• Kā sunim vecumdienās atvieglot pārvietošanos

    Mājas mīluļi
    Ina Eglīte
    20. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sakņupis stāvs, svārstīga gaita, kājas vairs nelokās tik vingri kā agrāk… Ne saukts, ne lūgts vecums piezogas arī suņiem. Jaunību jau nevienam nevar atdot, toties vecumdienas gan var atvieglot!

    Palīglīdzekļi, kas atvieglo suņa seniora ikdienu:

    • Atkalas laikā lielos suņus ieteicams vest pavadā. Arī tad, ja sunim grūti pārvietoties pa slidenu grīdu, noder pēdu apģērbi. Piemēram, Bio-Groom ražoto Show Foot Anti-Slip Spray var uzpūst uz pēdām (spilventiņiem), bet, ja suns jutīgi uztver spreja skaņu, to uzpūš uz vates un tad nosmērē pēdas. Sprejs tās padara viegli lipīgas, un dzīvnieka kājas vairs neslīd. Uz grīdas gan paliek pēdu nospiedumi, taču tos ir viegli notīrīt.
    • Blue Dog Designs  izstrādātais plecu un gurnu iejūgs Help ’Em Up Harness (aptuvenā cena – 90–110 dolāru) ir ar diviem ērtiem gumijas rokturiem – viens priekšā, otrs aizmugurē; priekšējais atbalsts atdalāms no aizmugurējā. Lai iejūgu uzvilktu, nav jāpaceļ neviena no suņa ekstremitātēm, to var izdarīt arī tad, ja suns guļ.
    • Pasaulē veterinārārsti, kas specializējas suņu rehabilitācijā, atveseļošanās periodā viņiem iesaka izmantot īpašus iejūgus. Tie ir tik ērti, ka tajos var pavadīt visu dienu.

      Visiecienītākais ir RuffWear’s Web Master iejūgs (aptuvenā cena interneta veikalos – 50 dolāru), kas sākotnēji bija paredzēts aktīviem suņiem (piemēram, pārgājieniem, meklēšanas un glābšanas darbiem), bet tie ļoti labi noder arī pēc operācijām, deģeneratīvu vai citu medicīnisku apsvērumu dēļ.

      Iejūgs ir izturīgs, tam ir parocīgi rokturi, tas palīdz sunim ērti piecelties un saglabāt stabilitāti. Vienīgais mīnuss – sunim jāpaceļ priekšķepa, lai tiktu iejūgā iekšā.
    • Ja ir locītavu problēmas, noderēs Canine Icer Carpal Wraps (cena – 21 dolārs), kas pasargā dzīvnieka locītavas no pārslodzes, kas parasti rada sāpes. Locītavu sargus ieteicams nēsāt pastaigu, rotaļu un skriešanas laikā.
    • Pastaigām ārā un arī iekštelpās noder Thera-Paw ražotie zābaki (maksā 22 dolārus). Tie ir no gaisu caurlaidīga un viegli kopjama neoprēna (sintētiska gumija). Zābaciņi aizverami ar lipekli, priekšā ir atvērums, kas tos dara piemērotus suņiem, kam apavi nepatīk. Īpaši noderīgi tiem, kam nepieciešama palīdzība ārā vai ir niķis košļāt savas pēdas. Zābaki tiek pārdoti pa vienam.

    • Vēl viens Thera-Paw ražojums – Hind Limb Dorsi-Flex Assist (cena – no 75 dolāriem). Šīs vieglās un īpaši pielāgotās skavas jeb atsaites nodrošina atbalstu un stabilitāti dzīvniekam ar vājām vai savilktām pakaļkājām. Īpaši noder suņiem, kam ir neiroloģiskas problēmas, muguras slimības, piemēram, mugurkaula diska vaina, vai sagriezušies pakaļējo kāju īkšķi. Jāņem vērā – skavas gatavo un pielāgo konkrētajam sunim.

     

    Īpašs ratiņkrēsls

    Suņiem, kam ir ierobežota pakaļkāju aktivitāte, Walkin’ Wheels piedāvā ratiņkrēslu (cena – 250–500 dolāru) ar diviem riteņiem, kas pielāgojams pēc nepieciešamības. Riteņu leņķis – tātad arī līdzsvara punkts – ir regulējams, lai samazinātu svaru uz dzīvnieka priekškājām.

    Suņiem, kas nevar likt pilnu svaru uz priekškājām un kuru pakaļkājas ir kustīgas, tiek ieteikti ratiņi ar četriem riteņiem.

    Šāda ierīce palīdz sunim atbalstīt svaru, pārnesot to uz riteņiem un ļaujot kājas izmantot pēc nepieciešamības. Vērā ņemama piebilde: ratiņkrēsls nav jāuzskata sunim par spriedumu – tas viņam vienkārši palīdz ātrāk atkopties!

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē