• Kā atradināt suni no mantu graušanas?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    25. janvāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Bieži vien daudziem pieaugušiem suņiem ilgstoši saglabājas tieksme grauzt visu pēc kārtas. Tas, ka kucēni grauž dažādus priekšmetus, ir dabiski, jo tādā veidā viņi iepazīst apkārtējo pasauli. Daļēji tas notiek tāpat kā cilvēku bērniem – caur smaržu, garšu un tausti.

    Jāsaka, ka ne vienmēr ar vecumu vēlēšanās grauzt pazūd. Daudz pieaugušu suņu ar baudu turpina grauzt dažādus priekšmetus kaut vai retu reizi – viņiem tā ir savdabīga fizkultūra zobiem un žokļiem. Lai mazinātu šo vēlmi, jānodrošina mīlulis ar rotaļlietām. Ja mēs runājam par naturāliem produktiem, šiem mērķiem derēs liellopa kauli, dažādu resnumu un lielumu. Nekādā gadījumā nedod vistu kaulus – graužot tie parasti salūst asās šķēpelēs, kas var savainot dzīvnieka gremošanas traktu vai pat kaut kur tajā iesprūst.

    Atceries, ka nesen kauta lopa kauli ir daudzreiz mīkstāki un vieglāk sagremojami nekā atūdeņojušies un izvārīti kauli no gaļas veikala. Pērkot kaulus, centies atrast visresnākos. Nepērc kaulus ar plaisām un porainus. Pērc lielāka izmēra kaulus, nekā tev šķiet, ka suns spēs sagrauzt. Ja kaula izmērs ir lielāks nekā sunim mute, tad ir mazāka iespējamība, ka dzīvnieks pārkodīs to un apēdīs šķēpeles, kas kaitē veselībai.

    • Mākslīgie kauli

    Arī mākslīgie kauli ar liellopa gaļas vai šķiņķa aromātu ir brīnišķīgas rotaļlietas, ar kurām suns var nodarboties vairākas stundas pēc kārtas. Tos vajag sterilizēt un mazgāt, lai novērstu zobu un smaganu infekcijas risku. Mazāku šķirņu dzīvniekiem labi derēs rotaļlietas, kas ražotas no cietas gumijas. Pērkot spēļmantiņu sunim, izvairies no tādām, kas var salūzt vai izjukt. Sīkas detaļas suns var apēst un aizrīties, tāpat nepērc ļoti lētas rotaļlietas un tādas, ko nedrīkst mazgāt.

    Ja tavs mīlulis grib kaut ko pagrauzt, bet viņam nepatīk tas, ko esi viņam iedevis, var mēģināt ierīvēt priekšmetu ar sieru, olīveļļu, vistu, bekona vai tunča taukiem. Tas kļūs pa papildu stimulu, lai dzīvniekā izstrādātos vēlamā rīcība.

    Veselība

    Ja suns grauž matračus, spilvenus, mēbeļu kājas vai citus mājas priekšmetus un agrāk viņam tas nebija raksturīgi, pievērs uzmanību, vai šādas uzvedības iemesls nav dzīvnieka zobu stāvoklis. Pārliecinies, vai suņa smaganas neasiņo, vai no mutes nenāk nepatīkams aromāts, pārbaudi zobu veselību: vai kāds nekustas, vai nav nolūzis, vai nav zobakmens, vai zobu starpās nav ieķērušās ēdiena paliekas.

    Ja ir medicīniskas problēmas, tad pirmām kārtām dzīvnieks ir jāizārstē, bet pēc tam jārisina uzvedības jautājums. Mūsdienās suņa zobu tīrīšana vairs nav nekas pārsteidzošs. Šī procedūra ir ļoti noderīga. Iegādājies speciālu zobu suku savam sunim. Ja tev ir vairāki suņi, tad katram no tiem jābūt savai zobu sukai, nevis vienai uz visiem. Suņu zobu pasta iegādājama katrā zooveikalā.

    Psiholoģiski iemesli

    Pieauguši suņi var grauzt mantas garlaicības, satraukuma un dusmu dēļ. Parasti dzīvnieks izrāda satraukuma pazīmes, ja tam nepatīk atrasties vienatnē. Atšķirtība no saimnieka rada viņam ciešanas. Lielu daļu laika suns atrodas savu mājinieku sabiedrībā, un te pēkšņi saimnieki aizbrauc uz darbu, bērni aiziet uz skolu vai dodas uz vasaras nometni. Jaunie apstākļi liek dzīvniekam uztraukties.

    Ja dzīvniekam uztraukuma pazīmes parādās vientulības dēļ, vislabāk viņam dot rotaļlietas, kurām ir barības smarža. Paliekot vienatnē un nervozējot, suns īpaši spēcīgi grib kaut ko grauzt pirmās piecpa­dsmit minūtes.

    Ja pratīsi noņemt dzīvniekam spriedzi šajā brīdī, ir visas izredzes tikt no šīs problēmas vaļā. Liela nozīme ir arī apkārtējiem apstākļiem. Ieslēdz mierīgu un klusu mūziku vai televīzijas pārraidi. Šādas darbības ļauj pakāpeniski palielināt laiku, ko suns pavada vienatnē.

    Lai tava atgriešanās dzīvoklī dzīvniekam ir patīkama, izrādi viņam pastiprinātu uzmanību, jo suņi dievina šādus mirkļus. Ja tu samīļosi savu suni, padauzīsies ar viņu vai izvedīsi pastaigā, viņš būs pilnībā apmierināts. Ja dzīvnieks, tev atgriežoties mājās, ir ļoti uzbudināts, nesteidz viņu uzreiz barot – lai no sākuma nomierinās.

    Ja atgriežoties konstatēsi, ka mīlulis tavas prombūtnes laikā atkal ir kaut ko sagrauzis, nekliedz uz viņu, jo tas tikai palielinās spriedzi. Visprātīgāk būtu jau laikus izvērtēt, kurus ­priekšmetus mājās suns varētu sagrauzt, un ­ap­slacīt tos ar kādu rūgtu šķīdumu. Zooveikalos ir nopērkams sprejs ar sunim nepatīkamu aromātu, kas dzīvniekam ir absolūti drošs. To uz priekšmetiem vajag izsmidzināt īsi pirms iziešanas no dzīvokļa. Izdari tā, lai mantas, kuras drīkst grauzt, būtu tavam mājdzīvniekam pievilcīgas, bet priekšmeti, kurus nedrīkst, – negaršīgi.

    Princips šai psiholoģiskajai ietekmēšanai ir pavisam vienkāršs – suns nekad neatkārtos to, kas sagādājis viņam nepatīkamas sajūtas. Tieši tāpat bērns, kas reiz apdedzinājies ar gludekli, otrreiz, visticamāk, pie tā vairs nelīdīs.

    • Apbruņojies ar pacietību

    Dzīvnieki, kam obligāti nepieciešams kaut ko pagrauzt, apdraud gan sevi, gan mājiniekus. Saprotams, ka īpaši smagos gadījumos saimniekiem ir nepārvarama vēlme savu suni kaut kur ieslēgt. Tas var kļūt par vienīgo pareizo risinājumu, kad, par spīti visām tavām pūlēm, suns turpina grauzt vadus un citus bīstamus priekšmetus. Taču speciālisti norāda, ka pat visbezcerīgākajos gadījumos, apbruņojoties ar milzīgu pacietību, var iemācīt mīlulim pareizu uzvedību. Nemet plinti krūmos jau pēc pirmās neveiksmes.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē