• Traģēdija Durbē – bojā gājuši abi jūras ērgļu ligzdā izšķīlušies cāļi

    Daba un dzīvnieki
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    26. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Jūras ērglenei Mildai neizdevās saglabāt perējumu – abi pagājušajā nedēļā izšķīlušies cāļi gājuši bojā, liecina ieraksti tiešraides kamerā.

    “Par to, ko šorīt vērojām Durbes ligzdā, īstumā var teikt – daba ir daba,” komentē Latvijas Dabas fonda ornitologs Jānis Ķuze. “Izšķirīgais faktors šādam iznākuma bija barības trūkums. Normāli šādos apstākļos – kad ir tikko izšķīlušies cāļi, tēviņam ir pēc dažām stundām jānes uz ligzdu barība. Pagājušajā gadā mēs varējām vērto, ka ligzda bija burtiski nokrauta ar zivīm un citu barību. Jaunajam tēviņam instinkts nav bijis tik spēcīgs, līdz ar to barības nešana bija fragmentāra un nepietiekama. Līdz ar to arī mainījās mātītes uzvedība un viņa atstāja ligzdu un mazuļus. Tad, kad mazulis ar kustībām un skaņām vairs neizrāda dzīvības pazīmes, tad mātītei tas pārvēršas par barību un ir pilnīgi normāli, ka bojā gājušie mazuļi tiek apēsti.”

    “Būtiski ir tas, ka ir izdzīvojusi mātīte – daba nevar atļauties pieaugušu, veselu un vairoties spējīgu putnu ziedot ligzdošanas sezonai ar vājām izredzēm būt sekmīgai,” norāda ornitologs. “Šobrīd ceram, ka mātīte turpinās uzturēties šajā teritorijā, izveidos jaunu pāri un nākamgad būs sekmīga ligzdošana.”

    Situācija jūras ērgļu ligzdā Durbē šogad ir dramatiska – vispirms marta beigās pazuda tēviņš Raimis, kurš, visticamāk, gājis bojā, atstājot Mildu perējam trīs olas. Vairākas dienas Mildai bija jāiztiek bez pārtikas, līdz ērglenei pievienojās jauns tēviņš, ko interneta forumos nokristīja par Čipu.

    Pagājušajā nedēļā izšķīlās pirmais cālis, kurš arī tika pabarots, un ornitologi ligzdā notiekošo jau nodēvēja par unikālu situāciju. Uz ligzdu tika nesti ne tikai sīki dzīvnieki, bet arī zivis, un abi lielie ērgļi pa kārtai sildīja gan cāli, gan pārējās olas. Tomēr ar sagādāto berību, kā redams, bija par maz arī pieaugušajiem putniem, nemaz nerunājot par mazuļiem.

    Nedēļas nogalē sekoja vēl viens prieka brīdis, kad izšķīlās otrs cālis, taču pirmdien no rīta tiešraides kameras fiksēja skumju skatu – abi mazuļi bija nosaluši, bet Milda perēja trešo olu. Latvijas Dabas fonds norāda - perēšanas instinkts turpina strādāt arī tad, kad inkubācijas laiks jau pagājis.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē