• Vai pirātus uz kuģa vienmēr pavadīja papagaiļi?

    Interesanti
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    27. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pēc tam, kad pirāti pirmo reizi parādījās mūsu TV ekrānos, skatītājos dziļi ieskaņojās pirāta tēls – koka kāja, melns apsējs ap vienu aci, aizsmakusi balss un, protams, papagailis uz pleca.

    Kas attiecas uz papagaiļiem, tad ar lielu varbūtību var apgalvot, ka jā – viņi tiešām bija bieži sastopams pirātu atribūts. Vērts atcerēties kaut vai vienu no pirmajiem kinopirātiem – kapteini Džonu Silveru no Bagātību salas. Vēsturnieki apgalvo, ka šis tēls bijis pilnībā balstīts uz reāliem notikumiem. Jūras laupītāji vēsturē minēti jau aptuveni kopš 1600. gada. Amerikas atklāšana izraisīja ekonomisko sprādzienu. Tā kā preces bija iespējams pārvadāt tikai ar kuģu palīdzību, uzradās milzīgs skaits jūrnieku, kas vēlējās iegūt lielu bagātību tikai vienā braucienā. Transporta kuģi nebija īpaši apbruņoti, jo lielāko daļu kuģa aizņēma pārvadājamās preces. Tas bija iemesls pirātisma sākumam.

    Garajos jūras braucienos devās ne tikai cilvēki, bet arī dzīvnieki. Tas tika darīts, lai palīdzētu cilvēkos uzturēt možu garu. Šādi ceļojumi varēja ilgt līdz sešiem mēnešiem, tāpēc bez mīļotā dzīvnieka tālumā no civilizācijas varēja vienkārši sajukt prātā. Ko sev līdzi izlēma ņemt bargais pirāts? Vairumā gadījumu pavadoņu lomai tika izvēlēti kaķi, tāpēc, ka viņi bija mīksti un pūkaini, turklāt iznīdēja arī žurkas uz kuģa. Kas attiecas uz suņiem, tad šie dzīvnieki uz kuģiem bija sastopami gaužām reti, jo tikai bagāts cilvēks, aristokrāts varēja atļauties iegādāties un turēt suni. Pirāts varēja iegūt suni tikai īpaši veiksmīgas laupīšanas gadījumā.

    Jūras laupītāji nereti nonāca eksotiskās zemēs un bieži paņēma līdzi kaut ko savdabīgu. Nereti uz pirātu kuģa varēja sastapt pērtiķīti vai papagaili. Atcerēsimies kaut vai kapteini Barbosu no filmas Karību jūras pirāti, kurš pastaigājās gan ar vienu, gan otru. Šie dzīvnieki bija neparasti, un tiem piemita īpašas prāta spējas, ar ko varēja palepoties daudzās ostās. Turklāt par papagaiļiem labi maksāja, tāpēc matroži tos ķēra un ņēma līdzi, lai vēlāk pārdotu. Tādējādi varam secināt, ka pirāti uz kuģiem patiešām ņēma līdzi eksotiskus putnus, kas ceļojumu laikā kļuva par viņu uzticamajiem draugiem vai labas peļņas avotu.

    Vairāki britu vēsturnieki norāda, ka, lai arī pirātisms kopš tā laika ir ļoti mainījies, cilvēki palikuši nemainīgi. Verakrusa (Meksika) joprojām ir vadošā papagaiļu tirdzniecībā. Tieši tāpēc šajā reģionā ir visvairāk malumednieku.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē