• tikt vaļā no blaugznām sunim

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    28. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pastiprināta blaugznu veidošanās ir visai izplatīta parādība, un tai var būt ļoti dažādi cēloņi – no nesabalansēta uztura līdz pat nopietnām iekšķīgām kaitēm. Kas izraisa blaugznu pastiprinātu veidošanos mīluļa kažociņā un kā ar to tikt galā, ASTĒM stāsta veterinārārste KRISTĪNE DREVINSKA.

    Blaugznu jeb sīku atmirušas ādas plēksnīšu veidošanās raksturīga visiem suņiem, jo ādas epidermas jeb virsējās kārtas šūnas pastāvīgi aug un atjaunojas. Ja tas notiek normas robežās, lielākoties saimnieks to nemaz nepamana. Taču bieži vien blaugznu parādās vairāk vai pat ļoti daudz.

    Kas izraisa blaugznošanos?

    • nepieciešamo aminoskābju, kas palīdz mitrināt ādu, vitamīnu un minerālvielu trūkums vai pārmērība organismā;
    • alerģiska reakcija uz konkrētām vielām barības sastāvā;
    • reakcija uz zālēm, pretblusu, prettārpu medikamentiem, sadzīves ķīmiju, kas aktīvi tiek izmantota mājoklī;
    • spēcīgs stress, piemēram, mājokļa, saimnieka maiņa;
    • organisma reakcija uz blusu kopumiem;
    • ādas parazīti un ādas slimības;
    • zarnu parazīti un dažādi traucējumi gremošanas sistēmā vai ar to saistītas slimības;
    • endokrīnās slimības – cukura diabēts, vairogdziedzera funkciju traucējumi, nepareiza tauku dziedzeru darbība, ar dzimumhormoniem saistītas izmaiņas u. c.

    Blaugznas vispirms mēdz parādīties vietā, kur sākas aste, pēc tam izplatās pa visu muguru. Jo vairāk dzīvnieks kādu vietu kasa, jo vairāk tajā veidojas blaugznas.

    Ja sausas ādas plēksnītes var labi pamanīt suņa kažokā vai arī redzams, ka pie ādas tās vietām ir it kā pielipušas, tā noteikti vairs nebūs normai atbilstoša epidermas maiņa.

    Kā rīkoties saimniekam?

    Āda ir kā veselības spogulis. Ja kaut kas ar ādu vai apmatojumu nav kārtībā, tas nekad nav bez iemesla, un tas nozīmē, ka dzīvniekam ir jāpievērš lielāka uzmanība.

    1. Parasti pirmais, ko vizītē saimniekam pajautā veterinārārsts, – ar ko suns tiek barots un vai nesen nav mainīta barība. Barības alerģijas tiešām mēdz būt bieži, īpaši ja saimnieks ekonomējot sācis savam mīlulim dot ko lētāku. Ja tas ir tavs gadījums, tad sagādā citu barību. Varbūt suņa organisms alerģiski reaģē tikai uz konkrēto barības veidu un jāpērk cita ražotāja produkcija, bet varbūt nāksies gādāt speciālo barību alerģiskiem dzīvniekiem.

      Ņem vērā, ka pozitīvas izmaiņas nevar sagaidīt jau pēc nedēļas, rezultāts parādīsies tikai pēc pusotra vai pat diviem mēnešiem. Ja suns tiek barots ar mājās gatavotu barību un sāk pastiprināti veidoties blaugznas, tad ir jāiedod veterinārajās aptiekās nopērkamas vitamīnu un minerālvielu piedevas. Pārdošanā ir arī tādas, kas paredzētas tieši ādas vielmaiņas uzlabošanai, kuras satur omega-3 un omega-6.
    2. Nākamā lieta, kam jāpievērš uzmanība, – vai dzīvnieku nemoka blusas. No tām tu viņu vari atbrīvot pats. Tāpat arī parūpējies par attārpošanu, ja tas nav darīts beidzamo 4–6 mēnešu laikā.
    3. Apdomā, vai kaut kas nav krasi izmainījies suņa ikdienas dzīvē vai vidē, kas varētu būt radījis palielinātu stresu. Ja vainīgs ir stress, tad parasti blaugznošanās sākas ļoti strauji, bet lielākoties tā arī ātri pāries, kad būs likvidēts stresa iegansts. Taču, ja stress bijis ilgstoši un tas spēcīgāk ietekmējis dzīvnieka imūnsistēmu, blaugznošanās problēma var arī nebūt tik viegli novēršama. Pazeminātas imunitātes dēļ, piemēram, uz ādas var savairoties malasēzija – rauga sēnīte, kas normālam, spēcīgam organismam ir nekaitīga. Tai attīstoties, suņa ādai ne tikai pastiprināti veidojas blaugznas, bet parādās nepatīkama salkana smaka. No rauga sēnītes bez veterinārārsta palīdzības atbrīvoties nebūs iespējams.
    4. Ja blaugznu ir samērā maz, var palīdzēt mazgāšana ar speciālajiem suņu šampūniem, kas paredzēti pret blaugznām.
    5. Ja neviens no iepriekš minētajiem paņēmieniem nepalīdz, parādi savu mīluli dakterim. Dažkārt sunim var sākties seboreja, kurai arī ir ļoti raksturīgas blaugznas, bet tās ir biezākas un bieži vien taukainas. Seboreja ir organisma vispārēja saslimšana, kad pastiprināti darbojas ādas tauku dziedzeri. Bet, iespējams, blaugznu veidošanos izraisījusi kāda pavisam cita, ar ādu it kā nesaistīta nopietnāka slimība, kam citas pazīmes vēl nav parādījušās vai neesi pamanījis.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē