Dažādas mikrofloras
      Katram grauzējam ir sava zarnu un ādas mikroflora. Diskomfortu dzīvnieciņam var sagādāt arī elementāras savai sugai atbilstošas higiēnas trūkums.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē