• pulksteņa pārgriešana ietekmē dzīvniekus?

    Mājas mīluļi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    31. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Javier Brosch / Shutterstock
    Pulksteņu rādītāju grozīšanu divas reizes gadā lielākā daļa cilvēku tā īsti nejūt. Pirmās pāris dienas priecājamies par gaišajiem vakariem vai bēdājamies par tumšajiem rītiem, taču kopumā nekādas izmaiņas mūsu dzīvē tas nerada. Bet kā ir ar mūsu mājdzīvniekiem?

    Dzīvniekiem ir ļoti attīstīts iekšējais pulkstenis, kas viņiem signalizē, kad jāēd, kad jāiet gulēt, kad jāmostas un kad saimnieks nāks mājās no darba. Savvaļas dzīvniekiem dzīves ritms ir pakārtots saules ceļam debesīs un dabiskajai gaismai. Mājdzīvnieki atšķiras no saviem savvaļas brāļiem ar to, ka pastāvīgi dzīvo mākslīgās gaismas apstākļos un nav atkarīgi no saules gaismas. Tie esam mēs, cilvēki, kas kļuvuši par galvenajiem mājdzīvnieku rutīnas veidotājiem. Visa mīluļa dienaskārtība ir stingri pakārtota mūsu dienas gaitām. Un ne tikai mājdzīvnieki, arī lopi zina, kurā brīdī tos nāks slaukt vai barot, tāpēc ir ļoti svarīgi šādas darbības katru dienu darīt vienā un tajā pašā laikā. Ja kavēsies vai novirzīsies no ierastās rutīnas, dzīvnieks kļūs nervozs un apjucis, iestāsies stress.

    Kad cilvēki pārgriež pulksteni, lai pilnvērtīgāk izmantotu dienasgaismu, dzīvnieki pēkšņi jūtas apjukuši. No mūsu mīluļu skatupunkta raugoties, šķiet, ka saimnieks pēkšņi sāk uzvesties pilnīgi neloģiski.

    Dzīvniekiem ir nepieņemami, ka maltīte tiek pasniegta stundu vēlāk vai ātrāk.

    Visbiežāk mājdzīvnieki savu apjukumu izrāda, nīgri sēžot pie bļodiņas vai atgādinot saimniekam par maltītes kavēšanos ar dažādu skaņu palīdzību. Tāpēc mājdzīvnieki jau laikus jāgatavo gaidāmajām izmaiņām.

    Kā varam mājas mīlulim palīdzēt

    Pāris nedēļu vai pat mēnesi pirms pulksteņa pagriešanas mājdzīvnieka rutīnu jāsāk pamazām izmainīt, piemēram, pasniedzot ēdienreizi 10 minūtes vēlāk (vai agrāk) nekā parasti. Mainot režīmu pa maziem laika sprīžiem, dzīvnieks neizjutīs nedz apjukumu, nedz stresu, kāds tas ir gadījumos, kad pēkšņi ierastais dienas ritms mainās par veselu stundu. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē