• Vai suņi ar ožas palīdzību varētu atpazīt Covid-19 inficēto?

    Mājas mīluļi
    Margarita Sēkliņa
    30. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Scitechdaily
    Šī gada nogalē Francijā tika veikts pētījums, lai noskaidrotu, vai īpaši apmācīti dienesta suņi spēs atpazīt, kurš no sviedru paraugiem pieder ar Covid-19 sasirgušajam, vēsta portāls SciTech Daily.

    Laikā, kad ar Covid-19 saslimušo cilvēku skaits ik dienas aug, nepieciešams veikt arī vairāk testu. Tas ir laikietilpīgs un sarežģīts process, kā arī vienas dienas laikā testu skaits ir diezgan limitēts. Kā vēl vienu alternatīvu koronavīrusa noteikšanai, zinātnieki vēlējās izpētīt apmācītu suņu ožas spēju.

    Jau iepriekš šādi suņi ir iesaistījušies ne tikai noziedzības, piemēram, aizliegtu narkotisko vielu vai sprāgstvielu atrašanā, bet pēdējos gados – arī slimību noteikšanā. Veikti vairāki pētījumi, kuri pierāda – suņu fenomenālā oža spēj sajust vēža slimnieku, kā arī cilvēku ar citām slimībām, piemēram, diabētu, epilepsiju.

    Zinātnieku galvenais mērķis bija uzzināt, vai arī Covid-19 rada īpatnēju smaržu cilvēka sviedros un vai trenētais suns to spēs atpazīt.

    Pētījumā piedalījās seši suņi – trīs sprāgstvielu meklēšanas suņi, viens meklēšanas un glābšanas suns, kā arī divi suņi, kas trenēti zarnu vēža atpazīšanā. Tika savākti 177 sviedru paraugi no 95 Covid-19 slimniekiem ar simptomiem un 82 paraugi no Covid-19 negatīviem cilvēkiem.

    Suņi tika apmācīti aptuveni trīs nedēļas. Sviedru paraugi tika ievietoti speciālos “ožas konusos” – sviedru paraugs ievietots stikla traukā, kuru apņem metāla konuss, lai suns spētu to saost. Visa pētījuma laikā tika gādāts gan par suņu, gan pētījuma dalībnieku veselību un drošību, izmantojot nepieciešamos aizsarglīdzekļus.

    Pētījuma laikā, suņu priekšā atradās 4 konusi, un vismaz vienā no tiem katru reizi atradās Covid-19 slimnieka sviedru paraugs. Katrs no suņiem izmēģināja savus spēkus vīrusa saošanā vidēji 40 reizes. Katru reizi pozitīvo un negatīvo sviedru paraugu skaits tika mainīts.

    Pētījumā tika secināts, ka suņi spēj Covid-19 sviedru paraugus atpazīt ar 76% līdz pat 100% efektivitāti.

    Tas pierāda, ka suņus būtu iespējams apmācīt Covid-19 identificēšanā. Taču pētnieki atzīst, ka, lai par to varētu runāt pavisam oficiāli, vēl nepieciešama detalizētāka un ilgāka izpēte.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē