• Vai kaķu mājās var būt par daudz?

    Mājas mīluļi
    Līva Kalniņa
    19. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Tas var sākties pavisam nevainīgi. Tu adoptē vai nopērc kaķīti, kuram pēc kāda laika pievienojas otrs, lai vienam nav garlaicīgi. Bet cik daudz ir pārāk daudz?

    Pirmais, otrais, un tad tu apžēlojies par kādu radībiņu, kurš nevienam šajā pasaulē nav vajadzīgs. Un vēl vienu, jo, kur trīs paēduši, tur barība atradīsies arī ceturtajam. Varētu iebilst, ka četri kaķi jau nu nav pārāk daudz, turklāt ja tie saticīgi sadzīvo.

    Pieci kvadrātmetri daudzveidības

    Latvijas Ministru kabineta noteikumi vēsta, ka vienam kaķim, ja tas vecāks par sešiem mēnešiem, jānodrošina uzturēšanās platība, kas nav mazāka par pieciem kvadrātmetriem. Katra mājdzīvnieka īpašnieka atbildība ir turēt mājās tikai tādus dzīvniekus, kam spēj nodrošināt nepieciešamos turēšanas apstākļus un aprūpi. Nelikumīgi ir vienuviet turēt dzīvniekus, kas apdraud, traucē cits citu, kā arī apdraud un traucē cilvēkus.

    Kaķis ir mājas tīģeris, tādēļ viņam vajadzīga daudzveidīga un viņa vajadzībām (lēkšanai, kāpšanai, kārtīgam ieskrējienam, novērošanai) iekārtota telpa. Pieci kvadrātmetri ir ļoti nosacīts kaķa turēšanas priekšnoteikums. Kaķa labsajūtai istabā nepieciešams otrais un trešais stāvs (kāpnītes, plaukti, uz kuriem drīkst lēkt, palodzes, uz kurām uzlecot nekas negāžas zemē), dažādas vietas, kurās var ielīst un paslēpties. Nedrīkst piespiest kaķi dzīvot tikai grīdas līmenī – tas ir pret viņa dabu.

    Kaķu hierarhija – saticības nodrošinātāja

    Vienās mājās var absolūtā mierā sadzīvot veseli pieci kaķi, kamēr citās mājās līdz asinīm viens otru noplēsīs divi. Tas tādēļ, ka kaķiem ir vitāli nepieciešama personiskā telpa – sava teritorija. Un teritoriju viņi sadala atbilstoši hierarhijai.

    Ieraudzīt, kā tavi kaķi sadalījuši lomas, nav sarežģīti. Lielākoties tas kaķis, kas vienmēr cenšās ieņemt vietu augstāk par citiem, ir līderis. Viņam pieder augstākie plaukti, skapjaugšas, palodzes – ka tikai līmeni augstāk par citiem. Reizi pa reizei līderi visžēlīgi ļauj uz brīdi arī citiem kaķiem izbaudīt augstāko punktu privilēģijas, bet, līdzko galvenais kaķis vēlās atgriezties savā vietā, otram kaķim tā nekavējoties jāpamet.

    Vēl kāda pazīme, kas norāda, pie kura ranga kurš kaķis pieder, ir veids, kā kaķis ienāk telpā.

    Hierarhijas virsotnē esošais kaķis ienāks droši un dosies taisnā ceļā pa istabas vidu uz savu mērķi. Zemākas kārtas mincis izvēlēsies aplinku ceļu – izmetīs līkumu gar sienu, gar mēbelēm, pasēdēs brīdi pie durvīm, pirms ies tālāk.

    Ja visi karalistes iemītnieki ir apmierināti un ievēro savu sociālo slāni, tad arī mājoklī ir miers. Turpretī, ja kādam no kaķiem šķiet, ka viņš ir apdalīts, tad no savstarpējas agresijas neizbēgt. Konfliktsituācijas var rasties arī tad, ja ģimenei piepulcējas vēl viens kaķis – tad kaķiem sistēma jāpārskata un vēlreiz jāsaliek pa plauktiņiem, kas šajā namā ir kas.

    Kaķu saimniekam jāņem vērā, ka viņš kaķu hierarhiju izmainīt nevar.

    Kaķa pozīciju hierarhijā nosaka izmērs, vecums, seksuālais un sociālais briedums, veselības stāvoklis un arī personība.

    60 kaķu dzīvoklī

    Reti, bet regulāri ziņās vēsta, ka cilvēkiem piespriež sodu par ļaunprātīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, turot tos pārmēru lielā barā un šaurībā. Pirms diviem gadiem nelielā Rīgas centra dzīvoklī tika atklāti dzīvojam 60 kaķi. Lieki piebilst, ka veselīgi un saticīgi viņi nedzīvoja. Skumji, ka bieži vien cilvēki no vistīrākās sirds pieņem tik daudz dzīvnieciņu, vēlēdamies tos izglābt no dzīves uz ielas aukstumā un badā, tomēr dažādu apstākļu dēļ neizprot, ka pakļauj tos cita veida mocībām.

    Svarīgi! Ja tu ievēro, ka kaķi kādā dzīvoklī rada ilglaicīgu troksni un iespaidu, ka ņaud vesels kaķu koris, ja no šā dzīvokļa jūtama nepatīkama smaka un ir aizdomas, ka tajā kaut kas nav kārtībā, nekavējies par to ziņot valsts vai pašvaldības policijai.

    Cik daudz kaķu ir par daudz

    To, cik daudz kaķiem ir vietas tavā mājoklī, var noteikt pēc vairākiem kritērijiem: dzīvokļa vai mājas kvadratūras un iekārtojuma, vai ir piemājas dārzs, kurā izstaigāties un rotaļāties, cik daudz murrājošo draugu jau tev ir, kā tie sadzīvo, cik tu esi finansiāli nodrošināts un spējīgs apmaksāt ne tikai barību, bet arī veterināros pakalpojumus un ārstēšanās izdevumus.

    Kaķi paši norādīs, vai viņi ir gatavi pieņemt vēl kādu kaķu ģimenes locekli vai ir gana ar esošo sabiedrību.

    Ņem vērā!

    Ja kāds no tavas kaķu saimes devies uz labākiem medību laukiem, nesteidzies viņa vietu aizpildīt ar jaunu minci. Kaķi ir ļoti jūtīgi, un viņiem nepieciešams laiks, lai pieņemtu zaudējumu un pārstātu meklēt, kur palicis aizgājušais ģimenes loceklis.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē