• Vai pieaugušu kaķi drīkst ņemt aiz čupra?

    Mājas mīluļi
    Ilze Zicāne
    9. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Vai pieaugušu kaķi drīkst saņemt aiz skausta jeb, kā tautā saka, čupra, ja dzīvnieka saimnieks to uzskata par nepieciešamu? Konsultē veterinārārste Drosma Komogorova.

    Ikviens no mums kaut reizi dzīvē ir redzējis, kā kaķu mammas pārnēsā savus mazuļus, ar zobiem satverdamas tos aiz skausta. Nepieredzējušam dzīvnieku draugam tas varētu izskatīties brutāli, tomēr tā nav, jo kaķu mammas instinktīvi zina, kā mazuli satvert, lai nenodarītu tam pāri. Kaķi līdz pat cienījamam vecumam pazīst un saprot šo sajūtu – ja kāds tos cieši satver pie skausta, tas ir signāls, ka draud briesmas vai jābūt ļoti uzmanīgiem.

    Skausts – tabu zona

    Dzīvnieka saimniekam jāsaprot atšķirība starp kaķa satveršanu aiz skausta (fiksāciju, dzīvniekam pašam atrodoties uz stabila pamata) un kaķa nešanu vai celšanu aiz skausta. Pirmajā gadījumā šāda rīcība ir pieļaujama ar dažām piebildēm, taču otrais variants ir kategoriski noraidāms, ja vien tā nav ekstremāla situācija, kad dzīvnieks jāizvelk no kādas šauras vietas, kur citādi tam nav iespējams tikt klāt.

    Prakse, kad saimnieks par sodu saņem kaķi aiz skausta, paceļ un nes, piemēram, lai izliktu to no istabas, ir ne vien pazemojoša, bet var traumēt dzīvnieku gan fiziski, gan psiholoģiski.

    Kaķa skaustā atrodas ļoti daudz nervu pinumu, tādēļ šī ķermeņa zona ir tabu. Arī veterinārārsti nekad kaķa skaustā (kakls un lāpstiņas) neievada zāles. Tam domāta vieta zem lāpstiņām. Vienīgais gadījums, kad dakteris nofiksē kaķi aiz skausta, ir tad, kad citādi nav iespējams veikt apskati vai ārstēšanu, proti, dzīvnieks ir tā nobijies, ka kļūst agresīvs vai nekontrolējams. Reizēm veterinārajās klīnikās šim nolūkam tiek izmantoti arī būri, speciālas somas vai skausta ādas fiksatori, kas uz mirkli dzīvnieku padara rāmu. Taču prakse, kad saimnieks par sodu saņem kaķi aiz skausta, paceļ un nes, piemēram, lai izliktu to no istabas, ir ne vien pazemojoša, bet var traumēt dzīvnieku gan fiziski, gan psiholoģiski. Cilvēks, neapzinoties savu spēku un zināšanu trūkumu, var traumēt kaķim nervu punktus un nodarīt sāpes.

    Kaķa satveršana un viegla fiksēšana aiz ādas skausta rajonā, lai norādītu dzīvniekam, ka tas rīkojies pretēji noteikumiem, ir adekvāta.

    Jābūt ļoti uzmanīgam!

    Gadījumā, ja kaķa saimnieks uzskata, ka nepieciešams savu mīluli sodīt, piemēram, par nokārtošanos tam nepiemērotā vietā, jābūt ļoti uzmanīgam un arīdzan ātram. Dzīvnieku uzreiz pēc nedarba paveikšanas vajag aiznest (satverot zem krūtīm un vēdera, bet nekādā gadījumā aiz skausta) līdz piešmucētajai vietai, tad nofiksēt, satverot aiz skausta (tik stipri, cik saņemtu aiz matu šķipsnas mazu bērnu), un nedaudz papurināt. Ar to pilnīgi pietiks, lai kaķis saprastu, ka cilvēks nav ar izdarīto apmierināts. Saimniekam gan jārēķinās, ka tā nebūs garantija, ka nākamreiz kaķis atkal nenokārtosies tajā pašā vai jau citā vietā ārpus savas tualetes.

    Dažos minētajos gadījumos kaķa satveršana aiz skausta ir pieļaujama, taču suņus šādi ņemt strikti aizliegts. Īpaši tas attiecas uz suņiem, kam raksturīgas izvalbītas acis, piemēram, mopšiem, pekiniešiem, franču buldogiem, krievu toiterjeriem, vācu špiciem, čivavām. Neveiksmīga satvēriena gadījumā dzīvnieka āda aiz galvas var tikt spēcīgi savilkta un šo suņu acis var iznākt no orbītām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē