• Tev un tavam kaķim – 5 gardumi uz palodzes

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    1. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Visi kaķu saimnieki zina, cik ļoti viņu minčiem tīk retināt augus uz palodzes. Diemžēl ne visas puķītes dzīvniekiem ir drošas. Iestādot uz palodzes šos garšaugus, tu vari būt drošs, ka tie nekādu kaitējumu tava kaķa veselībai nenodarīs, tieši otrādi – nodrošinās viņu ar vitamīniem. 

    Diedzēti kvieši, mieži un auzas ir visizplatītākais un vienkāršākais veids, kā palutināt savu minci. Starp citu, graudaugu dīgsti ir ārkārtīgi noderīgi ne tikai dzīvniekiem, bet arī cilvēkiem. Tie satur visus B grupas vitamīnus, E un A vitamīnus, kā arī daudz mikroelementu. Turklāt dīgsti ir teicams šķiedrvielu avots, kas ir īpaši svarīgi kaķiem ar garu apmatojumu: šīs vielas veicina matu kamolu izvadīšanu no dzīvnieka gremošanas trakta.

    Rozmarīns

    Rozmarīns
    Rozmarīns

    Lielākā daļa cilvēku šo augu zina tikai kā garšvielu. Taču rozmarīns ir lieliska vitamīnu uzkoda kaķiem. Pirmkārt, šajā augā ir milzīgs vitamīnu, mikroelementu un ekstraktvielu daudzums, kas ir ļoti noderīgs kaķa veselībai. Otrkārt, rozmarīns ir efektīvs dabisks līdzeklis, kas palīdz aizsargāt kaķi no blusām. Ir piefiksēts, ka dzīvokļos, kur saimnieki audzē šo garšvielu uz palodzēm, dzīvnieki tikpat kā necieš no ektoparazītu uzbrukumiem.

    Timiāns

    Thyme
    Thyme

    Līdzīgas īpašības piemīt arī timiānam, tāpēc arī to būtu vērts sākt audzēt uz palodzes. Šim augam piemīt izteikts nomierinošs efekts, tas arī uzlabo mājdzīvnieka noskaņojumu. Maza rekomendācija – timiāns aug visai lēni, tāpēc labāk mājās stādīt vairākus augus vienlaikus.

    Piparmētra

    3. Piparmētras.
    3. Piparmētras.

    Ar šo augu var nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu. To audzējot uz palodzes, gan kaķis būs laimīgs, gan tā saimnieks – no svaigām piparmētrām izdodas smaržīga tēja. Jāatzīst gan, ka ne visiem kaķiem patīk piparmētra, taču, ja tas mincis pieder cienītāju kategorijai – steidz uz veikalu pēc sēklām (rēķinies gan, ka piparmētra dīgst lēni) vai nopērc jau izaudzētu podiņā. Lielveikalos parasti nav nekādu problēmu to iegādāties.

    Pienene

    8. Ārstniecības pienene.
    8. Ārstniecības pienene.

    Pirmajā acu uzmetienā šis augs var šķist nedaudz eksotisks audzēšanai mājas apstākļos, taču patiesībā tā ir lieliska izvēle! Pienenes aug ātri, rūpes par tām nesagādā nekādas pūles, un ziemas laikā kaķi pieneņu zaļās lapas ēd visai kāri. Vienīgā nianse – pieneņu lapas ir rūgtas, kas tīk ne katram kaķim, tāpēc pirms to došanas mīlulim, lapas vajadzētu pārliet ar verdošu ūdeni.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē