• Vai sunim mute ir tīrāka nekā cilvēkam?

    Mājas mīluļi
    Ilze Zicāne
    18. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: David P Baileys / Shutterstock
    Nereti dzirdēts uzskats, ka, pat par spīti barības un mežā nogaršotās maitas paliekām starp zobiem, mūsu četrkājaino draugu mutes higiēna ir labāka nekā cilvēkiem – pat tiem, kas regulāri apmeklē zobārstu, higiēnistu, kā arī rūpīgi tīra un diego savus zobus. Vai varam tam ticēt?

    Suņa mutē atrodas apmēram tikpat daudz baktēriju kā cilvēkam, izraisot tikpat daudz un dažādu mutes veselības problēmu. Tāpēc pieņēmums, ka suņa mute ir tīrāka nekā cilvēka, ir mīts. Gan cilvēka, gan suņa mutē mīt viena tipa baktērijas.

    Kā piemēru var minēt baktēriju, kas izraisa parodontozi. Tā ir infekcija, kas noved pie smaganu atdalīšanās no zobiem un bieži arī zobu izkrišanas. Zinātnieki izpētījuši, ka pastāv divi radniecīgi šīs slimības izraisītāji – Porphyromonas baktērijas paveidi. Porphyromonas gingivalis atrasts cilvēka zobu aplikumā, taču Porphyromonas gulae suņa. Abas baktērijas samazina smaganas, liekot veseliem un stipriem zobiem izkustēties no vietas, izkrist un pat sastrutot.

    Vēl viens kā suņiem, tā cilvēkiem raksturīgs mutes slimību veids ir zobu kariess. 

    Maldīgo uzskatu, ka suņa mute ir tīrāka nekā cilvēka mute, radījušas arī baumas, ka cilvēka kodiens var izraisīt vairāk infekciju, nekā ja iekož suns. Arī šis apgalvojums neiztur kritiku. Tas, cik bīstams ir suņa vai cilvēka kodums, atkarīgs, pirmkārt, no mutē esošo baktēriju veidiem un daudzuma, otrkārt, no koduma dziļuma. Ja tev iekodis suns, brūce neatkarīgi no dziļuma nekavējoties jāiztīra un vajadzības gadījumā (ja pušums ir dziļāks par saskrāpētu ādu vai ja iekodis klaiņojošs suns) jāmeklē medicīniskā palīdzība.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē