• Suns zog saimnieka telefonu. Ko darīt?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    29. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Dzīvnieks tā var rīkoties divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, sunim patīk tev piederošā lieta, viņš grib ar to paspēlēties, bet, tā kā zina, ka centīsies to viņam atņemt, bēg prom. Otrs iemesls ir pievērst tavu uzmanību un iesaistīt tevi spēlē noķer mani, ja vari. Abos gadījumos skraidīšana pakaļ sunim ir sliktākais variants, ko izvēlēties.

    Protams, divi galvenie padomi šajā situācijā ir: noliec savas mantas labāk un māci sunim ar prieku atdot tev visu, kas viņam ir zobos. Taču, ja suns tomēr jau tur mutē tavu jauno telefonu un nemaz nedomā to atdot, lūk:

    5 padomi, kas var palīdzēt to iespējami ātri atgūt

    1. Sāc no suņa mukt prom.
      Nopietni. Skriet pie suņa ir simt procentu garantija, ka viņš no tevis aizbēgs. Ja tavs suns ir saķēris kādu tavu mantu ar vēlmi uzsākt rotaļu, viņš būs tikai laimīgs, ja dzenāsies viņam pakaļ pa visu dzīvokli. Ļauj viņam iedzīt tevi mazā istabā, aizver durvis un pārej pie 3., 4. vai 5. padoma, lai pārliecinātu suni atdot tev piederošo mantu. Ja suns lietu satvēris nevis rotaļas dēļ, bet tāpēc, lai to sagrauztu, šis padoms visdrīzāk nenostrādās, tāpēc pārej pie 2. punkta.
    2. Klusi un mierīgi seko sunim.
      Ja suns ir apņēmības pilns mantu paturēt sev un rotaļas ar tevi viņu neinteresē, jebkurš troksnis vai tavs kliedziens tikai pastiprinās viņa vēlmi saņemt šo priekšmetu mutē iespējami ciešāk. Mēģinājums atņemt mantu var izraisīt agresiju. Tāpēc esi mierīgs un pacietīgs. Protams, ir grūti saglabāt mieru, kad tavs jaunais telefons jau krakšķ suņa zobos. Taču tev jāpieliek visas pūles. Necenties suni iedzīt stūrī vai būrī. Kad būsi pilnīgi mierīgs, pārej pie 3. vai 5. punkta. Padoms Nr. 4 arī var nostrādāt, taču ne ar visiem suņiem.
    3. Centies pierunāt suni mainīties – viņš tev atdod tavu telefonu, bet tu viņam gardumu.
      Nemēģini suni noķert, viņš no tevis nebēg! Dabūt atpakaļ savu mantu vari tika tādā gadījumā, ja suns labprātīgi to atdos. Tāpēc tev viņam jāpiedāvā tiešām kaut kas vērtīgs. Neizlutinātam sunim cīsiņš būs pietiekama motivācija, lai aizmirstu par to, ko turējis zobos. Ja suns ar neuzticību skatās uz gardumu tavās rokās, mēģini našķus izmētāt pa grīdu. Lai tos uzlasītu, sunim vajadzēs atvērt muti.
    4. Pamet sunim kādu mantiņu.
      Ja suns rotaļlietas grib vairāk nekā kārumus, piedāvā viņam paspēlēties ar visinteresantāko rotaļlietu no visa tava arsenāla. Vienmēr glabā īpaši iekārojamu rotaļlietu plauktā speciāli šādiem gadījumiem. Suņiem, kuri ir kā traki uz dauzīšanos, parasti pietiek tikai ar bumbiņas papīkstināšanu, un viņš jau metas spēlēties. Kad suns izlaidīs no mutes telefonu, neaizmirsti paspēlēties ar viņu. Skrambas un švīkas uz ekrāna pārskaitīsi vēlāk.
    5. Improvizē.
      Kas vēl patīk tavam sunim? Pastaigas? Braukt ar mašīnu? Ēst? Dzenāt kaķus pagalmā? Ja tev ir vairākas frāzes, kuras izdzirdot suns aiz prieka vairs nezina, kur dēties, mēģini tās izmantot. Centies tās izteikt ar iespējami lielāku entuziasmu (tām jābūt pārliecinošām) un priecīgi pasauc suni doties pastaigā, kaut kur aizbraukt vai kaut ko uzēst. Ja tu izdarīsi visu pareizi, suns uzreiz aizmirsīs par lietu, ko turēja mutē. Pēc tam gan izpildi to, ko sunim solīji. Ja solīji doties ārā, izved suni pastaigā vismaz uz 10 minūtēm. Citādi nākamajā reizē, kad būsi atstājis savu telefonu sunim pa ķērienam, viņš tev vairs neuzticēsies.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē