• Vai putns ir jālaiž ārā no būra?

    Daba un dzīvnieki
    14. janvāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lai gan cilvēki putnus pieradinājuši pie dzīves iekštelpās, viņu savvaļas instinkti nav zuduši… Un arī spārni nav zuduši. Putnam ir dabiski lidot!

    Pirmkārt, dienas laikā putnam vajadzētu pavadīt laiku ārpus būra, cik vien tas ilgi iespējams. Protams, ja pa dienu mājās neviena nav, putnam drošāk palikt būrītī. Jāpiebilst, ka diena putnam nozīmē laiku no putna pamošanās līdz naktsmieram. Putns guļ no astoņām līdz divpadsmit stundām. Tas nozīmē, ka rīti, pēcpusdienas un vakari, kad cilvēki ir mājās, var tikt pavadīti ārpus būrīša.

    Otrkārt, cilvēka ērtību un putna drošības labad telpas, kurās putnu laidīs izlidināties, atbilstoši jāiekārto.

    • Balkonu, verandu, atsevišķu istabu vai mājas piebūvi iespējams pārtaisīt par putnu māju. Būs jāiegulda darbs, izdoma, līdzekļi, un vieglāk būs tiem, kuriem mājās jau ir zināmas sagataves: saimniecības instrumenti, dēļi, tīkls u. c. Zaļa, ziedoša putnu māja izskatās skaisti, savukārt putnam būs aizraujoša un droša vieta aktivitātēm. Par labu vienai putnam paredzētai telpai jāsaka, ka tādā veidā pārējās istabas tiks pasargātas no daudzus cilvēkus kaitinošajiem putnu ekskrementiem, kas mētājas visur, kur bijuši putneļi.
    • Jānoslēpj priekšmeti, kas putnu var traumēt, piemēram, ventilators (var ieraut spalvas), vadi (elektrības, datora u. c., jo putns var tos sagrauzt), katls ar ūdeni bez vāka (var noslīkt), šokolāde, cepumi, piens u. c. (putnam var garšot, bet ir indīgi), karsts gludeklis (var ieskriet un apdedzināties). Iespējams, jānomaskē perfekti caurspīdīgie logu stikli, lai putns tajos neieskrien.
    • Jānodrošina mīlulis ar piemērotām rotaļlietām, lai nepieļautu, ka putns aiz garlaicības sāk interesēties par ­priekšmetiem, kas viņam var būt bīstami, un bojāt interjeru. Putniņam ļoti patiks kāpelējamie koki, šūpoles, piekarināmās virves un gredzeni. Vajadzīgas arī rotaļlietas: krāsaini grabuļi, zvaniņi, bumbiņas. Putna mantas iegādājies zoopreču veikalā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē