• No laukiem atkal pilsētā. Arī četrkājainie atpūtnieki

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    10. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ne tikai cilvēki ir pakļauti stresam, kad pēc grandioza atvaļinājuma nepieciešams atkal atgriezties darbā. Arī dzīvniekiem adaptācija notiek visai smagi, kad viņu dzīvē notiek strauja apstākļu maiņa.

    Ir tikai dabīgi, ka tavs suns pierod pie apstākļiem, kādi valda laukos vai vasarnīcā. Brīvi pastaigāties svaigā gaisā viņš var, kad vien vēlas. Taču tu nevari atstāt savu mīluli laukos, kad jāatgriežas pilsētas dzīvoklī.

    Pēc atgriešanās mājās vairums suņu izjūt diskomfortu. Laukos viņiem taču nevajadzēja mazgāt ķepas pēc katras pastaigas un pastaigāties pie pavadiņas. Suns mierīgi varēja atgulties uz vecā tepiķīša un laiski vērot apkārt notiekošo.

    Turklāt mīlošais saimnieks, kurš atvaļinājuma laikā visu dienu bija blakus, pēkšņi aiziet darbā uz visu dienu un atstāj suni vientulībā tukšā dzīvoklī.

    Tas sunim ir tikpat nepatīkami, kā tev atkal atgriezties pie darba ripas. Dzīvnieks pārdzīvo lielu stresu, tāpēc saimniekus, atgriežoties mājās no garas darba dienas, var sagaidīt nepatīkami pārsteigumi. Jo suņi taču nav roboti, arī viņi alkst uzmanības un rūpju.

    Viens pats mājās

    Paliekot tukšā dzīvoklī, suns var sākt gaudot. Tādējādi dzīvnieks pauž skumjas pēc sava mīļā saimnieka. Tev jāsaprot dzīvnieks. Protams, tev neviens neliek darbā iesniegt atlūgumu. Tev vienkārši jāpalīdz savam sunim adaptēties vientulībā. Vari uzmeistarot viņam maziņu būdiņu. Suns zinās, ka tā ir viņa mazā istabiņa. Tad viņam būs vieglāk pierast pie mazas telpas. Vari arī suņa paklājiņu uz kādu laiku novietot zem galda.

    Ja tu pēc darba esi pamanījis, ka suns dzīvoklī sarīkojis īstu haosu, nesteidzies viņu rāt. Tavs mīlulis vienkārši cīnās ar savām bailēm, ka saimnieks ir aizgājis no mājām uz visiem laikiem.

    Ja tev ir suns, kurš ārkārtīgi smagi pārcieš vientulību, mēģini pirmajā laikā pēc atvaļinājuma atgriezties mājās kādu stundiņu agrāk vai arī apraudzīt suni pusdienu pārtraukumā. Ja tev ir tāda iespēja, protams.

    Pirms došanās uz darbu vai ciemos nevajadzētu pārāk aizrauties ar suņa glāstīšanu, bučošanu un mīļošanu. Pretējā gadījumā tavs mīlulis būs ļoti satraukts, ja pēc tik draudzīgas un jautras kontaktēšanās viņš tiks atstāts mājās pilnīgi viens. Suns sāks skraidīt pa dzīvokli un meklēt tevi, lai paspēlētos. Bet, kad visi mēģinājumi izrādīsies velti, sāks gaudot vai kaut ko grauzt.

    Ir saimnieki, kas saka – mans suns nekad nav gaudojis manas prombūtnes laikā. Taču, kad aprunājas ar kaimiņiem, secina, ka tā nebūt nav. Un skumju lēkmes ar gaudošanu var uznākt katram.

    Daudzi suņu saimnieki sūkstās par to, ka viņi atnāk mājās no darba, bet viņu pieaugušais suns, kurš sen jau pieradināts kārtot savas dabiskās vajadzības ārā un nekad to nav darījis iekštelpās, pēkšņi atstāj dāvaniņas čupiņu veidā. Patiesībā tam nav nekāda sakara ar suņa laikus neizvešanu pastaigā, pie kā viņš bija pieradis laukos. Visdrīzāk tavs mīlulis ļoti vēlas, lai viņu pamanītu. Un viņam absolūti nav svarīgi – lamāsi tu viņu vai visu piedosi. Pats galvenais – kontakts ar tevi.

    Tāpēc pret šādām lietām jāizturas ar sapratni, un drīz vien tavs mājdzīvnieks pārstās tevi sagaidīt ar šādiem pārsteigumiem.

    Lauku manieres pilsētā

    Lauku apkaimē suns pierod pie neierobežotām pastaigām. Savā ceļā viņš satiek patīkamus cilvēkus, kaimiņu suņus, viņam pie kājām var krist āboli no kokiem. Ne dzīve, bet īsta paradīze! Taču parastā pilsētas pagalmā viņam no tā visa būs jāatsakās.

    Saimnieks viņam uzmauc kakla siksnu, pieliek pavadu, lai suns nekur no viņa neaizmuktu. Pilsētā nav nemaz tik droši rušināties pa zemi barības meklējumos, kā arī uzticēties svešiem cilvēkiem. Tāpēc suni atāķēt no pavadas var tikai noteiktā vietā.

    Pirmajā laikā vajag parūpēties par to, lai suns varētu skraidīt pēc iespējas ilgāk. Tādējādi viņš nemanīs tik krasu atšķirību starp pastaigām laukos un pilsētā. Tāpat ļoti svarīgi pastaigu laikā rotaļāties ar savu suni. Tad viņš būs apmierināts un nevēlēsies no tevis nekur aizmukt, pat ja tu atāķēsi viņu no pavadas.

    Suņa veselība

    Pēc atgriešanās pilsētā ķeries klāt suņa veselības novērtēšanai. Dažas suņu slimību pazīmes neparādās uzreiz, parasti simptomi redzami tikai pēc kādām divām nedēļām.

    Taču eksistē bīstama slimība, kuras simptomi parādās jau pēc nedēļas. Šo slimību pārnēsā ērces. Tāpēc vajag novērot savu suni. Ja esi pamanījis kaut ko dīvainu viņa uzvedībā vai stāvoklī, vajag steidzami atrādīt suni veterinārārstam.

    Laukos var saķert arī daudz blusu, tāpēc suns rūpīgi jāizmazgā, izmantojot speciālu šampūnu pret blusām un ērcēm.

    Tāpat jādezinficē suņa vietu, jo arī tur var būt šie insekti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē