• Urkšķošā un spiedzošā, bet mīļā freilene — jūrascūciņa

    Daba un dzīvnieki
    Ligita Timma
    7. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jūrascūciņa ir universāls mājdzīvnieks, trīs vienā – grauzējs, kura raksturā ir kaut kas no suņa un kaķa. Viņa ir klusa kā kaķis un vienlaikus ekspresīva kā suns – netraucēs tavu mieru ne dienā, ne naktī, taču, kad pārnāksi mājās, sagaidīs tevi ar sajūsmas spiedzieniem kā sunītis. Protams – ja vien jūs būsiet labi draugi.

    Arī iekārtojot jūrascūciņas mitekli, vari rēķināties ar suņa–kaķa invāziju – jūrascūciņa var dzīvot gan būdā, gan staigāt pa visu māju, kur pašai tīk. Tiesa, ja turēsi jūrascūciņu pārīti, puika izrādīsies un (tāpat kā suns vai runcis) iezīmēs savu teritoriju. Tā notiks arī tad, ja turēsi divus puikas, tāpēc labāk izvēlies meiteņu kompāniju.

    Lai cik piemērots šis dzīvnieciņš būtu brīvsolim, ērtāk un drošāk viņš jutīsies, ja mājās būs iekārtota vietiņa tieši viņam.

    Starp citu, jūrascūciņu audzēšana pasaulē ir gan populāra, gan prestiža – šīs mazās urkšķošās un spiedzošās freilenes nav tikai iecienītas mājas mīlulītes, bet arī starptautisku izstāžu dalībnieces. Turklāt jūrascūciņu vērtēšana izstādēs ir daudz bargāka nekā suņiem un kaķiem – saimniekiem, atstājot savu lolojumu būrītī, jāpamet izstādes telpa, un žūrijas vērtējumu nevar ietekmēt ne pazīšanās, ne apburošais saimnieces smaids…

    Kādu izvēlēties?

    Latvijas zooveikalos var izvēlēties triju šķirņu jūrascūciņas:

    • klasiskās jeb tā sauktās standarta jūrascūciņas ar gludu, īsu spalvu;
    • angoras, kuru zīdainā spalva var izaugt pat līdz 15 cm gara;
    • rozetes, kuru diezgan pagarie matiņi aug uz visām pusēm. Dažreiz pat nevar saprast, kur galva, kur – dupsis…

    Visu šo šķirņu vidējais garums ir 25 cm (puikas izaug lielāki). Taču patiesībā jebkura mājdzīvnieka lielums atkarīgs no viņa barošanas. Ja visparastāko jūrascūciņu pastiprināti barosi ar proteīnu saturošu barību, viņa izaugs par megacūku

    Mājvietas prasības

    Optimālie būrīša parametri normāla izmēra jūrascūciņai ir 100 × 60 × 50 cm (augstums nav tik būtisks). Būrītis var būt arī mazāks, taču tad zvēriņu jālaiž izkustēties pa istabu.

    Vēl nesen šo grauzēju mitekļu dizains bija līdzīgs papagaiļu būriem – restots, ar zemu plastmasas pamatni, no kuras pakaiši un barība bira ārā. Taču ar zooveikalu jaunāko produkciju netīrību dzīvoklī var novērst – jūrascūciņu būru pamatne ir vismaz 10 cm augsta. Pārdomāti ir arī būra izmēri – tas ir horizontāli plašs, lai dzīvnieciņš var izkustēties, un vertikāli zems (jūrascūciņa taču nelēkās un nelidos!).

    ATCERIES!

    Jūrascūciņas būris nedrīkst atrasties tuvu dažādām sildošām un vibrējošām ierīcēm (radiatoriem, kamīnam, ledusskapim, magnetolai, datoram, ūdenscaurulēm), kā arī tiešos saules staros.

    Jūrascūciņas ir ļoti jutīgas pret caurvēju, tāpēc būrīti vēlams novietot vismaz četrus piecus centimetrus virs grīdas (uz soliņa vai paliktnīšiem; zooveikalos var nopirkt arī būri ar īpašu statīvu).

    Ļoti karstās vasaras dienās jārūpējas, lai mazajai urkšķētājai nepūstu vējš no atvērta loga vai balkona –  tādējādi jūrascūciņa var iedzīvoties ausu sāpēs, jo ausu bungādiņa jūrascūciņai ir novietota ļoti sekli.

    Pakaišiem vislabāk izmantot skaidu vai kukurūzas granulas. Var lietot arī grauzējiem paredzētās skaidas, taču tās veido putekļus, kas jūrascūciņai var izraisīt acu iekaisumu. Tā gan nav bieža parādība. Sienu gan nav vēlams lietot, jo tas neuzsūc mitrumu – zvēriņam kājas vienmēr būs netīras, un šajā netīrumu slānī arī barība izsmērēsies. Atceries, ka jūrascūciņa neēdīs netīru barību.

    Būrī jāparedz vieta arī jūrascūciņas nakšņošanai jeb guļamistabai. Veikalos nopērkamas gan koka, gan plastmasas mājiņas. Speciālisti uzskata, ka labākas ir tieši lētākās – bez pamatnītes. Var ierīkot arī guļamistabu no kartona kastes, kas izmaksās vēl lētāk, taču tai būs diezgan īss mūžs.

    Freilenes ēdienkarte

    Arī jūrascūciņas barošana nav nekas sarežģīts, tikai jāpievērš uzmanība sabalansētam uzturam. Šim grauzējam organismā dabiskā veidā neizstrādājas C vitamīns, tāpēc ieteicams viņu barot ar zooveikalos nopērkamo jūrascūciņām paredzēto graudu vai granulu barību, kur par šo problēmu parūpējušies veterinārās pārtikas speciālisti.

    OBLIGĀTA prasība jūrascūciņas ēdienkartē ir siens – tas nodrošina citas apēstās barības irdināšanu, tās virzīšanu pa zarnām uz leju un normālu vēdera izeju.

    Protams, nebūs lieki ar C vitamīnu bagāti augļi un dārzeņi: āboli, apelsīni, jāņogas, pavasarī: skujkoku pumpuri, pieneņu lapas un ziedi (par to sīkāk bija rakstīts iepriekšējā Astu numurā). Arī dzeramajam ūdenim der pievienot 5 gramus C vitamīna.

    Jūrascūciņa labprāt mielojas ar dažādiem augļiem un dārzeņiem. Ja neesi drošs, vai savu mīluli ar graudiem un zaļumiem baro pareizās proporcijās, labāk ievēro veterinārārstu ieteikumu – vairāk graudu, mazāk augļu un dārzeņu.

    Aizliegtie augļi un dārzeņi:

    • mandeles,
    • rupjmaize,
    • rozīnes,
    • pētersīļu, seleriju, pieneņu saknes,
    • āboliņš,
    • piena produkti,
    • konfektes,
    • cepumi un citi saldumi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē