• 6 izplatītākās suņu saimnieku kļūdas, uzglabājot sauso barību

    Suņa barošana
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    28. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Barojot suni ar sauso barību, rodas barības krājumu uzglabāšanas problēma. Jo daudz izdevīgāk taču pirkt lielos barības maisus. Tomēr, ja glabāsi barību nepareizi, tā var sabojāties. Piekrīti, būs nepatīkami to ieraudzīt, īpaši, ja maisā barības palicis visai daudz.

    Jāatceras, ka barība ātri bojājas, tai pastāvīgi saskaroties ar gaisu, mitrumu un siltumu. Gaiss, kā arī augsta temperatūra, izraisa tauku oksidēšanos. Tas iznīcina visus vitamīnus, kas atrodas barībā. Taču vissvarīgākais – šāda barība ir kaitīga mīluļa veselībai. Nonākot barībā mitrumam, tajā var sākt veidoties pelējums un ieperināties pārtikas ērces.

    Barības glabāšanas apstākļi ir tikpat svarīgi, cik tās sastāvs. Zemāk minētās kļūdas pieļauj pat pieredzējuši suņu saimnieki. Paskaties, varbūt arī tu esi to vidū.

    Izplatītākās kļūdas, uzglabājot suņu barību:

    1. Izbērt sauso barību tieši konteinerā. Sausās barības uzglabāšanas konteiners ir lielisks veids, kā saglabāt barību svaigu ilgāk. Taču vairums dzīvnieku īpašnieku rīkojas kļūdaini – izber barību no pakas konteinerā. Daudzi eksperti iesaka barību glabāt konteinerā ar visu barības paku, nevis bērt to ārā. Oriģinālajā iesaiņojumā barība ilgāk saglabās savu smaržu, tās kalpo par lielisku barjeru tauku zudumam. Turklāt konteiners paliek tīrs un nepievelkas ar taukiem.
    2. Atstāt barības maisu neaizvērtu. Pastāvīgs kontakts ar gaisu veicina barības ātru bojāšanos. Maisam starp barības reizēm jābūt cieši aizvērtam.
    3. Glabāt barību mitrumā vai siltumā. Pirmajā mirklī var šķist, ka visvienkāršāk barību glabāt uz balkona vai garāžā, kur ir vēss. Taču pastāvīgi mainīgie laikapstākļi (piemēram, paaugstināts mitruma daudzums) var ietekmēt barības svaigumu un to, cik tā ir droša lietošanai suņa ēdienkartē. Speciālisti iesaka glabāt sauso barību un neatvērtu konservētu barību sausā un vēsā vietā, lai samazinātu vitamīnu zuduma risku.
    4. Ilgi glabāt atvērtu barības iepakojumu. Atvērtiem konserviem nevajadzētu atrasties ledusskapī ilgāk par 4 stundām. Tas, cik ilgi var uzglabāt atvērtā veidā sauso barību, katram ražotājam atšķiras, taču vidēji tas ir viens mēnesis.
    5. Izmantot barību, kurai beidzies derīguma termiņš. Derīguma termiņus uz pakām raksta ne jau tāpat vien – ar to ražotājs ziņo, ka pēc šī datuma barība vairs nesaturēs visas nepieciešamās vērtīgās uzturvielas. Tāpēc vienmēr rūpīgi pārbaudi, vai barība vēl ir derīga. Bieži šo kļūdu pieļauj suņu saimnieki vasaras periodā, kad, piemēram, pārceļas ar suni uz vasarnīcu, tur nopērk barību, bet mājās konteinerā paliek iesāktā. Atgriežoties no atpūtas, turpina barot ar mājās esošo barību, nepārliecinoties par termiņiem.
    6. Izmantot barošanai neizmazgātu bļodiņu. Veterinārārsti iesaka mazgāt barošanas bļodu pēc katras barošanas reizes. Netīra bļodiņa ir baktēriju avots. Tu taču neizmanto vienu un to pašu šķīvi atkal un atkal vairāku dienu garumā?

    Kur un kā barību glabāt?

    • Glabā barību vēsā, tumšā, sausā vietā. Pārliecinies par to, ka tevis izvēlētā vieta nav sasniedzama mājdzīvniekiem un kukaiņiem.
    • Vislabāk glabāt barību hermētiski noslēgtā konteinerā, tādu var iegādāties zooveikalos vai pasūtīt internetā no ārzemēm, kur veikalos ir daudz lielāka izvēle.
    • Labāk neiegādāties lielu daudzumu barības ilgstošam laika periodam. Jo ilgāk barība atrodas atvērtā veidā, jo lielāka iespēja, ka tā sāks bojāties. Visprātīgākais ir nopirkt barību mēnesim. Bet mazajiem sunīšiem pirkt mazos iepakojumus.
    • Glabā barību nevis uz zemes, bet plauktos.
    • Seko līdzi suņu sausās barības derības termiņam. Saglabā barības iepakojumu, ja pārber to konteinerā. Tā tu jebkurā momentā varēsi pārbaudīt tās derības termiņu.

    Barības uzglabāšanas konteineri

    Glabāt barību maisā ir neērti, turklāt tā pakļauta riskam sabojāties, ja tajā iekļūs mitrums vai gaiss. Tāpēc visērtākais veids, kā barību uzglabāt, ir speciāli konteineri.

    Zooveikalos Latvijā nav īpaši plaša konteineru izvēle, tāpēc, ja vēlēsies kaut ko īpašu, vajadzēs pasūtīt preci internetā. Tas ir ērti, taču ir viens liels mīnuss – noskatīto konteineru pirms tam nevarēsi aptaustīt un izmēģināt. Lai nu kā, barības uzglabāšanas kastes atšķiras gan pēc formas, gan tilpuma, gan materiāla, no kā tās izgatavotas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē