• Vai kaķi jūtas vainīgi par pastrādātajiem nedarbiem?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    11. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Nataliia Pyzhova / Shutterstock
    Foto: Shutterstock
    Nataliia Pyzhova / Shutterstock
    Kaķi bieži vien mājās sadara dažādas blēņas: ar nagiem plēš mīkstās mēbeles, sit vāzes un apgāž puķupodus, zog gaļu un cīsiņus. Var arī ieskrāpēt un iekost, ja tev ar viņu izveidojusies kāda nesaprašanās. Vai pēc visa sadarītā kaķi vispār ir spējīgi nožēlot to, ko pastrādājuši, un sajusties vainīgi?

    Redzēto traktējam nepareizi

    Vai kaķis izjūt vainu par to, ka sabojājis saimnieka mantu? Un vai kaķi ir spējīgi apzināti lūgt piedošanu? Un, lai arī tev var likties, ka esi pamanījis vainas izteiksmi viņa sejā un sirdsapziņas pārmetumus kaķa noslēpumainajās acīs, kad viņš, iežmiedzis asti kājstarpē, mūk no nozieguma vietas – neglaimo sev. Tas ir nepareizs traktējums. Eksperti par to ir pārliecināti.

    Mēs pasauli redzam pavisam citādi, nekā dzīvi uztver suņi, kaķi un citi dzīvnieki. Tomēr tas nenozīmē, ka dzīvnieki nevar ārēji izrādīt to, ko viņi jūt. Zinātnieki zina, ka dzīvnieki var izjust naidu, skumjas, bailes, līdzjūtību un laimi.

    Kad lieta nonāk līdz smalkākām sociālajām emocijām, tādām kā mulsums vai vainas izjūta, vairāki eksperti uzskata, ka suņi un kaķi ir spējīgi just pazemojumu, lai gan tas var nebūt tā, kā to jūtam mēs.

    Tādas izjūtas kā bailes, dusmas un pārsteigums tiek apstrādātas automātiski, bez nepieciešamības par to domāt, savukārt apmulsums, vainas apziņa ir daudz sarežģītākas emocijas, kas prasa pašvērtējumu un pašrefleksiju. Rodas jautājums: vai suņi un kaķi ir spējīgi ieskatīties sevī? Vai viņi var just mulsumu vai citas cilvēkam raksturīgas emocijas? Šis jautājums pagaidām paliek atklāts.

    Bailes, nevis kauns

    Kaķu uzvedības speciālists biologs Mariss Munkevičs saka: «Bet ja nu es jums teikšu, ka kaķi nejūt vainu vai kaunu? Lai sajustu vainu, vajag saprast, ka tu dari kaut ko nepareizi. Lieta tāda, ka kaķus nekad nav informējuši, ka nogalināt un zagt ir slikti. Tāpēc viņi nogalina nabaga grauzējiņus, nejūtoties par to ne kripatiņas vainīgi.

    Kaķis, kurš būtu sajuties slikti pēc veiktās slepkavības, ilgi šajā pasaulē neizdzīvotu.

    Tieši tāpat nav nekādu iemeslu, lai kaķi justos vainīgi par desas zādzību, krēma nolaizīšanu no mūsu dzimšanas dienas tortes vai čurāšanu uz dārga paklāja. Kaķi nedomā kategorijās pareizi un nepareizi.

    Ja paklājs ir labākā vieta, lai pačurātu konkrētajā mirklī, tad, pēc viņu domām, tam jābūt labākajai izvēlei. Un, ja tavs kaķis jūt, ka viņu kaut kas uztrauc, tad tas ir tāpēc, ka viņš zina, ka tu dusmosies, un tas var sabojāt viņa dzīvi. Tu gan nodomāsi: nē, nē, pagaidi, kaķim pavisam noteikti ir vainas izteiksme sejā – pilns internets ir ar šādām minču fotogrāfijām ar tēmturi #guilty look, kur kaķa acis saka, ka viņš ir ieplānojis kaut ko sliktu un zina par to.

    Daudzi cilvēki ziņo, ka viņu suņi un kaķi izskatās vainīgi, kad viņus pieķer notikuma vietā un uz karstām pēdām lasa lekciju par viņu sastrādātajiem nedarbiem. Tas taču nevar notikt bez iemesla. Un iemesls tik tiešām arī ir. Ja cilvēks jūtas vainīgs, viņš visdrīzāk arī ir vainīgs. Ja cilvēks nav vainīgs, viņš var būt sabijies atkarībā no tā, cik ļoti tu dusmojies. Vai tu vari noteikt atšķirību starp šīm divām sajūtām? Veiksim interesantu eksperimentu.

    Pieej pie sava mīļotā kaķa un vienkārši sāc viņu lamāt par to, ka viņš sačurājis tavas čības, lai arī viņš to nav darījis. Vai pilnā nopietnībā sarāj viņu par to, ka viņš aizmirsis par tavu dzimšanas dienu. Un, ja tu skatīsies uz kaķi dusmu pilnu skatienu un rāsies pārliecinoši, kaķis izskatīsies vainīgs, lai arī nav izdarījis neko sliktu. Patiesībā kaķis izjūt bailes un vilšanos un parāda to ar savu izskatu, ko pat cilvēkiem grūti atšķirt no vainas apziņas.

    Pētnieki nākuši pie secinājuma, ka mājdzīvnieki ārēji rāda pazīmes, kas līdzinās vainas izjūtai, saimnieka dusmu pilnās reakcijas dēļ, nevis tāpēc, ka sapratuši savas blēņas.

    Jāatzīmē, ka brīdī, kad tu kaunini un sodi kaķi nepareizas uzvedības dēļ, bieži vien tas var tikai pasliktināt situāciju. Pieņemsim, ka kaķis čurā uz paklāja, bet tu uz viņu bļauj. Viņam jājūtas vainīgam! Bet, ja ne, tad kāpēc viņš aizskrēja? Tikmēr kaķis var nonākt pie secinājuma, ka čurāt istabas vidū nav drošs pasākums, un nākamreiz vienkārši uzlīdīs uz dīvāna, lai pačurātu tur. Bet tev vajadzēs pēc viņa uzkopt daudz nopietnāk. Tāpēc padomā labi, pirms kaunini un lamā kaķi. Vai kaķis jūt vainu? Nē, tās bija bailes pirms soda,» uzskata zinātnieks.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē