• Suns maitā gaisu — tā ir slimības pazīme!

    Mājas mīluļi
    Ieva Štāle
    17. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tas, ka suns sistemātiski maitā gaisu, nenozīmē, ka viņam ir sliktas manieres. Galvenais gāzu cēlonis parasti ir gremošanas trakta darbības traucējumi jeb disbakterioze! Konsultē N. Fjodorova privātprakses veterinārārsts NORMUNDS FJODOROVS.

    Pat ja suns ir tavs vislabākais draugs, no kura negribi šķirties ne mirkli, ir reizes, kad atrašanās ar viņu vienā telpā ir nepanesama. Vismaz bez gāzmaskas noteikti… Speciālisti skaidro, ka sistemātiski un intensīvi gāzu uzbrukumi liecina, ka dzīvniekam ir traucēta gremošanas trakta darbība un, visticamāk, pie vainas ir disbakterioze.

    Kas ir disbakterioze?

    Kucēnam dzimstot, viņa gremošanas traktā ir teju vai sterila vide un, tikai sākot zīst mātes pienu, mazuļa zarnās sāk veidoties pirmās laktobaktērijas (piena olbaltumu sašķelt spējīgās baktērijas). Dzīves laikā zarnu trakts pakāpeniski piesātinās ar baktērijām, kuras piedalās barības sagremošanas, fermentu izdalīšanas procesā, kā arī visu vitamīnu sintēzē organismā.

    Attiecīgajos zarnu reģionos vairojas noteiktu sugu baktērijas. Piemēram, tievajās zarnās lielākoties koncentrējas laktobaktērijas, resnajās zarnās – anaerobās un kolibaktērijas. Katrai no tām ir savas funkcijas, un kopumā tās veido normālo zarnu mikrofloru. Taču, tiklīdz kāda no baktērijām ir savairojusies par daudz un sāk nomākt citas baktērijas vai arī zarnu traktā nokļuvušas un sāk vairoties patogēnās baktērijas, normālais zarnu mikrofloras līmenis tiek izjaukts un veidojas disbakterioze. Barība zarnu traktā nevis tiek sagremota, bet bojājas, un līdz ar to veidojas liekas gāzes. Ne vienmēr ir viegli noskaidrot iemeslus, kuru dēļ veidojas disbakterioze. Tie var būt dažādi – gan konkrētas saslimšanas, gan savdabīgas patoloģijas un ne tikai.

    Iespējamie disbakteriozes cēloņi:

    • aizkuņģa dziedzera iekaisums (šī iemesla dēļ netiek pilnvērtīgi sagremota daļa barības, līdz ar to zarnās veidojas pūšanas baktērijām labvēlīga vide – tās sāk pastiprināti vairoties un izraisa zarnu gāzes);
    • nepietiekama žultsskābju noplūde zarnās;
    • kāds anatomiski nepareizi izveidojies zarnu reģions (piemēram, lieks sinusveidīgs loks zarnās) vai savdabīga resnās zarnas patoloģija (piemēram, ir izmainīts kāds no resno zarnu apvidiem, kur veidojas labvēlīga vide baktēriju vairošanās un uzkrāšanās procesam);
    • nepiemērota sausās barības formula (dažādām barībām atšķiras sašķeļamo un nesašķeļamo šķiedrvielu attiecības, līdz ar to kāda no šīm šķiedrvielu grupām, pārmācot otru, konkrētam dzīvniekam var izraisīt problēmas zarnu traktā);
    • antibiotiku lietošana (šie medikamenti zarnu traktā nonāvē visu veidu, arī labās baktērijas);
    • parazīttārpu invāzija (disbakterioze var veidoties gan kā sekas pēc parazītu invāzijas, gan arī parazītu klātbūtnes laikā organismā).

    Lai precīzi noskaidrotu disbakteriozes cēloņus, jāveic rūpīgi izmeklējumi. Piemēram, izkārnījumu analīzes palīdz noteikt, cik veiksmīgi tiek sagremota barība, vai zarnās nav izveidojusies čūla; pēc asins analīzēm iespējams konstatēt aizkuņģa dziedzera darbības problēmas; ultrasonogrāfija var uzrādīt anomālijas zarnu traktā; savukārt ar endoskopiju iespējams atklāt kuņģa problēmas.

    Iesaka probiotikas

    Ja gaisa maitāšana ir vienīgais traucējošais simptoms un veterinārārstam nav pamata aizdomām par kādu nopietnu saslimšanu, sākotnēji disbakteriozes ārstēšanai nereti iesaka lietot speciālus baktēriju preparātus – probiotikas. Tās ir labās baktērijas, kas organismā tiek uzņemtas lielā daudzumā un ar savu masu pārmāc nevēlamās jeb sliktās baktērijas.

    Probiotikas palīdz:

    • daudz ātrāk normalizēt zarnu mikrofloru,
    • sakārtot gremošanas procesa norisi,
    • atjaunot visa organisma darbību.

    Par šo preparātu lietošanas ilgumu gan katrā konkrētajā gadījumā ieteicams konsultēties ar veterinārārstu. Taču jārēķinās, ka probiotikas problēmu neatrisinās dažu dienu laikā, tās jālieto ilgi. Atsevišķos gadījumos (piemēram, ja sunim konstatēta resnās zarnas patoloģija) probiotikas ieteicams lietot nepārtraukti. Vēl tās ieteicamas arī pēc antibiotiku kursa. Disbakteriozes izraisītās problēmas var mēģināt novērst, arī piemeklējot suņuka puncim atbilstošāku barību, ko dzīvnieka organisms spētu sagremot pilnvērtīgāk. Zooveikalos nopērkamas arī speciālas sausās barības formulas zarnu trakta veselībai, kuru sastāvā iekļautas noteiktas barības piedevas un probiotikas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē