• Vai roku dezinfekcijas līdzekļi suņiem ir droši?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    3. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Roku dezinfekcijas līdzekļa lietošana ir kļuvusi par regulāru mūsu dzīves sastāvdaļu. Lielākā daļa to vienmēr nēsā līdzi, kad atstāj māju. Bet, pieaugot dezinfekcijas līdzekļu lietojumam jebkurā laikā, kad uzreiz nevaram tikt pie ūdens un ziepēm, ir svarīgi atcerēties – lai arī tie var mūs aizsargāt no vīrusiem, tā ir ķīmiska viela, kas jālieto uzmanīgi, ja apkārt ir suņi. Kas saimniekiem būtu jāņem vērā?

    Kas ir roku dezinfekcijas līdzeklis?

    Dezinfekcijas līdzekļi ir biocīdi – ķīmiski maisījumi, kas iznīcina baktērijas, sēnītes un vīrusus. Veikalos nopērkami visdažādāko zīmolu dezinfekcijas līdzekļi, tiem ir dažādas aktīvās sastāvdaļas, kā arī pievienotās smaržas un krāsas. Tādēļ, pirms pērc, uzmanīgi izpēti sastāvdaļas. Līdzekļu pamatā visbiežāk ir alkohols, tāpēc tas jātur sunim nepieejamā vietā un nekādā gadījumā nedrīkst ar to dezinficēt suņa ķepas vai kažoku.

    Vai ir droši lietot roku dezinfekcijas līdzekli, ja blakus atrodas suns?

    Nekas ļauns nenotiks, ja suns ieelpos spirta smaku. Taču vajadzētu atturēties no suņa glāstīšanas, kamēr rokas nav izžuvušas.

    Kad roku dezinfekcijas līdzeklis pilnībā iztvaikojis, saviem mājdzīvniekiem vari pieskarties bez bažām.

    Tātad, ja esi pastaigā ar suni un radusies nepieciešamība izmantot roku dezinfekcijas līdzekli, pārliecinies, lai rokas pēc tā lietošanas būtu nožuvušas, un tikai tad met viņam kociņu vai cienā ar suņu kārumu.

    Kāpēc jāuzmanās?

    Dezinfekcijas līdzekļu sastāvā ir etanols vai izopropanols. Etanols ir tas, kas grādīgo dzērienu sastāvā, bet izopropanols ir vienkāršākais otrējais spirts un ir visai populāra sastāvdaļa dažādos dezinfekcijas līdzekļos. Norijot šādu līdzekli, sunim var sākties kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi, vemšana, caureja. Ja dzīvnieks izdzer lielu daudzumu šāda līdzekļa, ietekme uz viņa veselību var būt daudz nopietnāka. Suns var saindēties ar alkoholu, par ko liecina tādi simptomi kā dezorientācija, grīļošanās staigājot, zema ķermeņa temperatūra, palēnināta elpošana un sirdsdarbība.

    Labā ziņa – atšķirībā no dažām citām toksiskām vielām vai pārtikas produktiem, kas suņus bieži vien piesaista, roku dezinfekcijas līdzeklis nav tas, ko viņi vēlēsies nobaudīt.

    Ja arī ziņkārības dēļ norīs nelielu daudzumu, tā sliktā garša, visticamāk, sunim liks zaudēt interesi.

    Ja suns salaizījies dezinfekcijas līdzekli, kas uz viņa kažoka nonācis no saimnieka rokām, galvenais simptoms, kam būtu jāpievērš uzmanība, ir pārmērīga siekalošanās. Tā parasti rodas no šī līdzekļa sliktās garšas.

    Atceries!

    Tāpat kā jebkuru citu ķīmisku vielu, arī roku dezinfekcijas līdzekļus ieteicams glabāt skapī vai citā vietā, kur suns tiem nevar piekļūt. Pārnākot mājās, nevajadzētu pudelīti nomest, kur pagadās. Suņi, īpaši jaunie, ir visai ziņkārīgi radījumi un var mēģināt to pagrauzt, tādējādi saindējoties ar pudelītes saturu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē