• Vai suņiem kut?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    17. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Komunikācijas ar suni neatņemama sastāvdaļa ir taktilais kontakts – glāstīšana, kasīšana, apskaušana, bučošana. Kāda ir iespējamība, ka taktilais kontakts sunim var izraisīt kutēšanu? Un, ja viņam kutēs, kā viņš reaģēs? Uz šiem jautājumiem atbildējuši dzīvnieku psihologi un suņu uzvedības speciālisti. 

    Kas mums zināms par kutēšanu?

    1897. gadā ļoti slavenā amerikāņu žurnālā par psiholoģiju parādījās uzreiz divi termini, kas apraksta cilvēka kutēšanu. Terminoloģijas autori ir psiholoģijas profesori Dž. Stenlijs Hols un Arturs Allins. Zinātnieku veiktie pētījumi liecina, ka kutēšana mēdz būt dažāda atkarībā no reakcijas veida. Tātad cilvēkiem mēdz būt divu veidu kutēšana. Knismēze – ļoti viegla kutināšanas sajūta. Reakcija – zosāda, refleksu raustīšanās. Piemērs – muša, kas rāpo pa ādu. Gargalēze – intensīva kutināšanas sajūta. Reakcija – smiekli, pēkšņas nekontrolētas kustības, strauja sirdsdarbības paātrināšanās. Piemēram, ja kāds jums kutina ribas vai kāju pēdas.

    Vai iespējams pakutināt suni?

    Jā un nē. Knismēze ir plaši izplatīts zīdītājiem, tostarp suņiem. Pateicoties kutināšanas sajūtai, suns zina, kur atrodas parazīts, piemēram, blusa, un kasa šo vietu. Tomēr zinātne joprojām šaubās, vai suņi spēj piedzīvot gargalēzi. Ir konstatēts, ka tā iespējama dažām primātu sugām. Vašingtonā tika veikti vairāki eksperimenti, kas ļāva pieņemt un savākt dažus pierādījumus, ka gargalēzi piedzīvo žurkas. Galvenā tās pazīme ir smiekli vai tiem līdzīga reakcija. Pētījumi, kas veikti ar suņiem, nekad nav devuši iemeslu uzskatīt, ka suni ir iespējams nokutināt. Tas nenozīmē, ka sunim nepatīk, ka viņam kasa vēderu, kaklu un pakutina. Kasīšana ir masāža, kas stimulē nervu galus, kuri caurstrāvo suņa ādu. Neuzbāzīgi glāsti dod sunim iespēju atslābināties un atslēgties no ikdienas stresa.

    Kā noteikt vietu, kur sunim kut?

    Vieglas kutēšanas sajūta sākas ar nervu galiem zem ādas virsmas. Nervu kūlīši atrodas absolūti visās ķermeņa daļās. Tajā pašā laikā cilvēkiem kutēšanas sajūtu izraisa tikai noteiktu zonu stimulēšana – ribas, pēdas, pakakle. Vai sunim ir šādas zonas? Konstatēts, ka knismēzes zonas suņiem ir ļoti individuālas. Lielākā daļa četrkājaino piedzīvo kaut ko līdzīgu kutināšanai, ja aiztiek ķepu spilventiņus un vietu aiz ausīm.

    Kasīšanās reflekss

    Daudzi saimnieki uzskata, ka suns izjūt kutēšanu brīdī, kad patiesībā viņš reaģē uz stimulu pakasīties. Piemēram, tu kasi sunim aiz auss, bet viņš rausta pakaļkāju. Vēl viena izplatīta reakcija – zobu klabināšana, kad saimnieks sunim kasa muguru pie astes pamatnes. Zonas, kas stimulē kasīšanās refleksu, ir ļoti individuālas. Lielākā daļa suņu refleksīvi reaģē uz šādu apvidu kasīšanu – ausis, krūškurvis, īpaši sānos. Paduses. Ribu pamatne no vēdera uz sāniem. Astes pamatne. Skausts.

    Kasīšanās reflekss rodas, ja nervu gali uztver jūsu pieskārienu kā kairinošu. Kad suns rausta ķepu vai klabina zobus, viņš cenšas atbrīvoties no šīs uzmācīgās, kaitinošās sajūtas. Taču šis reflekss sadzīvē ļoti noder. Suns jūt, kad viņam uzbrūk parazīti vai kaut kas ieķēries kažokā. Turklāt šos refleksus var izmantot speciālisti, pārbaudot nervu sistēmas reakcijas. 

    Interesanti!

    Zinātne joprojām nevar atbildēt uz jautājumu par kutēšanas izcelsmi. Zināms, ka tā ir nervu sistēmas reakcija un tā ir ļoti individuāla.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē