• Otrs suns mājās — kā izvairīties no konfliktiem un greizsirdības

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Santa Kraukle
    13. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Daudzi suņumīļi mājās tur nevis vienu, bet uzreiz divus vai pat trīs suņus. Suņi var būt dažādu dzimumu, šķirņu, izmēru un raksturu, taču mierīgi sadzīvot savā starpā. Kā daudzos citos gadījumos, suņa uzvedība atkarīga no saimnieka. Kā pareizi ievest ģimenē jauniņo, lai starp dzīvniekiem nesāktos konflikti? Un kas jāņem vērā saimniekam, pirms viņš izlemj par otra suņa iegādi vai adopciju?

    Pirmkārt, jāsaprot, vai tavs suns vispār ir gatavs jaunai draudzībai, tāpēc jānoskaidro, kā esošais mīlulis izturas pret citiem suņiem. Aizej ar viņu uz kādu pastaigu laukumu, kurā vēl neesat bijuši, un pavēro, kā viņš izturas nepazīstamu suņu sabiedrībā – pievērs uzmanību katrai ķermeņa valodas niansei. Vieni var kļūt agresīvi un piesardzīgi, citi – gluži otrādi – rotaļīgi un draudzīgi.

    Nevajag mest plinti krūmos, ja pirmajā reizē tavs mīlulis izrāda agresiju pret citu suni, iespējams, viņam vienkārši ir nepieciešams vairāk laika, lai sarastu ar sev līdzīgiem. Taču, ja tavam sunim ir problēmas ar paklausību un pret citiem suņiem viņš ik reizi izrāda dominējošu agresiju – otru suni ņemt nekādā gadījumā nedrīkst!

    Pirmkārt, tu pakļauj jaunā suņa veselību un dzīvību briesmām. Otrkārt – jauniņais obligāti nokļūs tava dominējošā suņa ietekmē, un tev būs jau divi problemātiski suņi. Dziļākas bedres tavā skaistajā puķu dobē, vairāk sagrauztu mēbeļu un tamlīdzīgi. Tāpēc visvērtīgākais padoms šajā situācijā – vispirms izaudzini jau esošo suni un tikai tad ņem nākamo.

    Kā pareizi piemeklēt otru suni?

    1. Vismazāk problemātiskākais variants – mājās, kur jau ir pieaudzis suns, paņemt kucēnu. Ar ļoti retiem izņēmumiem pieauguši suņi parasti ir labvēlīgi noskaņoti pret kucēniem. Labāk, ja suņi būs dažādu dzimumu. Šādos pāros konflikti tikpat kā nerodas. Par vienīgo neērtību var kļūt nepieciešamība izolēt suņus laikā, kad kucītei ir meklēšanās periods. Ja kucēni neietilpst tavos plānos, labāk kucīti sterilizēt.
    2. Visgrūtākais variants – ja mājās ienāk tā paša vecuma un dzimuma suns kā tavs pirmais mīlulis. Par spīti izplatītajam viedoklim, ka suņi savā starpā nespēj sadzīvot, kuces dažkārt mēdz būt daudz agresīvākas viena pret otru. Īpaši uzmanīgam jābūt pirmās kuces meklēšanās periodos, grūsnības un kucēnu barošanas laikā. Pat vismiermīlīgākais suns šajā laikā var izrādīt agresivitāti pret sugas brāļiem, īpaši, ja atrodas savā likumīgajā teritorijā.

    Kur vislabāk pirmo reizi iepazīstināt suņus?

    Ja vien tavs otrs suns nav maziņš kucēns, suņus labāk iepazīstināt neitrālā teritorijā. Vēlams pirms tam kārtīgi izstaigāties ar pirmo suni, lai viņš izlieto savu sakrājušos enerģiju, tad suns būs mierīgāks un labvēlīgāk noskaņots pret otru dzīvnieku. Ja suņi pēc iepazīšanās sāk spēlēties vai vienkārši neizrāda interesi viens par otru, zini – tavam jaunam mājas mīlulim ir piešķirta zaļā gaisma.

    • Kā iepazīstināt ar jauniņo?

    Pieredzējuši suņu audzētāji, iepazīstinot jau esošo suni ar jauniņo, iesaka veikt šādu triku. Paņem jebkuru tava pirmā suņa lietu, vienalga, kādu (sedziņu, rotaļlietu, kaklasiksnu), galvenais, lai tā būtu piesūkusies ar suņa smaržu. Un ierīvē ar to lietu jaunpienācēju. Tad tavam pirmajam sunim būs vieglāk pieņemt jauniņo par sava bara locekli.

    Iepazīstinot suņus, nenovērsies ne uz mirkli. Nekādā gadījumā neatstāj suņus vienus. Pat ja pirmā reakcija būs miermīlīgi draudzīga, viss var mainīties vienā mirklī.

    • Ja jauniņais ir kucēns, noliec viņu uz grīdas vai citas virsmas un apsēdies viņam blakus. Neglaudi, nebužini, nerunājies – vienkārši esi blakus. Ja nu gadījumā suns pret kucēnu izturēsies nedraudzīgi, tu varēsi aizsegt viņu ar rokām.
    • Ja jauniņais ir jaunulis vai pieaudzis suns, viņam obligāti jābūt pie pavadas, tāpat kā arī tavam pirmajam sunim. Seko līdzi, lai pavadas nebūtu nospriegotas – daži suņi to uztver kā saimnieka signālu būt gatavam uzbrukt svešiniekam. Šajā situācijā pavada nepieciešama, lai kontrolētu situāciju. Nenostiep pavadu, taču centies suni pie pavadas turēt tā, lai jebkurā mirklī tu varētu atvilkt suni nost.

    Kad suņi iepazinušies un ir skaidrs, ka asiņainu kautiņu nebūs, pirmajās nedēļās uzmanīgi vēro abu suņu uzvedību mājās. Sākumā ļauj viņiem nedaudz distancēties vienam no otra. Ierādi katram savu privāto teritoriju. Barības bļodiņas novieto nevis blakus, bet gan katram savā virtuves stūrī, lai izvarītos no nevajadzīgiem konfliktiem.

    Ejot prom, pirmajās nedēļās neatstāj suņus vienā telpā, bet labāk izolē, lai izvairītos no cīniņiem, kurus tu nevarēsi apturēt. Ja mīluļi tiks turēti ārā, jāparūpējas katram par savu būdu vai lielāka voljēra izveidi. Kad jūti, ka suņi ir saraduši viens ar otru, vari sākt laist viņus kopā tavas prombūtnes laikā.

    Lielākoties jau suņi plēšas, kad tuvumā ir saimnieks.

    Kā ietekmēt cīņu par līderismu

    Parasti līdera lomu ieņem pirmais suns vai (retāk) suns, kurš ir gados vecāks. Ārkārtīgi reti, tomēr par līderi var kļūt jauniņais suns ar ļoti spēcīgu raksturu vai suns jaunpienācējs, kas izmēros ir ievērojami lielāks par pirmo suni.

    Jebkurā gadījumā cīņa par līderismu vai savu pozīciju nostiprināšana no tava pirmā suņa puses ir neizbēgama. Tiem nav obligāti jābūt tiešiem konfliktiem – suņiem ir simtiem iespēju nodibināt hierarhiju, nelietojot agresīvas darbības pret saviem sugasbrāļiem. Tipiskie veidi līderisma nostiprināšanai – suns, kurš pretendē uz bara vadoņa lomu, pie barības bļodiņas pienāks pirmais, pirmais izvēlēsies arī atpūtas vietu un rotaļlietas, pastaigu laikā izlems, kā izturēties pret svešu suni.

    Saimnieka uzdevums šajā situācijā – būt pakāpi augstāk par šo baru. Tev suņu acīs jābūt vadonim un nepastrīdamai autoritātei.

    Nepieļauj kautiņus, sodi ierosinātājus un esi taisnīgs. Atbalsti sava pirmā suņa autoritāti, lai neizsauktu viņā greizsirdību pret jaunpienācēju. Baro viņu nedaudz agrāk nekā jauniņo, neatņemt rotaļlietas, lai atdotu tās jaunajam sunim, neaizmirsti paslavēt par labu uzvedību.

    Ja hierarhijas nodibināšanas periods ir ievilcies un suņu attiecības par draudzīgām grūti nosaukt, tajā ir arī tava vaina. Visticamāk, tavs pirmais sunis ir sapratis, ka var pārņemt no tevis vadoņa funkcijas, un mēģina patstāvīgi izveidot attiecības barā. Kā cīnīties ar šādiem mēģinājumiem pārņemt varu? Speciālisti iesaka vienkāršu vingrinājumu.

    Ņem abus suņus un nodarbojies ar viņu apmācību vienlaikus. Nosēdini viņus balkus un liec sinhroni izpildīt vienkāršas paklausības komandas – Sēdēt! Gulēt! un citas. Obligāti panāc, lai viņi izpilda komandas. Šāda vingrinājuma galvenais mērķis – likt suņiem saprast, ka vissvarīgākais te ir vadonis, kuram pakļaujas pilnīgi visi šajā barā.

    Jauniņajam šāda tavas autoritātes demonstrācija būs viņa drošības garantija – ja suns līdz tam jutās nepārliecināti vecākā suņa klātbūtnē, tad tagad viņam kļūs skaidrs, ka vecākais suns nav pēdējā instance šajā mājā. Bet vecākajam sunim būs lietderīgi atcerēties, ka arī viņam ir priekšniecība.

    Regulāri kopīgi treniņi pakalusībā var satuvināt suņus.

    Tu it kā saki viņiem: Čaļi, savā starpā visu kārtojiet paši, taču visā, kas saistās ar mani, gaidu no jums pakļaušanos un paklausību. Atceries, ka tev jābūt stingram, nepieļaujot nekādas atkāpes. Mazākā nevērība no tavas puses (piemēram, tu atļāvi vienam vai otram sunim neizpildīt kādu komandu) var novest pie strauja statusa kāpuma vienam no suņiem – tam, uz kura nepaklausību tu pievēri acis.

    Atceries!

    1. Pirms ņem otru suni, padomā par savu finansiālo stāvokli. Vai tava ģimene spēs pabarot, padzirdīt un medicīniski aprūpēt vēl par vienu ģiemenes locekli. Ņem vērā, ka izdevumi par mājdzīvniekiem dubultosies. Ja nejūties finansiāli drošs, iespējams, labāk nogaidīt ar otrā suņa iegādi.
    2. Lieli suņi un mazas kuces parasti labi satiek savā starpā. Ne tikai cilvēku, bet arī dzīvnieku pasaulē ir nepieņemami, ka vīriešu kārtas pārstāvis darītu pāri sievietei. Suns izjūt cieņu pret kucīti.
    3. Nozīme ir arī izmēram. Lielie suņi mazajiem parasti neuzbrūk. Taču, ja izmēra atšķirība ir ļoti liela, jāseko līdzi, lai lielākais suns savu izmēru dēļ nejauši nenodara pāri mazajam.
    4. Arī viena dzimuma suņi var labi sadzīvot viens ar otru, taču, ja tavam pirmajam sunim ir nosliece uz dominēšanu, viņš ir ļoti nikns pēc rakstura un nežēlo sugas brāļus uz ielas, var rasties problēmas. 
    5. Tāpat kā cilvēki, arī dzīvnieki viens otru var iespaidot gan pozitīvi, gan arī negatīvi. Ja tavam sunim ir nelāgi ieradumi, esi gatavs, ka nedarbi, kādu iepriekš mēdza pastrādāt tavs suns, būs divreiz lielāki. Jaunākais mācīsies no vecā, gluži kā no lielā brāļa vai māsas. Tev jābūt gatavam arī tam, ka jaunais suns var izmainīt vecā suņa paradumus un raksturu.
    6. Pret abiem suņiem jāizturas vienādi. Tas ir gluži tāpat kā ar bērniem. Īpaša attieksme pret vienu var izraisīt greizsirdību otrā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē