• Uzpurnis sunim. Kāpēc un kad tas jānēsā?

    Mājas mīluļi
    Santa Kraukle
    10. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sabiedrībā radies maldīgs priekšstats, ka uzpurnis jānēsā tikai agresīviem suņiem, taču tā nav tiesa. Atsevišķās dzīves situācijās tas var būt nepieciešams jebkuram sunim neatkarīgi no izmēra, šķirnes vai uzvedības. Lūk, svarīgākās lietas, ka jāzina par uzpurņiem, to izvēli un dzīvnieka pieradināšanu pie tā.  

    Kad uzpurnis noteikti jāliek?

    Ir dažādas situācijas, kad uzpurnis jānēsā pat paklausīgākajiem suņiem. Piemēram, normatīvie akti paredz, ka, pārvadājot suni sabiedriskajā transportā, ja vien tas nav ievietots atbilstošā somā vai konteinerā, tam ir jābūt ar uzpurni. Tas nebūt nav jāuztver kā apvainojums vai netaisnība, jo ne visi sabiedriskā transporta pasažieri pazīst tavu suni un zina, ka tas ir draudzīgs. Turklāt atsevišķās situācijās jebkurš suns var kļūt agresīvs, piemēram, kad tam kāds nejauši uzmīs uz kājas vai astes. Tāpat uzpurnis var noderēt, dodoties pie veterinārārsta vai apmeklējot citas publiskas vietas un pasākumus.

    Tas var noderēt arī apmācību laikā, lai, piemēram, mēģinātu izskaust niķi uzlasīt zemē atrasto ēdienu.

    Vēl viens no iemesliem, kāpēc sunim potenciāli vajadzētu nēsāt uzpurni, ir arī agresija vai bailes no svešiniekiem, ko dažkārt dzīvnieks izrāda, kožot vai rejot. Arī normatīvie akti paredz, ka, ja suns ir atzīts par bīstamu (ir uzbrucis un nodarījis vieglu, vidēji smagu vai smagu miesas bojājumu cilvēkam, citam dzīvniekam vai izraisījis viņa nāvi), viņam obligāti jānēsā uzpurnis. Miera labad to dzīvniekam var uzvilkt arī, piemēram, pārvietojoties lielos pūļos, dodoties kopīgi uz kādu kafejnīcu vai restorānu, kā arī īslaicīgi atstājos mājas mīluli pie veikala vai citas iestādes, kur viņam ieeja ir liegta. Šāda rīcība samazinās iespēju nonākt potenciāli nepatīkamās situācijās. 

    Kā atrast piemērotāko?

    Pirms uzpurņa iegādes vispirms būtu jāsaprot, kāda būs uzpurņa galvenā funkcija. Vai tā uzdevums būs pasargāt apkārtējos no iespējamas sakošanas? Vai vēlies to lietot, jo ar dzīvnieku bieži pārvietojies sabiedriskajā transportā? Vai gribi, lai tavs četrkājainais draugs nēsā uzpurni, jo viņam ir tendence pastaigu laikā uzlasīt katru zemē nomestu ēdiena gabaliņu? Atbildes uz šiem jautājumiem palīdzēs izvēlēties savam sunim piemērotāko. Kāpēc tas ir svarīgi? Piemēram, ja uzpurņa galvenais uzdevums būs pastaigu laikā neļaut sunim no zemes pacelt dažādus objektus, tad vislabāk izvēlēties uzpurni, kura priekšgals ir ciet vai tajā ir salīdzinoši nelielas spraugas. Taču jāņem vērā, ka šāds uzpurnis nevar tikt lietots apmācību procesā, jo pa mazajiem caurumiņiem tu nevarēsi iedot mīlulim našķi par labu uzvedību. Savukārt, ja uzpurni iegādājies tāpēc, lai atturētu suni no košanas, tam noteikti jābūt izturīgam un tādam, lai suns, pieejot tuvu cilvēkam, nekādā veidā nevarētu viņu sakost. 

    Izmēram ir nozīme

    Tu noteikti gribi, lai uzpurnis ne tikai pilda savu pamata funkciju, bet ir arī ērts. To var panākt, tikai rūpīgi nomērot suņa purnu un iegādājoties viņa izmēram vispiemērotāko uzpurni. 

    Lūk, svarīgākie mēri, kas tev ir jāzina pirms uzpurņa iegādes:

    • garums no degungala līdz acu līnijai,
    • purna apkārtmērs tā lielākajā daļā, nedaudz zem acu līnijas,
    • līnija no acu sākumpunkta līdz pat ausu tālākajam sākumpunktam,
    • kakla apkārtmērs dažus centimetrus zem ausīm,
    • purna platums tā platākajā daļā.

    Pareizais materiāls

    To, cik ērts un izturīgs būs uzpurnis, noteiks ne tikai pareizais izmērs, bet arī materiāls, no kā tas izgatavots. Visbiežāk izmantotie materiāli uzpurņu izgatavošanai ir neilons, āda, plastmasa un metāls. Ādas uzpurņi ir estētiski pievilcīgi, izturīgi un salīdzinoši mīksti, bet plastmasas – lēti. Turpretim neilona uzpurņi cieši apņem suņa purnu, ir ērti un viegli pielāgojami, taču tos nav ieteicams lietot ilgstoši, jo tie liedz mīlulim iespēju padzerties, elsot vai riet. Savukārt metāla uzpurņi parasti tiek likti agresīvākiem suņiem. Kaut tie ir viegli kopjami un piemēroti jebkuriem laikapstākļiem, tos nav iespējams regulēt, tāpēc pirms to iegādes suņa purna mēri būs jānoņem ļoti precīzi. Ja pērc uzpurni kucēnam, tad iesakām neaizrauties ar izmaksām, jo sunīša purns ātri vien izaugs un viņam būs nepieciešams jauns aksesuārs. Šī iemesla dēļ vispiemērotākais būs plastmasas uzpurnis.

    Uzpurņa tīrīšana

    Ja savam sunim uzpurni liec katru reizi, kad dodaties pastaigā, tas ātri vien var kļūt netīrs. Zeme, suņa siekalas un ēdiena pārpalikumi ir tikai dažas no lietām, kas var saķept uzpurnī.

    Lai uzturētu higiēnu līmenī un padarītu uzpurņa nēsāšanu patīkamāku, mazgā to vismaz divas reizes nedēļā.

    Lielāko daļu uzpurņu var tīrīt ar siltu ūdeni un ziepēm. Pirms tā atkārtotas lietošanas noteikti ļauj tam izžūt. Tāpat ir ieteicams uzpurni pēc katras pastaigas kārtīgi izslaucīt. Tādējādi uzpurnis nesasmaks, un tas ļaus tam ilgāk kalpot, kā arī atvieglos tā mazgāšanu ar ūdeni un ziepēm. 

    Kā pieradināt?

    Iesaka kinoloģe Everita Pāne

    Pie uzpurņa dzīvnieks jāpieradina pakāpeniski. Sākumā jāļauj to vienkārši apostīt. Tad uzpurnī var ievietot kārumu un mudināt suni paša spēkiem to dabūt ārā. Tādējādi dzīvniekam tiks radītas pozitīvas asociācijas ar šo priekšmetu. Pēc tam uzpurni var mēģināt uzlikt uz suņa purna, paturot vien dažas sekundes. Tad noņemt un uzreiz apbalvot mīluli par pacietību. Vingrinājumu atkārto vairākas reizes dienā. Ja suns šo procedūru uztver mierīgi, var mēģināt virzīties soli tālāk, nofiksējot uzpurņa siksniņu uz suņa galvas. Ja suņa reakcija ir mierīga, dažas sekundes ļauj tam pabūt ar uzpurni, tad noņem un atkal apbalvo ar kārumu. Vingrinājums jāatkārto katru dienu, vēlams – vairākas reizes. Kad suns jau mierīgi un bez satraukuma reaģē uz uzpurņa uzlikšanu un to, ka tas kādu brīdi atrodas uz viņa purna, var pāriet pie vingrinājuma kustībā, ar kārumu motivējot suni sekot. Apmācības ilgums katram sunim ir individuāls. Gluži kā jebkurā citā apmācību procesā, arī šajā liela nozīme ir saimnieka pacietībai un sapratnei.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē