• Pūtītes uz «sejas» rodas arī dzīvniekiem

    Mājas mīluļi
    Maira Dudareva
    17. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Melni punktiņi porās jeb pusaudžu akne un pūtītes uz sejas ādas mēdz būt ne tikai mums, cilvēkiem. Tāpat tās var izveidoties dzīvniekiem. Salīdzinoši biežāk melnās pumpas ir kaķiem, bet arī suņu jaunuļi nav no tām pasargāti. Kāpēc dzīvniekiem rodas akne, un kā saimniekam rīkoties, ko tādu savam mīlulim pamanot? Konsultē veterinārārste Anna Jesereviča.

    Kaķiem – akne

    Kaķiem uz zoda un pie lūpām mēdz būt akne – līdzīgi kā cilvēkiem pusaudžu vecumā. Taču atšķirībā no pusaudžiem kaķu aknei nav saistības ar noteiktu vecumu un tam atbilstošām hormonālām izmaiņām organismā. Ļoti labi akni var pamanīt kaķiem ar gaišu apmatojumu. Ja dzīvniekam ir nosliece uz melno punktiņu veidošanos, tad šī ādas kaite viņu pavada visu dzīvi.

    Aknes veidojas pie tauku dziedzeriem, precīzāk, tā izvada galā. Ja tauku dziedzeris producē vairāk tauku, un ādas pora, kurā atrodas matu folikuls, aizveras ciet, tad galā rodas melns punktiņš. To veido porai pieķērušies un ar taukiem sajaukušies netīrumi, ko, ar ūdeni vien paslapinot, tik viegli vis dabūt nost nav iespējams. Ja šajā vietā tauki jau sākuši oksidēties un organismā turklāt vēl iekļuvusi infekcija, veidosies arī strutas, un būs pamanāmi nevis melni punktiņi, bet sārtas pūtītes. Kad poras atvere ir aizsprostojusies, ar laiku sāk veidoties iekaisums. Dzīvnieks, jūtot diskomfortu, šo vietu kasa, un drīz vien no vienas vai dažām pumpiņām infekcija izplatās pa visu zodu.

    Ja akne vai pūtītes veidojas uz zoda, tad pirmais jautājums, kas saimniekam jāpārdomā, – ko dzīvnieks ēd? Kaķis muti var apmazgāt sev pats, bet, ja dzīvnieks tiek barots ar kairinošiem produktiem, piemēram, konserviem, kas satur šķidru mērcīti, tad parasti kaut kas no tās paliek arī pie zoda. Īpaši sfinksu šķirnes kaķiem, kam ir krokaina āda, raksturīgi, ka krokās iekļūst pārtikas atliekas, ko viņi paši reizēm nevar pilnībā iztīrīt.

    Ja tavam kaķim parādījusies akne un tu viņu baro ar mērcīti saturošiem konserviem, labāk šādu pārtiku izslēgt no mīluļa ēdienkartes.

    Akne ir ne vien vietēja rakstura ādas problēma, bet arī organisma kopēja kaite, tās cēlonis var būt, piemēram, pārtikas alerģija. Dakteris parasti skatās, vai akne parādījusies tikai uz zoda vai novērojama vēl citviet uz galvas un ķermeņa. Ja redzamas simetriski izvietotas pumpas vai nokasīti ādas plikumi, tas liecina par slimību, kas skar visu organismu. Viens no cēloņiem ir pārtikas alerģija, bet tikpat labi tas var būt dermatīts, kam ir hormonāla rakstura izcelsme – izmainīta hormonu līdzsvara dēļ ir izjaukta organisma vielmaiņa.

    Veterinārā prakse liecina, ka gaišas krāsas kaķi ar akni slimo biežāk. Protams, ka uz gaišās ādas slimību var redzēt labāk, taču gaišie dzīvnieki parasti ir arī alerģiskāki.

    Maziem sunīšiem – pinnes

    Kucēniem melni punktiņi – pinnes ar melnām galvām – dažkārt mēdz parādīties pavēderē urīna izvadkanāla tuvumā. Arī tās ir nosprostojušās poras. Agrīnā vecumā dzīvnieki vēl neprot sevi gana labi apkopt – līdz tam viņus apmazgājusi mamma. Dzīvnieks gan cenšas ar savu mēli pavēderi izmazgāt, bet ne vienmēr viņam tas izdodas. Bieži vien tā gadās maza auguma suņiem un šķirnēm, kuru ķermeņa uzbūve neļauj viņiem aizsniegt visas vajadzīgās vietas, piemēram, buldogiem, mopšiem. Tad, lai izvairītos no piņņu veidošanās, saimniekam pašam savs mīlulis jāapmazgā.

    Veci dzīvnieki savukārt mēdz sirgt ar seboreju – tauku dziedzeri izdala vairāk sekrēta, tāpēc poras biežāk var nosprostoties. Suņu vecīšiem tas lielākoties saistīts ar palielinātu svaru vai vielmaiņas slimībām.

    Ko darīt?

    1. Aknes skartā āda uzmanīgi ar marles tamponiņu jānomazgā. Ja redzamas pūtītes, skrāpējumi, tad tas jādara sevišķi saudzīgi, jo tīrīšanas process dzīvniekam var radīt sāpes. Mazgāšanai ieteicams izmantot vieglu sālsūdeni jeb fizioloģisko šķīdumu – 0,9% nātrija hlorīdu –, bet tikpat labi var derēt arī kumelīšu tēja.

      Svarīgi iekaisušo vietu tīrīt ar saudzējošiem līdzekļiem. Ir izmantojamas arī bērnu mitrās salvetes, lai notīrītu niezošo vietu, krunciņas, austiņas. Ja mājās pilnīgi nekā nav, var mazgāt ar siltu ūdeni.

      Dzīvniekiem, kam ir garāka vilna, slimajās vietās to noteikti vispirms vajag apcirpt. Jāatceras apskatīties mutes kaktiņus, krokas ap muti un lūpas – arī šīs vietas rūpīgi jāiztīra. Dzīvniekiem ar gaišas krāsas apmatojumu un tādām šķirnēm kā pekinieši, buldogi, vācu aitusuņi ir jāpievērš īpaša uzmanība, jo tos pinnes un pūtītes skar salīdzinoši biežāk.
    2. Uz nomazgātās slimās vietas var uzlikt ziedi, kas mazina niezi, lai dzīvnieks nesakasītu jau tā sakairināto ādu. Ja nekā cita nav pie rokas, var izmantot bērnu krēmu, kura sastāvā ir cinks. Tāpat derēs krēmi ar pantenolu. Var lietot antibakteriālu ziedi (sintomicīna vai streptocīda ziedi, dabiskos fitoproduktus).
    3. Ieteicams dzīvnieku aizvest parādīt veterinārārstam, nevis gaidīt, kad stāvoklis kļūs nopietnāks. Ja izveidojusies tikai viena pati pūtīte un tā drīz vien pazūd, tad satraukumam nav iemesla, taču, ja pūtītes ir vairākas un turklāt jau iekaisušas, tas liecina, ka organismam trūkst vitamīnu, ir zema imunitāte vai uzdarbojas kāds alergēns. Tad noteikti būs nepieciešama veterinārārsta palīdzība, lai neiedzīvotos vēl lielākās nepatikšanās.

     

    Mīlulim regulāri jāveic arī mutes higiēna. Dzīvnieks, kam ir netīri zobi un mutes infekcija, sevi laizot, var ar mēli ienest pinnēs gan infekciju, gan kādu citu baktēriju, piemēram, zarnu nūjiņu, stafilokoku, streptokoku. Rezultātā infekcija iekļūs asinsritē un izplatīsies aizvien plašāk

    Kas visbiežāk slimo ar akni

    • Pieauguši alerģiski kaķi. Problemātiskā vieta ir zods.
    • Jauni kucēni (kucēnu dermatīts). Problemātiskās vietas ir zods, pavēdere, vecākiem dzīvniekiem paduses – visas tās vietas, kur ir krokas. Suņiem akni var radīt arī demodex ērce, kas dzīvo dziļi apmatojuma folikulos, un malasēzijas sēnīte, bet tās ir kaites, kas prasa pavisam citādu ārstēšanu.

    Augoņu ārstēšana jāuztic dakterim

    Ja pinnes un pūtītes netiek ārstētas un dzīvniekam ir zema imunitāte, reizēm no tām var izveidoties augonis jeb abscess. Augonis veidojas tad, kad dziļākos audu slāņos ir iekļuvusi baktērija un turpina tur vairoties. Rodas dziļš, strutains iekaisuma perēklis. Dzīvniekam ar zemu imunitāti vietā, kur viņš sakasījis, virspuse var sadzīt un radīt mānīgu iespaidu, ka viss ir kārtībā, bet apakšā iekaisuma process turpina attīstīties.

    Piņņu vietā veidojas tā dēvētās kabatas, atmirst audi, krājas strutas.

    Augoņi mēdz rasties arī daudzu citu iemeslu dēļ – kad audos ieduras kāds asums, piemēram, dzelksnis, kāda dzīvnieka nags (bieži tā gadās āra kaķiem pavasaros, kad notiek kaķu kautiņi), vai kā citādi rodas brūce. Mīlulis var pats sev radīt brūci, intensīvi kasot, laizot kādu noteiktu ķermeņa vietu. Abscess dziļākajos audos var izveidoties arī no mīksto audu bojājuma, piemēram, ja neuzsūcas sasituma vietā radusies hematoma un mīlulim piedevām ir zema imunitāte.

    Ko darīt?

    Galvenais, kas saimniekam jāielāgo, – ar augoņiem pats galā netiksi! Dzīvnieks noteikti jāparāda veterinārārstam.

    Augoni nekādā gadījumā nedrīkst spiest! Pat tad, kad tam jau izveidojies labi redzams dzeltens galiņš.

    Augonis ir norobežots no pārējiem audiem, bet, ja sāk to spiest, audi tiek papildus traumēti un infekciju var iespiest plašākā zonā, turklāt baktērija var iekļūt asinīs un radīt bīstamu visa organisma saslimšanu.

    Vācu aitusuņiem ādā mēdz veidoties tauku dziedzerīši, kas paši paveras vaļā. Saimnieki bieži vien tos cenšas paspiest, lai iztukšotu. Diemžēl pēc šādas spiešanas audos paliek kabata, kas nespēj sadzīt. Līdz ar to tajā arī turpmāk uzkrājas tauki. Lai šādu tauku krātuvi likvidētu, veterinārārstam tā jāizgriež.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē