• Kā dzer suns un kaķis?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    25. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Cilvēks, iebāžot krūzē mēli, nevar to iztukšot un remdēt slāpes. Kā dzīvnieki to spēj?

    Mūsu mājdzīvnieku – suņu un kaķu – ūdens dzeršanas process ir ļoti oriģināls. Ja uzmanīgi ieskatās, var ieraudzīt, ka mutes dobums šajā momentā dzīvniekiem kļūst par tādu kā iekārtu. Turklāt zinātnieki secinājuši, ka suņi un kaķi dzer pilnīgi atšķirīgi, tajā pašā laikā katram no viņiem dzeršanas process ir attīstīts līdz pilnībai. 

    Suņi mēli kustina ātrāk

    Pirmkārt, lai ūdens nonāktu mutē, gan suņi, gan kaķi aktīvi izmanto mēli. Dzīvnieki ar mēli veic tik ātras kustības, ka pamanīt to ar neapbruņotu aci nav iespējams. Tāpēc zinātnieki no sākuma uzfilmēja video, kā dzīvnieki dzer, un tikai pēc tam sāka analizēt procesu palēninātā tempā.

    Izrādījās, ka suņi mēli kustina daudz ātrāk, nekā to dara kaķi. Savu garo un plato, tai pašā laikā maigo un ļoti elastīgo mēli suņi iegremdē ūdenī, bet pēc tam saliec to uz otru pusi un, salokot gandrīz uz pusēm, izveido dziļu tvertni, kaut ko līdzīgu kausiņam.

    Katru reizi, iegremdējot ūdenī, šī ierīce paņem lielu ūdens daudzumu un novirza to mutē. Tomēr tas nebūt nav viss process! Vai esi dzirdējis, cik skaļi šļakstinādams dzer suns? Tad, lūk – visas šīs skaņas rodas tāpēc, ka, plašķinot ar mēli pa ūdens virsu, suns veido tādu kā ūdens stabu, kuru pēc tam vienkārši nokož pa daļām un arī novirza mutē.

    Suns smeļ ūdeni ar savu lielo kausu un vienlaikus to arī norij, nokožot ūdens stabiņus.

    Suņi spēj norīt dubultas šķidruma porcijas, ko cilvēks ar neapbruņotu aci nevar ieraudzīt.

    Kaķi to dara elegantāk

    Vai arī kaķi māk tik ātri un daudz dzert? Lai gan – kur mincim steigties? Ja kaķis kaut ko dara, viņš to dara lēnām un perfekti. Kaķi vieglītēm ar mēli skar ūdens virsmu, nekad to neiegremdē pilnībā. Pateicoties tam, šķidrums noturas uz mēles galiņa un eleganti nonāk mutē.

    Ūdens dzeršanas līdzība starp abiem šiem dzīvniekiem ir vien tāda, ka arī kaķi veido nelielu ūdens stabiņu, kuru satver ar muti. Tomēr atšķirībā no suņiem kaķi to dara ievērojami klusāk un akurātāk.

    Atšķirībā no savvaļas skaļajiem suņiem kaķis ir plēsējs, kas medī vienatnē, tāpēc ir pieradis visu darīt klusi, lai neviens nemanītu viņa klātbūtni.

    «To, kā ūdeni lok suņi, vairāk ietekmē paātrinājums ar nepastāvīgas inerces palīdzību. Kaķi savukārt izmanto stabilu inerci,» šādu secinājumu izradījuši zinātnieki.


     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē