• Kāds ūdens ir tava suņa dzeramtrauciņā?

    Mājas mīluļi
    Ārija Lipska
    23. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ūdens ir otra uzreiz pēc skābekļa svarīgākā lieta, kas nepieciešama jebkuram dzīvam organismam. Bet vai ir būtiska nozīme tam, kādu ūdeni šūnas uzņem? Šoreiz – par dažādu dzeramo ūdeņu atšķirībām un ietekmi uz dzīvnieka (arī cilvēka) organismu. Komentē veterinārārstes Daiga Bokvalde un Jeļena Semjonova.

    Krāna ūdens

    Visiem zināms, ka krāna ūdeni dezinficē ar hloru, bet vai hlora deva ir tik liela, ka to nevarētu dzert? No zinātniskā viedokļa – hlors grauj nervu šūnas, iznīcina labās baktērijas un hlorētā ūdenī veidojas hloroforms, kas ir kancerogēns, bet praksē pierādījies, ka garajā ceļā pie patērētāja hlors izšķīst un ūdens, kas nonāk līdz mūsu dzīvokļiem, ne tikai neož, bet praktiski arī nesatur hloru.

    Piemēram, akvāristi nu jau daudzus gadus savas zivtiņas tur krāna ūdenī, to nenostādinot un nepievienojot athlorētāju. Arī Rīgas ūdens speciālisti atzīst, ka ir vairākkārtīgi uzlabojuši ūdens kvalitāti un hlora daudzums tajā būtiski samazināts. Zintnieki uz tā saucamo trubu ūdeni gan raugās pavisam skeptiski – viņi uzskata, ka, līkumojot pa caurulēm, ūdens piesārņojas ne tikai bakteriāli, bet arī enerģētiski…

    Veterinārārstu viedoklis

    Daiga Bokvalde: Mājdzīvniekiem krāna ūdeni var droši dot – vismaz Rīgā. Tas nav tik piesārņots, lai nelabvēlīgi ietekmētu dzīvnieka veselību. «Septiņdesmitajos gados valdīja uzskats, ka maziem bērniem var dot tikai vārītu ūdeni, visu gatavot tikai vārītu, sterilu… Ar ko šī sterilitāte beidzās? Ar daudziem jo daudziem alerģiskiem cilvēkiem. Tieši tāpat var notikt ar suņiem, kuri tiek baroti un dzirdināti ar pārspīlēti sterilu uzturu,» skaidro Daiga.

    Jeļena Semjonova: Krāna ūdenim ir kāds cits trūkums – tas tek pa caurulēm, kas daudzviet ir vecas un apaugušas ar mikroelementiem un baktēriju slāni, kas pārveido ūdens sastāvu un pat garšu. Tāpēc viņa iesaka krāna ūdeni nostādināt atklātā traukā, lai izgarotu hlors, nogrimtu kaitīgās nogulsnes, un tikai tad to pārliet dzīvnieka dzeramtraukā (bez nogulsnēm).

    Vārīts ūdens

    Daudzi dzīvnieki mēdz pacienāties no traukiem, kuros ieliets novārīts ūdens. No vienas puses, tajā ir izvārījušās visas kaitīgās baktērijas, bet būtībā tas ir miris ūdens – tajā nav skābekļa, šūnām nepieciešamo mikroelementu, un tā kristāliskais režģis ir izjaukts. Protams, tas nav kaitīgs, kaut gan… nevajadzētu dzert diennakti vai ilgāk pastāvējušu vārītu ūdeni.

    Akas un avota ūdens

    Ja urbums ir izveidots pareizi un no augsnes akā neieplūst virszemes ķīmiskais un bakterioloģiskais piesārņojums, šāds ūdens ir tīrs un veselīgs. Ja ūdens ir brūnganā nokrāsā vai mazliet duļķains, tas nenozīmē, ka tas ir kaitīgs vai piesārņots – šādi ūdeni iekrāso palielināta dzelzs koncentrācija, kas ne cilvēka, ne mājdzīvnieka organismam nenodara kaitējumu. Tieši otrādi – dzelzs ūdeni pasargā no nitrātiem, kas akā var nonākt no notekūdeņiem vai minerālmēsliem.

    Arī avota ūdens ir tīrs, pareizi strukturizēts kā visi dabas ūdeņi un satur visus organismam nepieciešamos mikroelementus.

    Veikalos nopērkamais dzeramais un avota ūdens

    Eiropā dzeramie ūdeņi tiek iedalīti divās grupās – parastie dzeramie un dabiskie jeb avotu ūdeņi. Runājot par dzeramajiem, mūsu valstī nav likuma, kas pieprasītu uz pudeles etiķetes norādīt ūdens sastāvu un urbumu, no kura konkrētais ūdens ir iegūts (tas jāuzrāda tikai avotu ūdeņiem). Tāpēc pastāv uzskats, ka veikalu dzeramais ūdens ir gandrīz tas pats krāna ūdens, tikai mazliet tīrāks.

    Veterinārārstu viedoklis

    Daiga Bokvalde: nav nekādas vajadzības mājdzīvniekiem pirkt veikala ūdeni. Tiesa, ja visa ģimene lieto, piemēram, Venden ūdeni (no lieliem tilpumiem), to var droši dot arī sunim, kaķim, putniņiem…

    Jeļena Semjonova: ļoti atbalstu dzeramā un avota ūdens došanu dzīvniekiem, jo tie nesatur ne kaitīgās baktērijas, ne smagos metālus, ne hloru.

    Ūdens attīrīšana pēc sentēvu metodes

    Ja vēlies savam mīlulim dot patiešām tīru un veselīgu ūdeni, bet nevari atļauties pirkt veikala dzeramo ūdeni, pagatavo pats! Vai zināji, ka krāna ūdeni attīra krama akmentiņi?

    Krams ir dabisks ūdens aktivizētājs, attīra to no kaitīgām vielām, un viss liekais nogulsnējas kā duļķes – tev atliek vien tīro ūdeni pārliet dzīvnieka traukā.

    Ūdens attīrīšana ir pavisam vienkārša: dažus akmentiņus ieber, piemēram, trīs vai piecu litru burkā ar krāna ūdeni, vāciņa vietā uzliec daudzkārtainu marli, lai ūdens elpotu, noturi šo ūdeni 7–10 dienas un vari to lietot uzturā vai dot mīlulim. Ūdens iegūst mazliet saldenu garšu un ļoti ilgi uzglabājas svaigs.

    Otra metode – pagatavo sudraba ūdeni! Rīcības plāns ir gandrīz identisks – traukā ar krāna ūdeni ieliec sudraba karoti vai monētu. Sudrabs iznīcina kaitīgos mikrobus un baktērijas, ūdeni padarot bioloģiski tīru.

    Dzīvniekiem nedrīkst dot:

    • minerālūdeni. Pats nosaukums norāda, ka ūdens ir mineralizēts, tātad – tas ir bagātināts ar dažādiem mikroelementiem, pēc kuriem veselam organismam nav vajadzības. Liekās minerālvielas dzīvnieka un cilvēka organismā sāk uzkrāties un nogulsnēties. Tiesa, nekas ļauns nenotiks, ja ārkārtas situācijā suns vai kaķis padzersies viegli mineralizētu ūdeni;
    • gāzētu ūdeni. Tas ir neveselīgāks par negāzētu, jo šāds ūdens satur ogļskābo gāzi, kura nepiedalās nevienā vielmaiņas procesā un kairina gļotādu. Ja rodas ekstremāla situācija, ka dzīvniekam slāpst, bet pieejams ir tikai gāzēts ūdens, pirms lietošanas tas jāatgāzē, aktīvi maisot ar karoti (vislabāk – sudraba). 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē