• Vai suņiem drīkst dot saldējumu?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    9. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Droši vien neviens suns neatteiksies no saldējuma, ar labpatiku laizot atvēsinošo gardumu karstā vasaras dienā. Tomēr saldējums, tāpat kā jebkuri citi saldi produkti, mājdzīvniekiem nav vēlams.

    No pāris karotītēm saldējuma, ar kurām mīlulis tiek pacienāts reizi mēnesī, nekas ļauns viņam nenotiks. Taču, ja tu barosi mājdzīvnieku ar saldējumu regulāri, tas novedīs pie stomatoloģiskām problēmām, var kļūt par aptaukošanās, diabēta un citu nopietnu slimību iemeslu, kuru ārstēšana tev izmaksās daudz vairāk, nekā nevainīgas saldējuma glāzītes cena. Dažiem dzīvniekiem iespējama arī pārtikas alerģija, īpaši mazo suņu šķirnēm.

    Kāpēc saldējumu labāk nedot?

    Saldējuma sastāvā ietilpst piens, ko suņa organisms (vairumā gadījumu) nespēj sagremot. Laktozes nepanesamība var būt gan iedzimta, gan iegūta dzīves gaitā. Rezultātā pēc notiesātā kāruma sunim var būt uzpūties vēders, caureja vai pat vemšana. Savukārt paaugstinātais tauku un cukura sastāvs saldējumā provocē diabēta rašanos.

    Turklāt atsevišķām šķirnēm ir nosliece uz aptaukošanos. Ir produkti, kuri suņiem ir toksiski un izraisa smagu saindēšanos, kas var novest arī pie dzīvnieka bojāejas. Tāpēc nedrīkst sunim dot saldējumu ar riekstiem, rozīnēm, šokolādi, mākslīgiem saldinātājiem. Daudzu saldējumu sastāvā ir konservanti, kas kaitīgi ietekmē suņa organismu.

    Pat ja uz iepakojuma rakstīts, ka saldējums nesatur cukuru, tā sastāvā var būt saldinātāji, kas suņa veselībai ir kaitīgi.

    Mājas mīluļi neatteiksies no saldumiem, taču gādīgs saimnieks nedots dzīvniekam kaitīgus produktus. Tomēr, ja suns kaut kādā veidā tomēr ir ticis līdz kārotajam saldējumam un apēdis to lielā daudzumā, svarīgi laikus griezties pie veterinārārsta. Liels saldumu daudzums var uzpūst sunim vēderu, viņam var sākties pārtikas alerģija, kuras pazīmes ir nieze, vemšana, bezspēks, caureja, miegainība.

    Kādas ir alternatīvas?

    Esam noskaidrojuši, ka cilvēkiem domāto saldējumu suņiem dot nevajadzētu. Taču ko darīt, ja tavs mīlulis ļoti iecienījis šo kārumu? Pie mums Latvijā suņiem domātus saldējumus lielveikalos nenopirksi, taču ārzemēs suņu priekam tāds tiek ražots jau sen. Turklāt atsevišķus suņu saldējumu veidus var ēst arī cilvēki. Šādu produktu sastāvā nav cukura, tāpēc tas dzīvniekiem ir drošs.

    Taču nevajag skumt par to, ka mūsu veikalu plauktos speciāls suņu saldējums nav atrodams. Suņu saldējuma receptes ir vienkāršas, tāpēc pagatavot to bez problēmām var mājas apstākļos, izmantojot pieejamos produktus. Viens no piemērotākajiem našķiem sunim – saldēts bezpiedevu jogurts. Tas ir fermentēts piena produkts, tāpēc satur mazāk laktozes un suņa gremošanas sistēmai to būs vieglāk pārstrādāt. Pērkot jogurtu, uzmanīgi lasi tā sastāvdaļas, lai tajā nebūtu nekādu piedevu un tam būtu samazināts tauku saturs.

    Ja vēlies, lai suns saldēto kārumu tik ātri nenoēd un ilgāk izbauda tā garšu, ledus formiņu vietā gatavo masu salej mazās glāzītēs, kurās iespraud pa vidu kociņu. Pēc tam, kad kārums būs sasalis, noņemsi glāzīti nost, un sanāks kā saldējums uz kociņa.

    Receptes

    Augļu saldējums

    • 300 g bezpiedevu jogurta ar zemu tauku saturu
    • augļi (banāns, melone vai jebkurš cits dzīvniekiem drošs auglis)
    • 2 tējkarotes medus (ar noteikumu, ka dzīvniekam nav pret to alerģijas), arī medus vietā var likt zemesriekstu sviestu

    Pagatavošana

    Augļus sablendē (var izmantot tikai vienu augli vai tos kombinēt), pievieno medu un jogurtu. Visu rūpīgi samaisi, masu ielej ledus formiņās un liec saldētavā vismaz uz divām stundām.

    Ogu našķis

    • 200 g lielogu vai meža melleņu
    • 300 g bezpiedevu jogurta ar zemu tauku saturu
    • 1 banāns
    • 1 tējkarote maltu linsēklu

    Pagatavošana

    Saspaidi ar dakšiņu vai samal blenderī ogas un banānu. Ielej šo masu jogurtā un pievieno linsēklas. Visu labi samaisi un salej pa formiņām. Kad viss gatavs, liec saldētavā, līdz masa sasalusi.

    Saldējums ar cepumiem

    • ābolu biezenis bez pievienota cukura
    • kraukšķīgi suņu cepumi
    • 2 tējkarotes medus

    Pagatavošana

    Ābolu biezeni vari pagatavot pats, sarīvējot ābolus uz smalkas rīvītes. Vai arī nomizo, sagriez ābolus, liec nelielā daudzumā ūdens un sutini, kamēr tie izšķīduši, tad caur sietu ar stampu izspaidi. Suņu cepumus salauz nelielos gabaliņos, samaisi ar biezeni un medu. Salej visu pa formiņām un liec saldētavā.

    Gaļas saldējums

    • 100 g novārītas vistas gaļas
    • 100 ml liesa dārzeņu buljona
    • dārzeņi (burkāns, kabacis, ķirbis u. c.)

    Pagatavošana

    Gaļu sagriez kubiņos vai sasmalcini blenderī, līdz izveidojas tāds kā biezenis. Smalki sagriez vai sarīvē dārzeņus (vārītus vai nevārītus) un samaisi ar gaļu. Visu aplej ar buljonu, kārtīgi samaisi, salej pa formiņām un liec saldētavā, līdz kārums pilnībā sasalis.

    Zemesriekstu sviesta un ķirbju saldējums

    • burciņa (190 g) 100% ķirbju biezeņa (var izmantot mazuļiem domātos)
    • 2 ēdamkarotes zemesriekstu sviesta
    • 200 g bezpiedevu jogurta ar zemu tauku saturu

    Pagatavošana

    Sajauc ķirbju biezeni ar zemesriekstu sviestu un jogurtu, visu samaisi viendabīgā konsistencē, salej pa formiņām un liec saldētavā.

    Vai suns var saaukstēties no saldējuma?

    Daudzi suņu saimnieki apgalvo, ka ēdot saldētus našķus, dzīvnieks saaukstēties nevar. Ka klepus parādās tikai vīrusa infekcijas gadījumā. Kā piemērs tiek minētas situācijas, kad mīlulis ziemā pastaigas laikā ēd sniegu un nesaaukstējas. Tomēr tā vis nav. Suņi ar novājinātu imunitāti vai dekoratīvās suņu šķirnes viegli var saaukstēties no liela daudzuma apēsta saldējuma. Tāpēc, ja tu vēlies palutināt savu astaino draugu ar šo desertu, kontrolē, cik daudz mīlulis apēd.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē