• Kāpēc suns čurājot neceļ kāju?

    Jautājumi & atbildes
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    11. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Daudzu suņu puiku saimniekus uztrauc, ka viņu pusaugu mīlulis pastaigas laikā neceļ pakaļkāju, kad čurā, bet pietupstas, kā to dara kucītes. Kāpēc sunim nav vēlmes iezīmēt katru krūmiņu, un vai par to būtu jāsatraucas?

    Galvenais, kas jāzina, ka pakaļkājas celšanu suņiem stimulē hormoni, aromāti un citu suņu vērošana. Pat daudzas dominējošās kucītes, kas iepriekš augušas kopā tikai ar suņiem, var iemācīties pacelt pakaļkāju. Tiesa, viņu anatomiskā uzbūve ir tāda, ka to darīt viņām nav nekāda pamata.

    Kāpēc suņi ceļ kāju?

    Tāpēc, lai atstātu par sevi urīna aromāta zīmīti citu suņu deguna augstumā. Tādējādi sakot – te bija Argo. Šādas zīmītes suņi atstāj pa visu savu teritoriju kā atgādinājumu par tās saimnieku. Šāda darbība suņiem saistīta ar dominanto uzvedību un hormoniem. Savas dzīves sākumā visi kucēni neatkarīgi no dzimuma čurājot pietupstas. Bet pacelt pakaļkāju puikas iemācās ar laiku.

    Dažiem suņiem šāds ieradums sāk veidoties jau kucēna vecumā. Tas saistīts ar to, ka viņos ātri sācis izstrādāties testosterona hormons, kas liek viņiem sevi pozicionēt par īstiem tēviņiem.  Tāpat šie kucēni var censties uzrāpties saviem sugas brāļiem un māsām, ieņemot pārošanās pozu, lai gan līdz dzimumbriedumam viņiem vēl tālu. Arī te pie vainas ir testosterons.

    Pilnīgs pretstats īstiem tēviņiem ir kautrīgie puikas, kuri arī pēc dzimumbrieduma sasniegšanas turpina, kārtojot savas dabiskās vajadzības, tupties kā meitenes. Jāatzīmē, ka 99% gadījumu fiziskajā ziņā ar viņiem viss ir vislabākajā kārtībā. Viņu asinīs ir pietiekami vīrišķo hormonu, sperma ir aktīva un dzīvotspējīga, un viņi ir gatavi pāroties, gluži tāpat kā pārējie tēviņi. Tikai ar puiku ieradumu celt pakaļkāju viņiem kaut kā nesokas.

    Kā labot situāciju?

    Ja tu vēlies, lai tavs četrkājainais draugs iemācītos celt kāju, kā to dara citi suņi, pirmkārt, biežāk dodies pastaigās vietās, kur iespējams sastapt citus viņa sugasbrāļus.

    Jauneklis, kurš redz, kā teritoriju iezīmē citi suņi, ātrāk sāk sevi pozicionēt kā tēviņu.

    Dažkārt kautrīgiem un bailīgiem suņiem grūti pārņemt cita pieredzi. Šādā gadījumā līdztekus mīluļa aktīvai socializācijai sāc turpat laukumā nodarboties ar suņa apmācību. Nodarbības palīdzēs viņam atslābināties, novērst uzmanību un sajusties daudz pārliecinošāk.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē