• Vai kaķus pavasarī drīkst sterilizēt?

    Mājas mīluļi
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Runā, ka labāk visas operācijas, kas saistītas ar griešanu un ilgāku dzīšanu, veikt ziemā. Kā tad īsti ir pareizi? Uz mūsu lasītāju jautājumiem atbild mājas un istabas dzīvnieku veterinārārsts Jānis Beinerts.

    Lasītājas jautājums: «Mana kaķene sāka ļoti vēlu meklēties, un ilgi domāju, vai viņu sterilizēt, jo – padārgi. Galu galā saņēmos un aizvedu uz operāciju, bet… pagāja pāris nedēļu, un – ticat vai ne – kaķene atkal sāka meklēties. Esmu izmisumā: vai tiešām atkal jāved sterilizēt, jo kaut kas nav izdevies?»

    Kā skaidro  veterinārārsts Jānis Beinerts, šādi gadījumi, kad kaķene vēl 4–6 nedēļas pēc sterilizācijas meklējas, mēdz būt, bet gana reti. Katrā ziņā kaķene otrreiz noteikti nebūs jāsterilizē, bet pie veterinārārsta viņa tomēr jāaizved. Meklēšanās pēc sterilizācijas var būt vairāku iemeslu dēļ: vai nu tās ir kaķenes uzvedības īpatnības, vai arī jāsakārto hormonālā sistēma. Ir speciāli medikamenti, kas kaķenei jāsaņem, lai viņas hormonālā sistēma strādātu tā, kā tai jāstrādā.

    Lasītājas jautājums: «Beidzot abi ar vīru vienojāmies, ka sterilizēsim mūsu kaķeni, – kā nāk pavasaris, tā viņa kļūst traka. Vai šo operāciju var veikt arī tagad, kad mīlas laiks pilnā plaukumā? Un vai dzīvnieciņš operācijai ir jāsagatavo?»

    Runci uz operāciju var vest neatkarīgi no tā, vai viņam ir vai nav mīlas laiks, savukārt kaķeni meklēšanās laikā sterilizēt nevajadzētu. Ja kaķenei piedzimuši mazuļi, tad operācija jāatliek, kamēr tiek baroti kaķēni.

    Gan kaķene, gan runcis uz operāciju jāved tad, kad dzīvnieks ir visžirgtākais – vesels un ar dzīvi apmierināts.

    Tā kā operācija notiek vispārējā narkozē, saimniekam kaķis šim notikumam jāsagatavo:12 stundas pirms operācijas kaķi nevajag barot, jo narkoze var izraisīt tādu nepatīkamu blakusparādību kā vemšana un dzīvnieciņš var aizrīties. Padzerties ūdeni operācijas gaidās kaķis drīkst, un to pat ieteicams darīt, lai pēc operācijas nesāktos organisma atūdeņošanās. Pēc pamošanās no narkozes mincis, visticamāk, nebūs tik žirgts, lai tūliņ steigtos pie ūdens bļodiņas, bet palikt pārlieku ilgu laiku bez šķidruma ir bīstami. Turklāt pieredze rāda: ja kaķa organismā nav šķidruma, viņš grūtāk mostas no narkozes.

    Par to, kādi ieguvumi un zaudējumi var būt no mājdzīvnieku sterilizācijas, lasi šeit, bet šeit lasi, kā sagatavot savu mīluli sterilizācijas operācijai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē