• Svētku ēnas puse tavam mīlulim

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    23. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Visiem tik labi zināmā drošības ievērošana mājdzīvnieku saimniekiem svētku gaisotnē bieži vien piemirstas. Citādi nevar izskaidro to, ka katru gadu Ziemassvētkos un Jaungada svinībās atkārtojas vienas un tās pašas ķibeles un negadījumi. Pašas populārākās ir trīs nelaimes, kas nemainīgi nāk komplektā ar jaukajiem svētkiem: mīluļi pārēdas, kaķi nogaršo dekorus, suņi, līdz nāvei pārbijušies no salūta vai plaukšķenēm, pazūd vai turpmāk nav piedabūjami tumsā iziet pastaigā. Konsultē veterinārārste Daiga Bokvalde.

    Vilinošais adventes vainags

    Kaķus, kas pēc dabas ir ziņkārīgi un grib izpētīt jaunas lietas, ļoti piesaista Adventes vainaga sīkie dekoratīvie elementi. Kad saimnieki aizņemti ar savām lietām, mincis var nemanīti nograuzt mazas bumbiņas, pērlītes un tamlīdzīgus nieciņus, ar ko izrotāts vainags vai citi svētku atribūti. Viņam var iepatikties arī sauso ziedu kompozīcijas. Izvēlies tām vietu, kur kaķis nevar viegli piekļūt, un uzmani savu mīluli, lai viņš neiedzīvotos nopietnās vēdera problēmās.

    Kārdinošās bļodiņas

    Ja mājās ir suns, gatavojot galertu un citus gaļas izstrādājumus, kaulu bļodu pat ne uz mazu brīdi nenoliec tik zemu, ka mīlulis to var aizsniegt. Protams, tu zini, ka vārītus kaulus sunim nevajag dot un grasies tos izmest. Diemžēl pēcsvētku bēdīgie notikumi veterinārārstu klīnikās liecina, ka saimniekiem svētku burzmā ne tas vien piemirstas. Nekādā gadījumā nenoliec sunim deguna galā arī traukus, kuros gatavoti treknie svētku našķi, īpaši tortei putotā krēma bļodiņu. Krēms ir ļoti trekns un salds, pat ja suns tikai nieka pārpalikumus izlaizīs, ar to pietiks, lai aizkuņģa dziedzeris būtu pagalam. Parūpējies, lai sunim ir savi gardumi un viņa veselību nebojātu saimnieka svētku galda ēdieni.

    Biedējošais salūts

    Ja suns nav pieradis pie šāvieniem un citiem tamlīdzīgiem trokšņiem, neņem viņu līdzi uz salūtu. Ir arī gadījumi, kad suns salūta laikā izjustās šausmas sasaista ar tumšo diennakts laiku un pēc tam, tiklīdz ārā satumst, vairs nav pierunājams iziet nokārtoties. Saimniekiem jāmeklē speciālista palīdzība. Katru gadu tieši salūta laikā suņi panikā aizskrien, kur kājas nes, un pazūd.

     

    Degošu sveču liesmiņas ļoti piesaista visus dzīvniekus, bet kaķi jo īpaši. Viņš var censties liesmiņu apošņāt un tā apskādēt savas ūsas, jo tās viegli aizdegas. Jāuzmanās, lai mincis netiktu klāt trauslām un nestabilām eglīšu svecītēm. Tādas drošāk spraust eglītes augšējos zaros.

    Ja no trauka aizdomīgi pazūd pa piparkūkai, nebrīnies, iespējams tās iegaršojušās tavam kaķim. Jā gan, ne tikai suņi, arī kaķi ēd piparkūkas! Labi, ka ne katram mincim tas ir gardums. Piparkūkas ir treknas un saldas, un tavi mīluļi var pārēsties. Tāpēc piparkūku trauku nevajag atstāt tur, kur suns un kaķis var piekļūt. Dzīvniekam, kam slims aizkuņģa dziedzeris, cepumi var radīt nopietnu iekaisuma paasinājumu.

    Ņem vērā!

    Gan Ziemassvētkos, gan gadu mijā šogad būs četras brīvdienas. Jārēķinās, ka arī veterinārās klīnikas svētkos nestrādās. Tāpēc neaizmirsti laikus noskaidrot, kurās dienās strādās tavs veterinārārsts un kurp doties, ja ievajadzēsies neatliekamu palīdzību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē