• Mēs saderam kopā… Kuri mājdzīvnieki var sadzīvot?

    Daba un dzīvnieki
    Ilze Zicāne
    14. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Reizēm ar vienu mājdzīvnieku nepietiek. Mājās vietas ir diezgan, un sirds siltuma arī vēl atliku likām. Taču – kuri mājdzīvnieki var sadzīvot kopā un kurus labāk turēt vienu no otra pa gabalu?
    • Suns + kaķis

    Pretēji lasītajam daiļliteratūrā un redzētajam multfilmās vairums kaķu un suņu dzīvo relatīvā saticībā, tomēr atsevišķos gadījumos nostāsti ir patiesi. Pastāv suņu šķirnes, kas zināmas ar savu īpašo nepatiku pret kaķiem, izņemot, protams, gadījumus, kad dzīvnieki kopā uzauguši. Redzēts un dzirdēts arī ne mazums stāstu, kad suns un kaķis ir labākie draugi.

    • Kaķis + putns

    Kaķi ir mednieki. Viņu dabiskais instinkts – medīt un nogalināt. Savstarpēja saticība ir iespējama, ja putns ir izmēros liels vai arī ja kaķis vēl jauns (vai arī pavisam vecs). Tad kaķi iespējams iemācīt pretoties dabiskajām tieksmēm. Tomēr neatkarīgi no tā putnam ir jāsagādā stingrs un drošs būris.

    Teorētiski putnus un kaķus var turēt kopā, taču tas iespējams tikai konkrētos apstākļos.

    Putniem, kam būs ļauts brīvi lidināties ārpus saviem būriem, nedrīkst apcirpt spārnus, jo, lai arī saimniekam var šķist, ka kaķis ir saradis ar putnu, kārdinājums var būt pārāk spēcīgs. Pretējā gadījumā atliks vien noskatīties, kā kaķis uzbrūk putnam, kam nav izredžu aizbēgt.

    • Kaķis + pele

    Gluži kā putnus, arī grauzējus kaķis uztver kā medījumu, un tos notvert mincim būs liels kārdinājums. Jā, grauzējs, iespējams, būs drošībā savā būrītī vai arī atrodoties saimnieka stingrā uzraudzībā, taču atliek vien uz mirkli novērsties, lai situācija strauji mainītos grauzējam nelabvēlīgā virzienā.

    • Kaķis + trusis

    Truši ir krietni mazkustīgāki par mazajiem grauzējiem, turklāt tiem piemīt unikāls (lasi – medību instinktu neizraisošs) kustības veids, tādēļ pieaugušiem trušiem par kaķiem nevajadzētu satraukties. Tomēr trušu mazuļus gan no kaķiem jātur pa gabalu.

    • Kaķis + zivis

    Vairumam kaķu ļoti garšo zivis, un, protams, viņi būs ļoti ieinteresēti nogādāt peldošo radību no akvārija savā vēderā. Tādēļ akvārijam vajadzētu atrasties gana augstu, lai mincis tajā nevarētu ielīst, un jārūpējas, lai tam būtu kārtīgs vāks.

    • Suns + putns

    Vairums suņu labi sadzīvo ar putniem, taču ir arī eksemplāri, kas uz tiem reaģē ārkārtīgi asi – rej un ārdās. Atsevišķu suņu šķirņu pārstāvji, piemēram, medību suņi, pret putniem var izturēties agresīvi.

    • Suns + grauzējs

    Suns, īpaši terjers, mazam dzīvniekam, piemēram, trusim vai kāmim, var būt nopietns drauds.

    Medību suņus vai trakus var padarīt mazā radība, ar ko saimnieks viņiem liek dalīt teritoriju.

    Citu šķirņu pārstāvji un suņi, kas uzauguši kopā ar grauzējiem, iespējams, uzvedīsies draudzīgi, taču tik un tā suņus un mazos dzīvniekus nedrīkst atstāt bez uzraudzības.

    • Mājas sesks + citi dzīvnieki

    Mājas seski augumā ir mazāki par trušiem, taču viņi ir plēsēji, kas savvaļā pieraduši medīt un nogalināt grauzējus. Tādēļ vienkopus turēt sesku un mazus dzīvniekus, putnus un zivis ieskaitot, nav pārāk laba ideja.

    • Pīles + vistas

    Pīles un vistas ir visai slikta kombinācija. Pirmkārt, pīlēm nepieciešama vieta, kur peldēties, kaut vai neliela vanna, taču, ja tur iekļūs vista, tā, visticamāk, noslīks. Ja saimniecībā ir cāļi, viņu barībā ir penicilīns, kas pīlēm, ja viņas tiek pamieloties ar cāļu barību, ir nāvējošs. Turklāt gaiļi un pīļtēviņi var konfliktēt par teritoriju.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē