• Paklausības rallijs – stafete gudriem suņiem

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    10. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja vien tev ir suns, kuram jau ir pamatpaklausības iemaņas, tu vari ar viņu piedalīties Paklausības rallija (Rally Obedience) treniņos un sacensībās. Šis sporta veids Latvijā ienācis pavisam nesen, taču iekaro arvien lielāku popularitāti.

    Paklausības rallijs (zināms arī kā Rally-O) ir suņu sporta veids, kas balstīts uz paklausību. Sākotnēji jaunā sporta veida noteikumus izstrādāja Čārlzs Kramers, balstoties uz klasisko paklausības sacensību (Obedience) noteikumiem.

    Tieši tāpat kā citās kinoloģiskajās disciplīnās, atzīmes sunim liek tiesneši, tomēr rallijā punktu skaitīšana nav tik stingra kā adžiliti vai paklausības sacensībās. Tiesneši vērtē ne tikai tehniskos aspektus, bet arī skatās uz saimnieka un suņa attiecībām, kā viņi darbojas kopā. Te ir pilnīga sapratne starp suni un viņa saimnieku, un viņu darbību saskaņotība trasē ir ne mazāk svarīga kā maršruta nevainojama iziešana.

    Trase

    Rally-O sacensības notiek speciāli aprīkotā trasē. Tās galvenā iezīme ir marķējums, kurā izmantotas speciālas zīmes, kas nedaudz atgādina ceļazīmes. Zīmes var būt jebkurā krāsā, tomēr to dizains ir vienots: uz katras zīmes ir kārtas numurs, piktogramma un zīmes skaidrojums, vienalga, vai tā ir pietura, pagrieziens, kādas komandas izpilde utt.

    Tiesa, piktogrammas un to skaidrojumi vairāk gan vajadzīgi skatītājiem, nevis sportistiem, tāpēc ka zīmju numerācija ir standarta, bet to nozīme aprakstīta noteikumos.

    Visas zīmes trasē tiek izvietotas sportista virzības labajā pusē. Kad viņš pietuvojies zīmei, dalībniekam jāveic darbība, kas attēlota šajā zīmē. Atkarībā no trases garuma un zīmju skaita, sacensības tiek iedalītas četros sarežģītības līmeņos jeb klasēs. Turklāt katram līmenim nedaudz atšķiras noteikumi, ko drīkst un ko nedrīkst darīt. Piemēram, neoficiālajās klasēs ir atļauts izmantot kārumus visas trases garumā, tomēr parādot, ka suns spēj fiksēt savu uzmanību arī netiešā kāruma klātbūtnē. Savukārt iesācēju klasē kārumus drīkst izsniegt sunim kā balvu tikai atsevišķos trases punktos.

    Trasi var iet, sunim atrodoties pie pavadas, bet pavada nedrīkst būt nostiepta, kā arī tikt izlaista no hendlera rokām. Noteikumi par pavadas izmantošanu ir aktuāli arī iesācējuklasē. Tie, kas jau pēc sarežģītības pakāpes atrodas augstākā līmenī, ar suni strādā bez pavadas. Šajā sporta veidā ir atļauta un īpaši atbalstāma pozitīvā komunikācija ar suni. Suni drīkst vārdiski uzmundrināt, slavēt visas trases garumā. Komandu izpildē sākuma klasēs papildus komandām drīkst izmantot žestus. Komandai un žestam jānotiek vienlaikus.

    Vērtēšana

    Tam, cik ilgā laikā trase tiek izieta, īpašas nozīmes nav, un visi dalībnieki startē savā tempā, ņemot vērā zīmes, kas izliktas trasē, un izpildot to, kas tajās rakstīt. Tiesnesis vērtē, cik pareizi un tīri katrs vingrinājums izpildīts, tāpat viņš vērtē, kā suns ar saimnieku strādā komandā, cik saliedēts ir viņu darbs.

    Soda punkti tiek piešķirti par skaļām un asām komandām, kliedzieniem, savukārt mierīga un draudzīga izturēšanās pret suni tiek veicināta.

    Sunim jāgūst acīmredzama bauda no uzstāšanās, un arī šo labpatikas pakāpi tiesneši var vērtēt. Atzīmju sistēma nenozīmē iespējami vairāk punktu vākšanu, bet – tieši otrādi – soda punktu norakstīšanu. Katram dalībniekam pirms iešanas trasē tiek piešķirts 100 vai 200 punktu bonuss. Un no šī bonusa tiesnesis atskaita punktus par kļūdām trasē. Trases iziešanas laiks netiek ņemts vērā, tomēr katrai trasei norādīts maksimāli pieļaujamais laiks. Ja dalībnieks neiekļaujas laika limitā, viņš zaudē visus punktus un tiek noņemts no sacensībām bez atzīmes. Uzvar tas, kurš trasē zaudēs iespējami mazāk punktu.

    Vienkāršie noteikumi, tas, ka nav nepieciešams sarežģīts un dārgs aprīkojums, un sacensību ārkārtīgi draudzīgā noskaņa padara Paklausības ralliju par ideālu sporta veidu iesācējiem.

    Rallijā ir 4 oficiālie līmeņi:

    • iesācēju klase
    • atklātā klase
    • čempionu klase
    • meistaru klase

    2 neoficiālās klases:

    • kucēnu/debitantu klase
    • bērnu klase

    Paklausības rallijā pāreja no zemākas klases uz augstāku (izņemot neoficiālās klases) notiek, sasniedzot sacensībās noteiktu punktu skaitu. Ja ir sasniegts teicams rezultāts, ir tiesības nākamajās sacensībās startēt secīgi augstākā klasē. Ja pāris ir 4 reizes ieguvis teicamu rezultātu – turpmākajās sacensībās jāstartē jau nākamajā klasē.

    Kas sunm jāprot?

    Paklausības rallijā iekļauti šādi uzdevumi: komandas Blakus!, Gulēt!, Sēdēt!, Stāvēt!; aprotēšana; astoņnieka forma starp konusiem vai stabiņiem; barjeras pārvarēšana; pagriezieni kustībā u. c. Līdzīgi kā adžiliti, pirms sacensībām dalībnieki saņem trases shēmu, un suņu saimniekiem ir iespēja līdz startam iepazīties ar trasi, izejot to bez suņa.

    Kur meklēt informāciju par treniņiem?

    www.elibird.lv

    www.gudriesuni.com

    www.sunusports.lv

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē