• Mājās ienāk jauns, mazs draugs

    Mājas mīluļi
    Irīna Meļņika
    2. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ģimene ir vienojusies un nolēmuši — ņemsim sunīti! Kā jau ikvienam bērnam, arī kucēnam pirmie brīži jaunajās mājās ir stresa pilni, jo viņš tomēr ir atstājis vietu, kur piedzimis, mammu un pirmās pazītamās skaņas, smaržas un kompāniju. Ar ko jārēķinās, kucēnam iejūtoties jaunās mājās, skaidro suņu audzētāja Solvita Vēvere.

    Pirmās dienas jaunajās mājās kucēnam ir satraukuma pilnas: iepriekš viņš visu laiku pavadīja kopā ar māti, māsām un brāļiem un piepeši – palicis viens pats svešā vidē. Katrs suņuks uz to reaģē atšķirīgi. Nosvērtākie kucēni pieņem situāciju, kāda tā ir. Kucēni, kuriem nav tik stabila nervu sistēmu, mēdz paust savas skumjas, skaļi smilkstot, īpaši naktīs, bet parasti visi kucēni pierod pie jaunajiem apstākļiem 2–3 dienu laikā.

    • Lai stress par apstākļu maiņu nebūtu tik liels, vismaz pirmās trīs dienas jaunajās mājās sunim būtu jāsaņem tā pati barība, ko viņš ēdis iepriekš. Jāatceras, ka bļodiņa ar barību neilgu laiku pēc ēdienreizes jānovāc, arī, ja tā nav pilnībā izēsta, taču ūdenim kucēnam jābūt pieejamam visu laiku.
    • Pats svarīgākais kucēnam jaunajās mājās – droša vide un stingrs pamats zem kājām. Tas nozīmē: teritorijai, kurā viņš dzīvo, jābūt kontrolējamai. Ja kucēns dzīvo ārā, viņu nedrīkst atstāt vienu uz visu dienu, pat ja teritorija ir norobežota. Vislabāk, ja suņukam ir savs voljērs un būda, kā arī norobežota platība, pa kuru paskraidīt.
    • Ja kucēns mīt dzīvoklī vai mājā un viņa pārvietošanās tajā netiek ierobežota, jārēķinās ar zināmiem postījumiem. Tā kā pirmajos dzīves mēnešos pasauli viņš iepazīst ar zobiem, sodīt jauno iemītnieku par sagrauztām kurpēm nav pareizi, vienkārši nevajag atstāt lietas jaunajam ģimenes loceklim pieejamās vietās. Neatkarīgi no tā, vai kucēns dzīvo telpās vai āra voljērā, viņam nepieciešamas rotaļlietas, bet vismaz trīs reizes dienā – aktīvas rotaļas un kontakts ar cilvēku. Arī turot suni laukā, viņu ik pa laikam var ielaist iekšā paspēlēties.
    • Pirmajos mēnešos kucēnu vajadzētu pasargāt no kāpnēm. Ja divu mēnešu vecumā klupiens vai kritiens neveiklajām kājelēm vēl nav tik bīstams, tad 3–4 mēnešu vecumā iegūtā trauma var atstāt nepatīkamas sekas uz visu dzīvi.
    • Vest kucēnu ārpus pagalma vajadzētu tikai tad, kad viņš saņēmis pilnu vakcinācijas kursu, t.i., apmēram trīsarpus līdz četru mēnešu vecumā (ne ātrāk kā divas nedēļas pēc pēdējās potes), kad nostiprinājusies imunitāte.

    Kucēna pūriņš, pārceļoties pie jaunajiem saimniekiem:

    • veterinārā apliecība par saņemtajām potēm;
    • pirkšanas pārdošanas līgums, ko paraksta audzētājs un suņa jaunais īpašnieks;
    • instrukcijas par audzināšanu un barošanu;
    • dažkārt – arī barība pirmajam laikam.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē