• «TikTok» zvaigzne no Ukrainas – kaķis Stepans

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    5. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Instagram
    Visparastākais strīpainais runcis Stepans no Harkivas ir «TikTok» zvaigzne, kura video savāc miljoniem skatījumu. Sākoties karam, viņš ar saimnieci bija spiests doties bēgļu gaitās. No viņu mājas pāri palikušas vien drupas…

    Droši vien daudzi ir redzējuši Stepana video, kur viņš garlaikoti sēž pie vīna glāzes un, veroties vienā punktā, klausās mūziku. Amizantie kaķa video iekarojuši milzīgu skatītāju atsaucību, un ar tiem dalījušās pat pasaules mēroga zvaigznes. Stepans dzīvoja parastā daudzdzīvokļu mājā Ukrainā, Harkivā. Pirms 13 gadiem harkiviete Anna atrada viņu uz ielas, kad Stepans bija vien mēnesi vecs. Kā jau daudzas meitenes, viņa savu kaķi fotografēja un filmēja. Un, kad popularitāti ieguva platforma TikTok, sāka kaķa video likt tur.

    Anna filmē savu mīluli ar telefonu pilnīgā klusumā, bet pēc tam ar speciālu programmu uzliek mūziku. Viņa atzīst, ka ideja radās pavisam nejauši. Reiz Anna mājās atveda picu un nolika to uz galda. Blakus uz sava iemīļotā krēsla uzrausās Stepans, bet pica viņu absolūti neinteresēja. Anna paņēma telefonu un to uzfilmēja. Vēlāk videokadrā ir mainījušās tortes, kokteiļi, kūkas, augļi. Nemainīga palika vien kaķa attieksme – absolūta vienaldzība.

    Cilvēki ar nepacietību gaidīja, kad Stepana kontā Instagram un TikTok būs ievietots kāds jauns runča video. Taču visam svītru pārvilka 24. februāris, kad Ukrainā sākās karš.

    Kad ilgāku laiku runča kontā nenotika nekādas darbības, Stepana pielūdzēji sāka satraukties, vai Annas ģimene ar mīluli nav cietuši bumbu uzlidojumā, jo Harkiva ir viena no pilsētām, kas karā cietusi visvairāk.

    Par laimi, pēc divu nedēļu ilgas neziņas par skumjo ballīšu simbolu kļuvušā kaķa saimniece sazinājās ar saviem sekotājiem un izstāstīja, kas noticis. «Agrā 24. februāra rītā mēs bijām mājās un mierīgi gulējām. Piecos no rīta atskanēja kaut kāds sprādziens, un es miegā pat sākumā nesapratu, kas tas bija. Pēc kaut kāda laika, aptuveni pusstundas, sekoja nākamie sprādzieni, sāka trīcēt logi, es pielēcu kājās un apjautu, ka notiek kaut kas šausmīgs. Bija skaidrs, ka mūsu mājās ir ienācis karš,» rakstīja Anna.

    Pēc viņas teiktā, pirmajās kara dienās notika vislielākā postaža, un katru dienu šāviņi trāpīja kaimiņu mājās. «Mūsu māja brīnumainā kārtā netika skarta precīzi nedēļu. Bet astotajā dienā cieta arī tā. Kaimiņu balkonā ielidoja okupantu raidītais šāviņš.» Anna un Stepans divas naktis pavadīja pagrabā un vēl nedēļu bez elektrības. Lai uzlādētu telefonu, viņi devās uz blakus kāpņutelpas pagrabu.

    Instagram

     

    Instagram

    «Pēc tam mums izdevās aizbraukt. Harkivas brīvprātīgie palīdzēja un izveda mūs uz dzelzceļa staciju. Mēs iesēdāmies vilcienā Harkiva–Ļviva (līdz Ļvivai braucām 20 stundas). Un pēc tam devāmies uz Ukrainas un Polijas robežu. Tur mēs stāvējām milzīgā rindā, cilvēku bija ļoti daudz, kādi 4–5 tūkstoši. Robežu mums izdevās šķērsot tikai pēc 9 stundām,» atklāja Anna. «Nonākot Polijā, saņēmām palīdzības piedāvājumu no Pasaules influenceru asociācijas Monako, kas palīdzēja nokļūt līdz Francijai, lai tur mēs sagaidītu dienu, kad varēsim atgriezties mājās.»

    Tagad gan Annai, gan Stepanam viss ir kārtībā. «Mēs ļoti uztraucamies par tuviniekiem, kuri palika Ukrainā, un darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai palīdzētu savai valstij,» uzsvēra slavenā kaķa saimniece. Un Anna savu vārdu tur. Lai palīdzētu Ukrainas dzīvnieku aizsardzības organizācijām, viņa ar Stepanu izsludināja ziedojumu vākšanu. «Mani dārgie draugi, no sirds pateicos jums par atsaucību un atbalstu. Mēs savācām 10 035 dolārus (apmēram 9130 eiro). Jūsu ieguldījums ir nenovērtējams – pateicoties jūsu atbalstam, mēs varam nodrošināt pienācīgu aprūpi un ārstēšanu dzīvniekiem Ukrainā,» viņa teica. Visus līdzekļus Anna nosūtīja četrām Ukrainas organizācijām, kas iegādājas dzīvnieku barību, vakcīnas un medikamentus, palīdz atrast un nogādāt mājdzīvniekus uz patversmēm visā pasaulē un sameklēt viņiem jaunas mājas. Daļa naudas tika ziedota arī Nikolajevas zooloģiskajam dārzam.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē