• Mājokļa uzkopšana. Kā visefektīvāk atbrīvoties no mājdzīvnieku spalvām

    Zelta padomi
    Līva Kalniņa
    10. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ja tev mājās ir kaķis vai suns, tu droši vien esi samierinājies, ka ar izkritušo apmatojumu būs jācīnās visu laiku. Piedāvājam iedarbīgu un vienkāršu metožu un līdzekļu izlasi, kas palīdzēs sekmīgāk tikt galā ar tādas mājas uzkopšanu, kurā dzīvo spalvains mājdzīvnieks.

    Grīdas tīrīšana

    Grīdas bez paklājiem

    • Mops sausai un mitrai uzkopšanai

    Visvienkāršākais mops no mikrošķiedras (kas ir statisks materiāls) būs ideāls mājdzīvnieka izkritušā apmatojuma savācējs. Mikrošķiedras fizikālās īpašības mopu padara par magnētu, kas pievelk par aptuveni 50% vairāk putekļu, matu un netīrumu nekā parastā slota. Tādējādi kaķa vai suņa spalvas netiks stumdītas no vienas vietas uz citu (kā slaukot ar parasto slotu) un necelsies gaisā (kā tas var būt, tīrot ar putekļusūcēju), bet savāktas tieši tur, kur tās atrodas. Pēc sausās uzslaucīšanas ar mopu, grīdu ieteicams izmazgāt ar mitru mopu.

    Paklāji un mīkstie grīdas segumi

    • Dzeramā soda

    Dzeramā soda jāizkaisa uz paklāja, kuru grasies tīrīt, un jāatstāj iedar­boties aptuveni 40 mi­nūtes. Soda palīdzēs spalvām, matiem un izkritušajām ūsām atdalīties no paklāja šķiedrām, iznīcinās kaitēkļus un neitralizēs smakas. Kad soda iedarbojusies, iztīri paklāju ar putekļusūcēju.

    • Gumijas tīrītājs vai gumijas birste

    Izkritušo apmatojumu no paklāja var ērti noņemt arī ar gumijas slotu. Tas gan prasīs roku spēku, jo ar gumijas birsti jādarbojas īsiem, ātriem un spēcīgiem grābieniem.

    • Grīdas uzkopšanas robots

    Šīs mantiņas ir dārgas, bet, ja vari to atļauties, kvalitatīvs grīdas uzkopšanas robots būtiski atvieglos tīrības uzturēšanu mājā. Robots nesūdzas un neatliek darbu no stundas uz stundu, no dienas uz dienu, bet vienkārši iet un tīra. Ja izmanto putekļusūcēju, arī tam jābūt jaudīgam un kvalitatīvam, citādi daļa putekļu atgriezīsies telpā, tikai nosēdīsies citās vietās.

    Mēbeļu tīrīšana

    Koks, stikls, lamināts un citi cietie interjera materiāli

    • Mikrošķiedras lupatiņa

    Lai tiktu galā ar mājdzīvnieka spalviņām, kas noklājušas cietu materiālu virsmu, izmanto pavisam nedaudz ūdenī samitrinātu mikrošķiedras lupatiņu. Statiskā mikrošķiedra pievilks matiņus un putekļus, savukārt nelielais ūdens daudzums šo procesu padarīs vēl efektīvāku.

    Taču ņem vērā – ja lupatiņa būs pavisam slapja, no tās vairs nebūs nekādas jēgas, jo uz slaukāmajām virsmām paliks putekļu takas. Atceries, ka lupatiņā sakrājušies netīrumi ir jānoņem, pirms turpini slaucīt, pretējā gadījumā tu tos vienkārši pārvietosi citur.

    Mīkstās mēbeles

    • Ass sūklis vai birste

    Mīksto mēbeļu tīrīšanā svarīgi ir izvēlēties tādu sūkli vai birsti, kas ir asa, bet netraumē mē­beles materiālu. Derēs mitrs sūklis ar porainu, raupju virsmu. Derēs arī samitrināts gumijas cimds ar plaukstas daļā iestrādātiem skrāpīšiem vai darba cimds ar gumijotu plaukstas daļu. Veikalu klāstā var atrast arī speciālus kaķu un suņu apmatojuma noņēmējus.

    Segu un mājdzīvnieku guļvietu tīrīšana

    Segas

    • Materiāla izvēle

    Ja vilnas sega tiks piedzīta (caurausta) ar spalvām, to vairs pilnībā attīrīt nevarēs. Tāpēc tur, kur kaķis vai suns mēdz uzturēties, liec segas, ko vieglāk iztīrīt – gludas, sintētiskas vai ar sintētisku virsaudumu.

    Mājdzīvnieku guļvietas

    • Pīts grozs, kartona vai plastmasas kaste

    Vatētās, zoopreču veikalos iegādājamās mājdzīvnieka guļvietas izskatās komfortabli, bet iztīrīt tās tikpat kā nav iespējams. Bet kaķa un suņa gultiņa regulāri jātīra. Ja ne, tad gulta var kļūt par mājokli ne vien spalvām un netīrumiem, bet arī blusām, putekļu ērcītei un citiem mošķiem.

    Mīluļa guļvietai izvēlies pītu grozu, kartona vai plastmasas kasti, kurā ieliec spilvenu, segu, rotaļlietu – visu, lai dzīvnieks justos omulīgi, mīksti un silti. Ārpusi viegli varēsi izmazgāt ar ūdeni, ziepēm un saulainā dienā izžāvēt, bet iekšpusi ielikt veļasmašīnā.

    Ja tavs kaķis vai suns iecienījis gulšņāt (un piespalvot!) kādu noteiktu mīksto mēbeli vai mēbeles stūri, pārklāj to ar segu, ko viegli izmazgāt. Kad atnāks ciemiņi, segu kopā ar visām mīluļa spalvām varēsi noņemt, un mēbele nebūs apskādēta.

     Atceries!

    Regulāra mājdzīvnieka ķemmēšana būtiski samazinās dzīvojamās telpās izkritušo apmatojumu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē