• Vai brūci kaķim drīkst apstrādāt ar zeļonku?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    16. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kaķi ir ļoti komunikabli dzīvnieki. Ja mīlulis tiek turēts tikai dzīvoklī un ārā netiek laists, viņš ir maksimāli pasargāts no briesmām – kautiņiem ar sugas brāļiem vai suņiem, traumu iegūšanas, inficēšanās. Bet pat siltumnīcas apstākļi neglābj no slimībām, brūcēm un skrambām, kam nepieciešama ārstēšana. Vai šim mērķim var lietot briljantzaļā spirta šķīdumu jeb tā saukto zeļonku?

    Kas ietilpst zeļonkas sastāvā?

    Briljantzaļais spirta šķīdums ir visizplatītākais un tautā populārākais antiseptiķis. Ar to pazīstams teju katrs cilvēks jau kopš mazotnes. Preparāts tiek aktīvi izmantots arī mājdzīvnieku ārstēšanā. Bieži saimnieks neaizdomājoties sāk ārstēt savu kaķi ar šo medikamentu, ja redz ādas izmaiņas vai brūci. Vairākums dzīvnieku negatīvi uztver šādas cilvēka pūles, rūpīgi nolaiza zāles no ādas virsmas un apmatojuma. Vai tas ir bīstami? Apskatīsim, kas tad īsti ir šī līdzekļa sastāvā.

    Oficiālais medikamenta nosaukums ir ļoti skaists – briljantzaļais. Ar briljantiem gan tam maz sakara. Vienkārši sausā stāvoklī šim līdzeklim ir zaļu graudiņu forma, kas latīņu valodā tiek saukti par viridi nitens jeb zaļais spīdums. Briljantzaļā spirta šķīduma sastāvdaļa ir antibakteriāla viela, kas iznīcina mikrobus, savukārt spirts dezinficē un piededzina, lai brūce nesulotu.

    Galvenās zeļonkas īpašības:

    • Savainotās vietas dezinfekcija un sterilizācija.
    • Sausina sulojošas brūces un veicina to dzīšanu.

    Otro no uzskaitītajām īpašībām gan var uzskatīt par trūkumu. Zeļonka kaķim var izraisīt pārlieku ādas sausināšanu, tā veicinot uz brūces virsmas izteiktas kreveles veidošanos, kas var palēnināt brūces dzīšanas procesu. Ņemot vērā, ka stiprā spirta koncentrācija var sausināt ādu, nevajadzētu šo līdzekli lietot plašiem ādas laukumiem.

    Vai kaķa ārstēšanai piemērota?

    Kad dzīvnieks savainojas, ne visiem saimniekiem ir iespēja operatīvi vērsties pēc palīdzības veterinārajā klīnikā, tāpēc viņi mēģina dzīvniekam palīdzēt pašu spēkiem. Vairums mājas aptieciņu ir nokomplektētas ar zeļonku vai jodu un arī marli, tāpēc tos tad arī izmanto kaķa ārstēšanai.

    Apstrādāt kaķim brūci ar briljantzaļo spirta šķīdumu var, ņemot vērā vairākus nosacījumus, lai nepieļautu ķīmiskus ādas apdegumus un citu sarežģījumu rašanos:

    • pasaukt palīgā asistentu, jo vienam tikt galā ar ievainojumu un izbijušos kaķi ir ārkārtīgi grūti, visiem glābšanas brigādes dalībniekiem vajadzētu rokas pasargāt ar cimdiem;
    • vajag rūpīgi apskatīt kaķi, vizuāli novērtēt iegūtos ievainojumus, to izvietojumu vietu;
    • ja ir asiņošana, tā jāapstādina – šim nolūkam var izmantot ūdeņraža pārskābi un sterilus tamponus;
    • dezinfekcijas līdzeklis jāuzliek uz vates kociņa vai vates tampona tik daudz, lai tie nepil nost. Apstrādājot brūci, ņem vērā, ka līdzekli nevajag likt uz pašas brūces, īpaši, ja tā ir liela un jēla. Šādā gadījumā apstrādā brūces malas un meklē ārsta palīdzību;
    • uz apstrādātās vietas jāuzliek marles apsējs, ja to ļauj brūces vieta;
    • atkārtotu brūces apstrādi var veikt pēc 12 stundām.

    Briljantzaļais spirta šķīdums

    PLUSI

    • dezinficē,
    • nav alerģisks,
    • atvieglo niezi.

    MĪNUSI

    • sausina ādu,
    • kodīgs,
    • spēcīgi nokrāso ievainoto vietu, kas apgrūtina tās novērošanu.

    Zeļonka un kailēde

    Kaķi, kas bieži tiek laisti pastaigā ārā, var iegūt nepatīkamu ādas kaiti – kailēdi. Kas ir šī ādas slimība? Kailēdi jeb mikrosporiju ierosina mikroskopiska sēne Microsporium canis, kas rada ādas un nagu bojājumus. Šī ir viena no biežāk sastopamajām parazitārajām infekcijām kaķiem un suņiem. Infekcijas avots ir slimie dzīvnieki, viņu kopšanas inventārs un apkārtējā vide, kur slimie dzīvnieki uzturas.

    Dzīvniekiem parasti uz galvas, ausīm vai citās ķermeņa daļām veidojas apaļi, sausi, zvīņaini laukumi viena vai divu centu lielumā ar izkritušu apmatojumu. Kaķiem bieži novērota arī nieze.

    Ja dzīvniekam ir parādījušies šie simptomi, nekavējoties jāvēršas pie veterinārārsta, jo slimība ir lipīga un ar to var inficēties arī cilvēks.

    Veterinārārsts tad arī noteikts tālākās ārstēšanas metodes. Taču jārēķinās, ka kailās ēdes ārstēšana ir ilglaicīga. Parasti nepieciešami gan iekšķīgi, gan ārēji lietojami medikamenti. Atceries, ka dzīvnieks jāaprūpē ar cimdiem, bet rokas pēc tam rūpīgi jānomazgā, vislabāk tās arī apstrādāt ar kādu dezinfekcijas līdzekli.

    Ir ārsti, kas papildus medikamentu lietošanai iesaka kailos ēdes laukumus apstrādāt ar zeļonku. Kāpēc?

    • Līdzeklis dezinficē bojāto vietu, kuru niezes dēļ dzīvnieki nereti stipri sakasa.
    • Ar zeļonku apstrādātie ēdes laukumi iekrāsojas spilgti zaļā krāsā, šāds marķējums palīdz labi redzēt visas infekcijas skartās vietas un kontrolēt jaunu rašanos.

    Ārstēt kaķim kailēdi ar zeļonku, neizmantojot kompleksu ārstēšanu, nav efektīvi. Zeļonka tiek ieteikta cīņā ar slimību, lai nepieļautu sarežģījumus, ko varētu veicināt, piemēram, iekaisuma procesi. Jāatceras, ka izmantot briljantzaļo spirta šķīdumu var tikai PĒC slimības diagnostikas klīnikā. Ja ar zeļonku ēdes skartās vietas būsi apstrādājis pirms veterinārārsta apskates, tas viņam tikai apgrūtinās darbu un precīzas diagnozes noteikšanu.

    UZMANĪBU!

    Ar kailēdi var inficēties arī cilvēks. Īpaši bīstama tā ir tiem, kuriem ir novājināta imūnsistēma. Klīniskās pazīmes cilvēkam ir līdzīgas kā saslimušajam dzīvniekam. Ja novērojat šādas pazīmes, obligāti jākonsultējas ar ārstu.

    Piesardzības pasākumi

    Ja esi apstrādājis kaķim brūci ar zeļonku, pieskati, lai kaķis iespējami mazāk aiztiktu brūces vietu. Pirmkārt, tas slikti ietekmē dzīšanas procesu, otrkārt, kaķa purniņš uz ilgu laiku iekrāsosies zaļā krāsā, un, treškārt, kaķis, laizot sasmērēto vietu, var saindēties. Apsēji vairumam minču nav nekāds šķērslis – kaķis bez problēmām ar zobiem to var noplēst un sākt laizīt rētu. Tāpēc veterinārārsti iesaka izmantot tā saukto grāfa apkakli, ko parasti izmanto pēc operācijām, vai arī kreklu, kas sasienams dzīvniekam uz muguras.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē