• Suns uzbrūk bērnam! Ko darīt?

    Mājas mīluļi
    Ilze Saltā
    20. jūlijs, 2022
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No žurnāla MANS MAZAIS arhīva
    Kā pasargāt mazuli no suņa uzbrukuma? Kā rīkoties, lai arī pats neciestu? Konsultē Jānis Pavlovskis, suņu apmācības instruktors.

    Svarīgi, lai mazulim būtu paslēpta seja,- tas pasargās bērniņu ne tikai no kodieniem, bet arī psiholoģiski. Pret uzbrūkošu suni darbojas arī neadekvāta uzvedība – suns domā, ka jūs bēgsiet, tāpēc efektīvi nostrādā pilnīgi nekustīga stāja vai guļus poza.

    Sargājot mazuli no suņa. Tā, lai bērniņš būtu pēc iespējas ciešāk piekļāvies pieaugušajam, lai nebūtu sunim brīvi pieejamas rokas vai kājas.

    Padomi, kā rīkoties, ja suns skrien virsū:

    • Dodiet sunim ceļu! Saglabājot iepriekšējo gaitas ātrumu, pavirzieties malā.
    • Bērnu paņemiet sev tajā pusē, uz kuru neskrien suns.
    • Nekādā gadījumā nedrīkst skriet, kliegt, vicināt rokas, spert – šādas darbības suni tikai sakaitina vēl vairāk!
    • Ja tālumā redzat suņu baru, izvēlaties citu ceļu, ejiet ar ļoti lielu līkumu, jo klaiņojoši suņi baros ir ļoti bīstami,- tie var uzbrukt visi kopā.

    Māci bērnam neaiztikt, neglaudīt svešu suni!

    Nedrīkst glaudīt vai aiztikt svešu suni pat tad, ja suņa saimnieks ir līdzās un apgalvo, ka viņa suns ir mierīgs. Nekad nevar zināt, vai sunim kaut kas nesāp, piemēram, ausis. Bērns nejauši var aizskart sāpīgo vietu un suns kļūs agresīvs.

    Ja suns skraida bez pavadas vai pārāk garā saitē, nekautrējaties palīgt suņa saimniekam savākt suni, – tas viņam jādara bez ierunām, jo to paredz likums! Kā zināt, vai suns uzbruks?

    Nereti sētas kranči iekož bez brīdinājuma, it kā garāmejot. Šādos gadījumos izvairīties nav iespējams, jo uzbrukumu nevar iepriekš paredzēt. Tad atliek aizsargāties no nākamajiem kodieniem. Sunim var būt zvērojošs skatiens, koncentrēts uz iespējamo uzbrukuma vietu, taču uz skatienu vien nevajag paļauties- suņa acīs nenolasīsi, vai viņš uzbruks vai nē.

    Signāli, ka suns varētu uzbrukt:

    • Suns var atņirgt zobus.
    • Suns var rūkt.
    • Suns var atņirgt zobus un rūkt.

    1 komentārs

    MiaBella
    Manuprāt, šis rakts ir ļoti aktuāls, jo īpaši manā rajonā, kur apkārt skraida 2 bari ar suņiem (5-8).. Arī es eju viņiem ar līkumu, jo tiešām- baidos... Savā dzīvē esmu piedzīvojusi suņu zobus..un nevienam to nenovēlu, īpaši - bērniem.. tā ir trauma, ja suns tevi sakož... Tādēļ arī es, pastaigā ar meitiņu, eju ar līkumu, ja ieraugu šos klaiņojošos barus.. Viņi jau savā starpa plēšās..ko tad darīs ar cilvēku, ja prātiņš aptumsošies?... Vispār, šī ir ļoti smaga tēma Latvijā... jo ir pārāk daudz šo klaiņojošo suņu.. kaķu arī, bet viņi nav TIK bīstami.. neviens par viņiem neinteresējās.. nav līdzekļu..īpaši krīzes laikā... bet no tā ciešs tik daudz bērnu..protams, daļu atbildības jāuzņemas vecākiem... bet kur paliek valsts atbildība, ka viņu (klaiņotāju) ir vairāk kā saprašanas, visā Latvijā...

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē