• Transportēšanas bokss kaķiem. Kādu izvēlēties?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    15. februāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Arī kaķi šad un tad ceļo, un ne tikai patstāvīgi pa vasarnīcu vai piemājas pļaviņu, bet visai civilizēti – ar saimnieku transportā. Tas kaķa saimniekam rada ne mazums raižu, jo dzīvnieks jāpārvadā, lai tas būtu ērti ne tikai kaķim, bet arī saimniekiem un līdzbraucējiem.

    Protams, visvienkāršākais veids, kā kaķi kaut kur vest, ir – turēt rokās. Taču pats saproti, visu ceļu sabijušos dzīvnieku turēt rokās ir ārkārtīgi grūti, pat ja pārbrauciens ilgst tikai stundu. Tāpēc bez speciāla pārvadājamā konteinera neiztikt. Tas vienmēr noderēs! Pat ja tu esi mājās sēdētājs un dzīvnieks nekad nav bijis ārpus dzīvokļa, konteiners būs vajadzīgs, lai apmeklētu veterinārārstu vai dzīvnieku klīniku. Pats par sevi saprotams, ka braucienam uz vasarnīcu, pikniku vai kaķu izstādi arī vajadzīgs pārvadājamais konteiners, nevis jāizgudro kaut kādi jauni veidi, kā pārvadāt dzīvnieku.

    Kā izvēlēties kaķu konteineru, kas būtu maksimāli piemērots un ērts tavam mīlulim?

    Veikalos pieejami visdažādāko materiālu, krāsu, formas un izmēru kaķu transportēšanas boksi. Ja pārnēsājamais konteiners izgatavots no plastmasas, tas ir labs variants, ja ceļojat ar automašīnu, jo tam ir stingra un izturīga konstrukcija, kas var aizsargāt dzīvnieku no traumām ceļā. Ceļu uz klīniku ērtāk būs mērot nelielā somā, kura netraucēs citiem sabiedriskajā transportā un neaizņem daudz vietas.

    Ja runājam par tūrismu, tad kā ikvienam sevi cienošam tūristam, kaķim jābūt savai mugursomai (nekas, ka saimniekam uz pleciem). Pērkot boksu, pievērs uzmanību ne tikai cenai. Lēta plastmasa un vāji stiprinājumi ātri nolietosies, kas saimniekam sagādās ne tikai skumjas par velti izšķiestu naudu, bet arī neaizmirstamas sajūtas, ja kaķis izrausies brīvībā svešā pilsētā vai, piemēram, citas valsts lidostā. Tāpēc nevajag ekonomēt uz lietām, kurām jākalpo vairākus gadus un jāiztur liela slodze, īpaši, ja kaķim ceļošana nav tā iemīļotākā nodarbe.

    Transportēšanas boksu veidi

    1. Pārnēsājamā soma

    Soma efektīvi izskatās, un var patikt saimniekam kā ikdienas aksesuārs. Taču dzīvniekam pārbrauciens somā ir ļoti neērts. Materiāli, no kā somas izgatavotas, reti ir elpojoši – kaķim ir karsti un sutīgi tādā somā, tās apakšējā daļa ir šaura un ieliecas zem dzīvnieka svara, kas liek kaķim nervozēt un vēl vairāk uztraukties. Vasaras mēnešos šāda soma kļūst teju par somu pirti, no kuras kaķis grib izkļūt par jebkādu cenu. Taču ir arī plusi – soma nepievērš uzmanību un ar to var ieiet pat vietās, kur ar dzīvniekiem ieeja aizliegta. Tomēr ar to plusi arī beidzas… Secinājums – somu vislabāk izmantot īsiem pārbraucieniem transportā, piemēram, uz veterināro klīniku vai dzīvnieka pārnešanai no punkta A uz punktu B. 

    2. Pārnēsājamā soma ar cietu karkasu

    Principā tāda pati soma, kā pirmā, taču tās ražošanā ņemti vērā iepriekšējā modeļa trūkumi. Kaķim ir ērta vieta, kur apgulties, jo tai ir ciets dibens, kurš zem dzīvnieka svara neielieksies, neļaujot kustēties. Pirms iegādes rūpīgi novērtē materiāla kvalitāti, tam jābūt elastīgam un uz tā uzspiežot, tam ātri jāieņem sākotnējā forma. Karkasam jābūt noturīgam pret deformāciju, citādi pārlūzušās plastmasas vai metāla daļas var traumēt dzīvnieku. Kopumā ņemot, šāda soma ir ideāli piemērota dažādiem dzīves gadījumiem, vienīgais – šādu somu materiāls reti kad labi ventilējas un kaķim tur ir spiedīgs gaiss. Tāpēc labāk nopirkt pārnēsājamo somu ar lodziņu, kas ļauj somā ieplūst gaisam, un kurā kaķis redz apkārt notiekošo un saimnieku.

    3. Plastmasas bokss

    Šis ir vispopulārākais kaķu pārnēsājamo konteineru veids un daudzi uzskata, ka tas ir vispiemērotākais. Nevar teikt, ka tas tā nav: izturīgais materiāls aizsargā kaķi no traumām avāriju situācijās, cietais dibens ļauj ērti iekārtoties. Boksu var viegli iztīrīt, izžāvēt, ieklāt tur dažādus materiālus kā paklājiņu un vispār uztaisīt no tā īstu kaķa mājiņu. Šādi konteineri var kalpot ilgus gadus, ja tie ražoti no kvalitatīvas plastmasas. Tie labi vēdinās un kaķi tur jūtas komfortabli, un izmantot šādu boksu var praktiski jebkādiem mērķiem. Šādu pārvadājamo konteineru vienīgais mīnuss – lielais izmērs un svars, ja braukā ar sabiedrisko transportu, to grūti noturēt uz ceļiem, kāpjot ārā tas ķeras aiz stūriem un citiem pasažieriem utt.

    4. Mugursoma

    Milzīgs pluss šādam kaķa pārnēsāšanas veidam – brīvas rokas! Mugursomas ir visai ietilpīgas, ar daudzām kabatām un labu ventilāciju, tāpēc dzīvniekiem tajā ir salīdzinoši ērti. Šāds variants ir ideāls tūrisma pārgājieniem un ceļojumiem, kur daudz jāpārvietojas ar kājām. Būtisks mīnuss – kaķis atrodas visu laiku vienā pozā, un ar laiku sāk nervozēt, ja ilgstoši atrodas šādā ierobežotā stāvoklī. Turklāt cilvēkam ejot, soma kratās kopā ar visu kaķi, kas var veicināt kaķim sliktas dūšas parādīšanos. Visprātīgākais, ceļojot ar mugursomu, ik pa laikam kaķi, turot pie pavadiņas, izlaist ārā izstaigāties un izlocīt kājas.

    5. Soma uz ritenīšiem

    Kaut kas līdzīgs čemodānam, kuru var pārvietot, velkot uz ritenīšiem. Vēlams izvēlēties kvalitatīva materiāla somu ar izturīgiem ritenīšiem, kuri nenolūzīs jau pēc pirmā brauciena.

    6. Kaķu grozs

    Naturāli materiāli un elegance – kas var būt ērtāk un labāk? Vispār jau pīts grozs lieliski aizstāj plastmasas kasti, taču ir vairākas nianses. Grozu ir grūti tīrīt un mazgāt, tam nepatīk mitrums, bet galvenais – kaķi dievina grauzt groza rīkstes, nereti gūstot panākumus un izmūkot no tā. Tāpēc groza funkcionalitāte ir visai zema.

    7. Metālisks būris

    Šo nu gan kaķi nekad nesagrauzīs, taču šādas uzpariktes ārējais izskats nedaudz nomāc. Kaķis nekustīgi sēž, viņu var ērti transportēt, bet būri lieliski mazgāt, brīnišķīgi vēdināt, tas ilgi kalpo. Taču arī metālam nepatīk mitrums, tas saulē sakarst.  Kaut ko  tādu izvēlēties vajadzētu, ja tu dzīvo siltā un sausā klimatā un neplāno ceļot uz tropu salām vai valstīm, kurās ir daudz vēsāki laikapstākļi. Pretējā gadījumā metālisks būris nav tas labākais variants kaķa transportēšanai.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē