• Kas sunim var sabojāt ožu?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    15. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Suņi ir slaveni ar savu lielisko ožu. Tieši šī iemesla dēļ viņus nereti izmanto darbam dažādos dienestos. Turklāt no ožas ir atkarīga dzīvnieka spēja orientēties telpā. Tāpēc visiem suņu saimniekiem jāzina, kas var sunim sabojāt vai pat atņemt ožu uz mūžu.

    Zināms, ka dienesta un medību suņu ēdienkartē intensīvas slodzes laikā jābūt vismaz 16% augstas kvalitātes dzīvnieku tauku. Pretējā gadījumā var novērot ievērojamu ožas stāvokļa pasliktināšanos. Zinātnieki uzskata, ka tik izteikta saistība staro lipīdu daudzumu barībā un ožas asumu ir ožas receptoru molekulu membrānu izmaiņu tiešas sekas, kuru šūnu struktūrā ir daudz tauku.

    Un vēl viena nianse. Suņa ožas asums lielā mērā atkarīgs no gļotu daudzuma, ko izdala īpašas deguna dobuma šūnas. Sekrēcijas apjomu ļoti ietekmē šķidruma daudzums, ko dzīvnieks patērē dienas laikā. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai suns jebkurā diennakts laikā varētu piekļūt tīram dzeramajam ūdenim.

    Vielas, kas negatīvi ietekmē suņa ožas asumu

    1. Dažādu veidu pipari. Tieši tos izmanto daudzi nelieši, kas vēlas kaitēt dienesta un parastiem suņiem. Taisnības labad gan jāsaka, ka šādi līdzekļi ir visai droši pašiem dzīvniekiem, to darbība parasti beidzas pēc vairākām stundām. Sunim vien vajag tā kārtīgi izšķaudīties un paelpot svaigu gaisu, lai viņa oža pakāpeniski pilnībā atjaunotos.
    2. Praktiski visi automašīnu ķīmijas veidi, tostarp eļļas, antifrīzi utt. Nav vēlams suni laist garāžā, kad notiek automašīnas apkope. Mīlulis, iebāžot savu degunu, kur nevajag, var pilnībā zaudēt ožu.
    3. Vielas un savienojumi, kas tiek izmantoti remonta laikā (krāsas, mastikas, šķīdinātāji utt.). Ja mājās plānots kapitālais remonts, suni vēlams uz kādu laiku aizsūtīt padzīvot kaut kur citur. Šāda pieeja ne tikai saglabās mīlulim ožas asumu, bet arī pasargās dzīvnieku no pastāvīga stresa, kas, kā mēs zinām, negatīvi ietekmē veselību arī dzīvniekiem.

    Produkti, kas slikti ietekmē suņa ožu

    Pieredzējuši suņu saimnieki zina, ka atsevišķi pārtikas piedevu veidi slikti ietekmē suņa ožas asumu.

    • Lai arī cik tas būtu dīvaini, ļoti slikta barība, izrādās, ir… siļķe. Dienesta sargsuņiem to nekādā gadījumā nedrīkst dot, citādi nākamās divas diennaktis suns neko saošņāt nespēs.
    • Jēra gaļa. Daudzi mednieki zina, ka vismaz divas dienas pirms medībām dot dzīvniekam jēra gaļu nav vēlams, citādi tās, visticamāk, paies pa tukšo.
    • Žāvēta desa, sīpoli, ķiploki (kuri jau paši par sevi suņiem ir indīgi) arī var slikti ietekmēt dzīvnieku ožu.

    Dabas faktori, kas pasliktina suņa ožu

    • Karstums. Kā jau rakstījām, suņa ožas asums atkarīgs no sintezēto gļotu apjoma. Un, ja telpā vai uz ielas ir pārāk karsti, to var nepietikt, tāpēc oža sunim manāmi pasliktinās.
    • Zems gaisa mitrums. Arī tas slikti ietekmē ožu — izdalās maz gļotu, deguns kļūst sauss.
    • Putekļains gaiss. Liels gružu daudzums deguna dobuma gļotādas sekrētā ievērojami ietekmē suņa atpazīto smaržu kvalitāti.
    • Augsts saules radiācijas līmenis  — pēdu meklēšana karstā un saulainā dienā ir iecere ar visai apšaubāmu perspektīvu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē