• Kā nepieļaut mīluļa aptaukošanos

    Mājas mīluļi
    Ieva Štāle
    29. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Aptaukošanās ir nopietna problēma, kas ne tikai apgrūtina četrkājainā dzīvi, bet arī apdraud viņa veselību, izraisot virkni nopietnu saslimšanu. Kā laikus pamanīt sunim lieko tauciņu kārtu zem kažoka, pirmās aptaukošanās pazīmes un kādi ir diētas ievērošanas galvenie pamatprincipi, konsultē veterinārārsts GINTERS CEPURĪTIS.

    Veterinārārsti atzīst – no aptaukošanās cieš apmēram 24% suņu.  Par lieku uzskata tādu ķermeņa svaru, kas par 15% pārsniedz konkrētās šķirnes optimālo svaru, bet ja dzīvnieka ķermeņa masa ir vairāk nekā 30% virs normas, var uzskatīt, ka suns ir aptaukojies. Aptaukošanās ir bīstama, jo izraisa priekšlaicīgu novecošanu un saīsina mīluļa mūžu!

    Tiesa, katram sunim atkarībā no viņa šķirnes, ķermeņa uzbūves un pat temperamenta ir savs ideālais svars. Piemēram, afgāņu kurtam 15% svara pieaugums jau būs uzskatāms par aptaukošanos.

    Ar lieko svaru biežāk sirgst labradori, retrīveri, kokerspanieli, rotveileri, vācu aitu suņi, pūdeļi, takši.

      Aptaukošanās cēloņi

      Visbiežāk aptaukošanos izraisa mazkustīgs dzīvesveids un nepareizs uzturs, kā arī kārumi. Aptaukošanās iemesls ir gaužām vienkāršs – dzīvnieks uzņem vairāk kaloriju, nekā viņa organisms spēj sadedzināt, un vairāk tauku, nekā ir nepieciešams saprātīgas rezerves veidošanai. Ja dzīvnieka barībā ir ļoti daudz ogļhidrātu (tie veido liekos taukus) un maz olbaltumvielu, turklāt saimnieks sunim nenodrošina adekvātu fizisko slodzi, liekā svara problēma gandrīz vienmēr ir garantēta – uzsver Ginters Cepurītis. Veterinārārsti novērojuši, ka bieži vien aptaukojušies mājdzīvnieki ir tiem saimniekiem, kas paši nav aktīva dzīvesveida cienītāji. Tāpat arī gados vecākiem cilvēkiem, kuri savam temperamentīgajam mīlulim nevar nodrošināt atbilstošu fizisko slodzi.

      Dažiem suņiem aptaukošanās iemesls ir negausīga ēšana (tās cēlonis var būt impulsu traucējumi smadzenēs), ko akceptē saimnieks ar mīkstāku sirdi: sak, mīlulis tik žēli skaita katru saimnieka kumosu, ka sirds lūst, nabadziņu nepabarojot… Turklāt šādās reizēs jau parasti piemirstas, ka kalorijām bagātākie našķi ir tieši tie, kas sunim pasniegti no saimnieka galda – cepumi, desiņas, siera gabaliņš…

      Bieži vien aptaukojušies mājdzīvnieki ir tiem saimniekiem, kas paši nav aktīva dzīvesveida cienītāji, un gados vecākiem cilvēkiem, kuri savam temperamentīgajam mīlulim nevar nodrošināt atbilstošu fizisko slodzi.

      Līdz ar rīmām un diedelniekiem resnīšu riska kategorijā ietilpināmi arī nervozi suņi, kas stresu remdē ar barību, un suņi manipulatori, kuri meistarīgi spekulē ar ēdienu, lai pievērstu saimnieka uzmanību. Viņu uzvedības taktika balstīta uz smalku psiholoģisku aprēķinu: «Saimnieks man nepievērš uzmanību? Tad jāpagrabina tukšā bļodiņa – reakcija garantēta!» Tiesa, ar šādu triku var piesaistīt tikai tāda saimnieka uzmanību, kurš uzskata, ka mīlestība iet caur vēderu, un sociālo kontaktu ar savu mīluli dibina nevis caur rotaļām un pastaigām, bet pārtiku…

      Taču aptaukošanās var būt arī sekas kādai nopietnai saslimšanai. Tā var būt saistīta ar kādu sirds kaiti vai vielmaiņas slimībām, kas palielina apetīti un samazina aktivitāti. Pastiprinātu aptaukošanos var izraisīt arī vairogdziedzera problēmas, hormonālas izmaiņas un vielmaiņas traucējumi. Pastāv uzskats, ka aptaukošanos veicina arī dzīvnieka kastrācija, taču, kā norāda G. Cepurītis, šāda problēma piemeklē tad, ja pēc operācijas sunim nemaina ēšanas paradumus. Pēc sterilizācijas dzīvniekiem vairs nav hormonālās aktivitātes, līdz ar to enerģijas patēriņš samazinās, viņš kļūst mierīgāks un lēnāks, tāpēc jāsamazina barības deva vai arī jāizvēlas speciāla barība sterilizētiem dzīvniekiem!

      Pirms ķerties pie  mīluļa svara samazināšanas pasākumiem, vispirms  jakonsultējas ar veterinārārstu, kurš noteiks tusnīša vēlamo svaru un  ieteiks piemērotāko diētu.

      Lai novērtētu, vai dzīvnieks patiešām ir aptaukojies un kāds ir aptaukošanās patiesais cēlonis, jāņem vērā:

      • suņa ēšanas manieres,
      • barības kvalitāte,
      • fiziskā aktivitāte.

      Tomēr, pirms ķerties pie sava mīluļa svara samazināšanas pasākumiem, vispirms ieteicams konsultēties ar veterinārārstu, kurš izmeklēs dzīvnieku, nosvērs viņu, noteiks tusnīša vēlamo svaru, ieteiks piemērotāko diētu un objektīvi izvērtēs nepieciešamās fiziskās slodzes intensitāti.

      Kā noteikt, vai sunim ir liekais svars

      • Saimnieks bieži vien nepamana sava mīluļa svara pieaugumu. Ja pie tevis atnāk ciemiņi, kas ilgāku laiku suni nav redzējuši, un aizrāda par dzīvnieciņa korpulento izskatu, uztver to kā objektīvu vērtējumu un pirmo brīdinājumu!
      • Ja, glaudot suņa muguru, nevari sataustīt ribu galus, tā ir pirmā liekā svara pazīme!
      • Uztraukumam par aptaukošanos ir pamatots iemesls, ja, no augšas skatoties, sunim pazudis viduklis vai arī ir jūtami saspringts apkakles apvidus (arī tur mēdz uzkrāties liekie tauciņi!).
      • Par aptaukošanos liecina suņa nespēja veikt ierasto fizisko slodzi – dzīvnieks vairs tik azartiski neskrien pakaļ kociņam, pastaigu laikā kļūst lēnīgāks, ātrāk nogurst, smagi elpo.

      Saimnieku biežāk pieļautās kļūdas, kas veicina aptaukošanos:

      • neprecīzi noteikta barības dienas deva;
      • bieža dzīvnieka barošana, jo saimnieku moka vainas apziņa par to, ka «suns vienmēr izskatās izsalcis…»;
      • cienāšana ar kalorijām bagātiem kārumiem no saimnieka galda.

      Kā sākt diētu

      Gandrīz katrai dzīvnieku sausās barības ražotājfirmai ir produkti, kas paredzēti liekā svara kontrolei vai samazināšanai. Pamatprincips, izgatavojot šādu barību, visiem ražotājiem ir viens – tajā ir samazināts tauku daudzums un palielināts kokšķiedru saturs. Taču, sākot diētu, barību nedrīkst nomainīt strauji, tas jādara pakāpeniski. Pārejai uz jauno barību jānotiek apmēram nedēļas laikā.

      Bet pats galvenais, ko saimnieki nereti aizmirst: sākot diētu, starp ēdienreizēm mīluli nedrīkst cienāt ar našķiem! Kāds zooveikalos nopērkamais kaltētais kārums vai speciālais kauliņš nekaitēs, taču kotlete, gaļas gabaliņš, siers vai baltmaizes šķēle gan, jo šie produkti satur daudz kaloriju! Turklāt, neievērojot ēdienreižu skaitu un to noteiktu laiku, mīluļa ēdienkarti vairs nav iespējams kontrolēt, un tāda diēta ir izgāzusies.

      Tāpat jāatceras: arī liesā barība ir pietiekami liels enerģijas avots un, ja suns apēd trīskārt lielāku porciju par viņam noteikto devu, svars nesamazināsies. Porcijām jābūt strikti normētām!

      Ko darīt tiem, kas paraduši savu mīluli barot ar paša gatavotu ēdienu? Veterinārārsts G. Cepurītis iesaka pāriet uz speciālo sauso barību liekā svara samazināšanai. Lai arī šķiet, ka šajos ekonomiskajos apstākļos tas ir pārlieku dārgi, patiesībā mājās gatavota barība izmaksā dārgāk. Turklāt paša gatavotā ēdienā nav iespējams precīzi sabalansēt dzīvniekam nepieciešamos komponentus – olbaltumvielas, ogļhidrātus, taukus, minerālvielas un vitamīnus.

      Ja nav iespēju iegādāties speciālo sauso barību un diētiskā ēdienkarte jāveido pašam, ņem vērā:

      • ēdienā vispirms jāsamazina tauku daudzums,
      • barībai jāpievieno daudz dārzeņu vai augļu (svara ziņā barības būs vairāk, toties tās enerģētiskā vērtība būs mazāka),
      • atceries, ka suns nevar pārtikt tikai no veģetāra ēdiena, viņam ir jāsaņem arī olbaltumvielas.

      Kādus produktus iekļaut ēdienkartē:

      • rīsus, griķus, dārzeņus – burkānus, bietes, kāpostus, liellopa vai vistas balto gaļu, biezpienu un kefīru;
      • diētisko ēdienkarti var veidot arī uz zivju produktu bāzes, pamatā izmantojot tunci vai lasi.

      Produkti, kas veicina aptaukošanos:

      • trekna gaļa, kauli, maize, miltu produkti, auzu pārslas.

      Nepārforsē ar fizisko slodzi!

      Lai ātrāk panāktu efektu, līdz ar diētu parasti ir jāpalielina arī dzīvnieka fiziskā aktivitāte. Arī šajā ziņā jāievēro pakāpeniskuma princips, citādi var iedzīvoties papildu veselības problēmās – resniem dzīvniekiem bieži sāp locītavas, jo suns nespēj noturēt optimālo svaru pārsniegušo rumpīti. Ja šādam dzīvniekam strauji uzliek lielu fizisko slodzi, sirds un locītavu pārpūles dēļ no kādas pastaigas viņš var vairs neatgriezties.

      Kad gaidīt panākumus

      Atgriešanās pie optimālā svara atkarīga ne vien no diētas un fiziskās slodzes, bet arī no dzīvnieka vielmaiņas intensitātes un temperamenta.

      Diemžēl ātrus panākumus veterinārārsts nesola – jārēķinās, ka, ievērojot diētu un palielinot fizisko slodzi, suns parasti zaudē tikai 1 līdz 3% svara mēnesī. Sunim, kurš ir aptaukojies, mērķtiecīga svara samazināšana ar diētu un fiziskajām aktivitātēm ilgst apmēram pusgadu!

      Te viss atkarīgs no saimnieka pacietības – tiklīdz tā beidzas un mīlulis atgriežas pie vecajiem ēšanas un dzīvesveida paradumiem, liekie kilogrami atkal ir klāt.

      Ko darīt, ja suns «visu laiku prasa ēst»?

      • Pamēģini rīkoties pretēji tam, kā biji paradis: nevis iedod sunītim barību, bet apliec ap kaklu siksniņu, piesien pavadiņu un izejiet abi ārā pastaigāties! Tai nav jābūt garai pastaigai, pietiks ar desmit, piecpadsmit minūtēm! Vai arī uzaicini mīluli uz rotaļu. Ļoti iespējams, ka nepārejošā bada sajūta bija tikai tavas iedomas – patiesībā suns vēlējās ar tevi komunicēt!

      Iespējamās veselības problēmas resnuļiem: 

      • Kaulu problēmas: artroze un citas locītavu slimības, saišu plīsumi, mugurkaula disku slimība (biežāk novērojama takšiem)
      • Vielmaiņas traucējumi: cukura diabēts, paaugstināts holesterīna līmenis
      • Hormonālie traucējumi: vairogdziedzera, dzimumhormonu darbības traucējumi
      • Elpošanas sistēmas traucējumi: aizdusa, elpošanas problēmas
      • Ādas problēmas: dermatīts
      • Sirds un asinsvadu sistēmas problēmas: daudzi vecie dzīvnieki cieš no sirds un asinsvadu slimībām, jo liekais svars izraisa papildu slodzi novājinātajam sirds muskulim – sirds mazspēja, paaugstināts asinsspiediens u. c.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē