• Latvijā izplatās ērču izraisītā nāvējošā suņu slimība babezioze

    Ērces
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    20. maijs, 2020
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vispirms to konstatēja Latgales pusē, pēc tam arī Vidzemē un Zemgalē, un tagad pienāk ziņas, ka to konstatē suņiem arī Kurzemes pusē. Runa ir par babeziozi, kas suņiem var būt nāvējoša un ko pārnēsā ērces. Skaidro Iveta Šupstika, Dzintara veterinārās klīnikas pārstāve.

    Infekciju pārnēsā ganību ērce (Ixodoidea), un Latvijā tā nonākusi kopā ar migrējošiem savvaļas dzīvniekiem. Īpaši šo ērci pārnēsā stirnas, jo tās nevar ērces izkasīt – tās paliek uz dzīvnieka ķermeņa visu barošanās periodu. Pēc tam tās nokrīt vietā, kur stirna tās ir nogādājusi, pārvietojoties pa pļavām un mežu.

    Par inficēšanos ar babeziozi liecina suņa vārgums, apātija, ēstgribas zudums. Vizuāli novērojamas gļotādu izskata izmaiņas, nereti arī locekļu tūska, sarkani lokalizēti plankumi uz ādas. Otrajā vai trešajā dienā pēc saslimšanas suņa urīns maina krāsu – kļūst sārtens vai tumši brūns. Rodas kustību traucējumi – pakaļkājas nedarbojas pienācīgi, var iestāties paralīze. Slimības beigu fāzē temperatūra nokrītas zem normas un ir 36–37 grādi.

    Ja suns pēc ērču koduma ir kļuvis apātisks, vārgs, atsakās ēst un pat kustēties, ir nekavējoties jāsteidzas uz veterināro klīniku!

    Babeziozes analīzes var veikt jebkurā veterinārajā klīnikā, jo infuzorijas sarkanajos asinsķermenīšos ir skaidri saskatāmas zem mikroskopa. Pretējā gadījumā sunim var attīstīties smaga anēmija un rasties nervu sistēmas traucējumi.

    Stipras inficēšanās gadījumā novēro plaušu bojājumus, līdzīgus tiem, kādi raksturīgi cilvēkiem malārijas pēdējā stadijā. Iespējama spēcīga saindēšanās.

    Galvenais, kas palīdzēs izvairīties no inficēšanās, ir pastāvīga un regulāri atjaunota suņa aizsardzība pret ērcēm un citiem ektoparazītiem.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē