• Vai suņiem drīkst dot dzērvenes?

    Mājas mīluļi
    Santa Kraukle
    18. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad visi izjūtam vitamīnu trūkumu, daudzi ķeras pie dzērveņu krājumiem. Vieni izbauda šo ogu sniegto garšu buķeti, bet citi nepatikā šķobās. Taču neatkarīgi no tā, kā tavas garšas kārpiņas reaģē uz dzērveņu rūgtumu, viens ir skaidrs – tās palīdzēs stiprināt imunitāti. Bet kā ir ar suņiem? Vai drīkstam arī viņus uzcienāt ar vitamīniem bagātajām ogām?

    Ieguvumi suņa veselībai

    Īsā atbilde uz jautājumu, vai suņiem drīkst dot dzērvenes, ir – jā! Gluži tāpat kā cilvēku, arī mājas mīluļu veselībai rūgtās ogas var sniegt daudz ieguvumu. Dzērvenes nodrošinās tava suņa organismu ar C vitamīnu, kāliju un šķiedrvielām. Tāpat tās ir lielisks antioksidantu, piemēram, kvercetīna, avots. Šajās ogās ir arī izslavētie proantocianidīni, kas palīdz novērst urīnceļu infekcijas un uzlabo urīnpūšļa veselību. «Dzērveņu sastāvā esošie proantocianidīni (PAC) samazina patogēno baktēriju piestiprināšanās spējas urīnpūšļa sienai, kā arī ierobežo baktēriju spēju izdzīvot un vairoties,» stāsta veterinārārsts Andris Balodis. Viņš skaidro: «Kaut gan veiktajos pētījos ir pierādīts, ka PAC ir efektīvs pret Escherichia coli (zarnu nūjiņas) izraisītu urīnceļu infekciju, precīza PAC deva, kas varētu izārstēt infekciju, vēl nav zināma.» Taču jāatceras, ka tikai ar sarkano ogu palīdzību nebūs gana, lai izārstētu kādu no urīntrakta kaitēm.

    Arī suņa zobi būs pateicīgi, ja pacienāsi savu četrkājaino draugu ar dzērvenēm, jo tās samazina zobakmens uzkrāšanos.

    Tāpat dzērvenes palīdz samazināt kuņģa un zarnu trakta slimību risku, uzlabo redzi, kā arī mazina iespēju saslimt ar vēzi un sirds slimībām.

    Kaut arī dzērvenes var būt lielisks vitamīnu, šķiedrvielu un antioksidantu avots tavam sunim, pirms to došanas iesakām konsultēties ar veterinārārstu. Aprunāties ar speciālistu būtu sevišķi svarīgi, ja mājas mīlulim iepriekš konstatēti kādi veselības traucējumi. Piemēram, suņiem, kuriem ir nosliece uz oksalātu kristālu veidošanos urīnpūslī, dzērvenes var izraisīt komplikācijas.

    Kādas ogas izvēlēties?

    Dzīvniekam nekādā gadījumā nevajadzētu dot dzērvenes, kam ir pievienots cukurs. Piemēram, dzērvenes pūdercukurā nebūs labs našķis, ar ko pacienāt savu četrkājaino draugu. Tāpat sunim nevajadzētu dot dzērveņu sukādes, jo arī tām gatavošanas procesā bieži vien tiek pievienots cukurs. Vislabāk būtu izvēlēties svaigas vai žāvētas ogas. Tavs mājas mīlulis būs stāvā sajūsmā arī par kādu suņu našķi ar pievienotām dzērvenēm. Tos vari iegādāties zooloģiskajā veikalā vai uztaisīt pats. Taču ne visi suņi būs sajūsmā par dzērveņu rūgto garšu.

    Ja tavs mājas mīlulis atsakās ogas ēst svaigas, pamēģini tās iejaukt barībā.

    Šobrīd ir pieejami arī uztura bagātinātāji, kuru sastāvā ir dzērveņu ekstrakts. Arī ar to palīdzību suns var tikt pie dzērvenēs esošajiem vitamīniem un antioksidantiem. Veterinārārsts Balodis piebilst: «Noteikti labāk būtu lietot speciāli paredzētus uztura bagātinātājus, nevis saimniekam uz savu galvu dot svaigas ogas, jo, dodot ogas, nav iespējams precīzi noteikt devu, kuru saņem dzīvnieks. Uztura bagātinātājus dzīvniekam ir arī vieglāk uzņemt un pārstrādāt,» norāda veterinārārsts.

    Kas par daudz, tas par skādi

    Katru reizi, kad, labu gribēdams, nolem ļaut astainajam draugam panašķēties ar dzērvenēm, atminies slaveno latviešu teicienu: kas par daudz, tas par skādi! Dzērvenes var sniegt tava suņa veselībai virkni ieguvumu, taču, ja ļausi vaļu pārmērībai, šīs ogas var izraisīt caureju, vemšanu vai pat kalcija oksalātu kristālu veidošanos dzīvnieka urīnpūslī. Tāpēc nekādā gadījumā nedod dzīvniekam dzērvenes saujām, pietiks vien ar dažām ogām dienā. Dzērvenēm vajadzētu būt kā kārumam, ar ko tavam mājas mīlulim ir ik pa laikam ļauts našķoties. Cik daudz dzērvenes suns drīkst ēst? Tas ir atkarīgs no vecuma, dzimuma, veselības stāvokļa un suņa šķirnes, tāpēc uz šo jautājumu vislabāk spēs atbildēt tava četrkājainā drauga veterinārārsts.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē