• Suns un kaķis. Naids vai draudzība?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    16. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad cilvēki saka – dzīvo kā suns ar kaķi –, pirmkārt, viņi domā par strīdiem un kautiņiem. Taču, par spīti zināmajam teicienam, kaķis ar suni viegli var atrast kopēju valodu, dzīvojot zem viena jumta.

    Laikam jau katrs no mums ir redzējis ainu, kad kaķis un suns mierīgi rotaļājas. Tiesa, viņu saimniekam gan jābūt ļoti uzmanīgam, lai neizprovocētu saķeršanos starp dzīvniekiem, kas jau kopš laiku laikiem uzskatīti par neremdināmiem ienaidniekiem.

    Jāaudzina kopā jau kopš bērnības

    Lai mājdzīvnieku attieksmi vienam pret otru varētu nosaukt par ideālu, viņi jāaudzina kopā jau kopš agras bērnības. Pēc zinātnieku domām, suņa un kaķa agresivitāte vienam pret otru izskaidrojama ar to, ka viņi nesaprotu otra valodu. Piemēram, astes kustība no vienas puses uz otru kaķiem nozīmē dusmas, bet suņiem – sveicienu. Kaķis murrā, kad ir apmierināts, bet suns rūc, kad dusmojas. Pieliekta galva kaķiem nozīmē agresiju, bet suņiem – padevību.

    Taču zinātnieki atklājuši, ka suns un kaķis, kuri kopā dzīvo ilgstoši, iemācās saprast līdz tam viņiem svešo valodu. Bet, iemācoties saprast vienam otru, viņi ar laiku kļūst par draugiem. Kaķiem ļoti patīk siltums, un viņi ātri vien piefiksē, ka suns ir dzīvs sildītājs, tāpēc bieži guļ viņam blakus vai pat uz paša suņa. Viens pie otra pieraduši dzīvnieki rūpējas par kaimiņu: apmazgā, tīra ausis, kopā atpūšas.

    Taču tas nenozīmē, ka viņi tāpat draudzēsies arī ar citiem suņiem un kaķiem. Bieži ir tā, ka suns lieliski saprotas ar kaķi savās mājās, taču, ieraugot aiz tās teritorijas kādu citu strīpaini, burtiski kā no ķēdes noraujas. Šāds suns ir spējīgs nogalināt svešu kaķi, bet pēc tam mierīgi dalīt kopēju bļodiņu ar savu kaķi. Tajā pašā laikā ir arī daži kaķi, kas mīl kaitināt suņus un apzināti provocē viņus uz kautiņu. Mājā parasti dominē kaķis; ārpus mājās suns uzmetas par viņa aizstāvi. Jo kopā ar suni uzaudzis kaķis diemžēl nejūt briesmas un nesaprot, kad vajag glābties bēgot.

    Galvenais – nepārkāpt teritoriju

    Pilsētā kaķi un suņi apdzīvo vienas un tās pašas teritorijas. Parasti viņu negaidītās tikšanās neizceļas ar īpašiem incidentiem. No negaidītas sadursmes ar suni izbijies kaķis mēģina iebiedēt suni: šņāc, uzmet kūkumu, izlaiž nagus. Ar to parasti pietiek, lai suns sabītos. Agresīvs kaķis kļūst tad, kad suns pārkāpj viņa teritorijas robežas. Taču biežāk gan šāda satikšanās aprobežojas ar savstarpēju draudu apmainīšanos un tam sekojošu atkāpšanos kā no viena, tā otra puses.

    Ir arī suņi lielībnieki, kuri kaķim dzenas pakaļ tikai tik ilgi, kamēr kaķis bēg.

    Tiesa, daži suņi šķiet gluži kā radīti kaķu medībām. Viņi tiem dzenas pakaļ un ir gatavi viņus sapluinīt vārda tiešākajā nozīmē. Par nelaimi, par šādu uzvedību viņus uzteic paši saimnieki. Ir arī suņi lielībnieki, kuri kaķim dzenas pakaļ tikai tik ilgi, kamēr kaķis bēg. Taču tiklīdz kaķis apstājas un ar ķermeņa valodu nepārprotami ziņo, ka vēl solis un deguns būs asinīs, suns iežmiedz asti kājstarpē un padodas. No nesenās bravūras vairs nav ne miņas.

    Kādā vecumā vislabāk iepazīstināt kaķi ar suni?

    Visvieglāk viens pie otra pierod mazuļi. Vienīgais, kas šajā pārītī ir bīstams – atšķirība gabarītos. Kaķēns ir trausls, maziņš, veikls. Viņa vienaudzis kucēns – liels, neveikls, pārāk spēcīgs attiecībā pret kaķēnu. Un te ir tikai vienas briesmas: neveiklais kucēns spēlējoties var samocīt kaķēnu. Jo viņš taču ir draudzīgs, gatavs staipīt kaķēnu mutē pa visu dzīvokli, ir priecīgs uzsākt jebkuru rotaļu. Viņam nekas nav pret kaķēnu, un arī kaķēnam nav pretenziju pret kucēnu. Taču viņi ir jāuzmana, jo kucēns var būt bīstams. Viņš var uzvelties ar savu masu virsū guļošam kaķēnam, viņš var izmantot viņu kā nesamo un pārāk stingri sakost žokļus utt.

    • Pieaudzis suns un kaķēns

    Par ideālu var nosaukt variantu, kad pie tevis dzīvo pieaudzis suns, kurš vienaldzīgi izturas pret kaķiem. Pirmajai suņa un kaķēna tikšanās reizei obligāti jānotiek tavā klātbūtnē. Lai jauniņais apošņā visu un nedaudz aprod ar jauno situāciju, bet mājas saimnieks iepazīst viņa smaržu.

    Nespied mājdzīvniekus ar varu iepazīties, bīdot vienu pie otra, parasti sākumā viņi iepazīst viens otru no attāluma.

    Pirmajā laikā baro suni un kaķi vienā istabā, taču pretējos stūros (lai viņi pierastu pie otra smaržas un saistītu to ar kaut ko pozitīvu). Taču, ja arī pēc tam tavs kaķis un suns ēdīs no vienas bļodiņas (parasti no suņa), tik un tā jābaro viņi atsevišķi.

    Ja suns luncina asti un viņam raksturīgā pozā aicina kaķi uz rotaļu, vari būt drošs, ka suns izjūt simpātiju pret ņaudošo kaimiņu. Paglaudi kaķi, jo tādi izlēcieni no suņa puses, visticamāk, viņam nav saprotami, taču ar laiku kaķis iemācīsies iesaistīties rotaļā.

    • Pieaudzis kaķis un kucēns

    Cits gadījums, kad mājās, kur dzīvo jau pieaudzis kaķis, tiek paņemts kucēns. Kaķis var uztvert kucēna parādīšanos mājās visai sāpīgi un būs apvainojies līdz sirds dziļumiem. Viņš terorizēs nabaga kucēnu, kā vien varēs. Visbīstamākais, ja viņš pamēģinās sist kucēnam ar nagiem pa degunu vai metīsies viņam acīs. Savukārt, ja kaķis uztvers kucēnu kā nekaitīgu radījumu, viss ir kārtībā. Ir bijuši gadījumi, kad pieauguši kaķi pieņēmuši kucēnu un rūpējušies par viņu kā par saviem kaķēniem.

    Kaķis var uztvert kucēna parādīšanos mājās visai sāpīgi un būs apvainojies līdz sirds dziļumiem.

    Agri vai vēlu starp suni un kaķi rodas ja ne draudzība, tad vismaz sapratne, pēc tam parādās cenšanās kopīgi aizstāvēt savu teritoriju no svešiniekiem. Tālākā attiecību attīstība atkarīga no suņa un kaķa rakstura, temperamenta, šķirnes īpatnībām utt. Galu galā viņi būs spiesti paciest otra klātbūtni, bet laika gaitā, iespējams, radīsies savstarpēja pieķeršanās.

    Dažkārt pamiers starp kaķi un suni tā arī neiestājas: šādā gadījumā ir labi, ja ienaidnieki mēģina izvairīties viens no otra. Pastāvīgu konfliktu laikā karojošās puses var savainot sevi, tāpēc īpaši nesamierināmus dzīvniekus prātīgāk ir izšķirt un darīt visu, lai viņi nesatiktos.

    Pat tad, ja dzīvniekiem izveidojušās draudzīgas attiecības, nepieciešams ievērot dažus noteikumus, lai izvairītos no strīdiem un pārpratumiem, kā arī nenodarītu pāri mīluļu veselībai.

    1. Katram dzīvniekam jābūt savai vietai, kur viņš var pabūt viens. Pat vissabiedriskākajam sunim vai kaķim dažreiz gribas mierīgi atpūsties, pamieloties ar kādu kārumiņu, paslēpt iemīļotu rotaļlietu.
    2. Iekārto katram no viņiem savu ēdnīcu. Suņa un kaķa barošana no vienas bļodas var kalpot ne tikai par konfliktu iemeslu, bet arī kaitēt viņu veselībai, jo barības sastāvs un porcijas taču viņiem ir dažādas. Vēlams, lai kaķa barības trauciņš un tualete būtu sunim nepieejamā vietā.

    Kaķi un citi dzīvnieki

    Kā jau iepriekš noskaidrojām, kaķi ne vienmēr nesadzīvo ar suņiem. Ļoti bieži šie mājdzīvnieki lieliski eksistē kopā, īpaši, ja vienā mājā dzīvot sākuši no agrīna vecuma. Cita lieta – kaķi un zivtiņas. Te nu gan kaķim reti izdodas saņemt sevi rokās. Akvāriju saimniekiem labāk likt akvāriju ar zivtiņām pēc iespējas augstāk, nosegt ar blīvu stiklu, atstājot mazītiņu šķirbiņu. Citādi kaķis ātri vien noķers zelta zivtiņu. Tas pats attiecas uz papagailīšiem un citiem putniem, kāmīšiem un dekoratīvajām žurkām. Ko padarīsi, kaķis ir plēsējs. Un instinkti nav nekāds joks. Noturēties ir neiespējami. Protams, mēdz būt arī izņēmumi.

    Savienojums kaķis + vēl viens kaķis, kā likums, ir sprādzienbīstams.

    Savienojums kaķis + vēl viens kaķis, kā likums, ir sprādzienbīstams. Īpaši, kad otro kaķi uz mājām atnes vienkārši uz kādu laiku padzīvot. Divi pieauguši dzīvnieki reti kad sadzīvo. Cita lieta – kaķis un kaķēns, kaķis un kucēns. Attieksme pret mazuļiem nostrādā instinktu līmenī. Šādā gadījumā pieaudzis kaķis sargās mazuli, kas palicis bez mammas.

    Ja tev parādījusies vēlme iegādāties bez jau viena dzīvnieka mājās vēl kādu dzīvu radību, rūpīgi izsver visus PAR un PRET un atbildi uz šādiem jautājumiem.

    1. Vai tiešām tu esi gatavs jauna mājdzīvnieka ienākšanai ģimenē, vai tas ir tikai tāds mirkļa vājums?
    2. Vai tev ir pietiekami daudz laika vairāku mājdzīvnieku kopšanai?
    3. Vai tev ir pietiekami daudz naudas, lai nodrošinātu dzīvniekus ar pilnvērtīgu barību un kvalificētu medicīnisku palīdzību?
    4. Vai tu spēsi mīlēt visus mājdzīvniekus vienādi, neizceļot mīluļus? Dzīvnieki ir ļoti jūtīgi un, saprotot, ka viņi šajā mājā ir tikai kā pabērni, kļūst pa īstam nelaimīgi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē