• Iemāci savam sunim medīt sēnes! 7 apmācības soļi

    Mājas mīluļi
    Maira Dudareva
    17. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja sēņošana ir tavs vaļasprieks un tu bieži ņem līdzi savu mīluli, tev noteikti ne reizi vien prātā ir ienākusi doma: cik gan būtu lieliski, ja mans suns prastu atrast īstās sēņu vietas… Tas tiešām ir iespējams – suns var kļūt par tavu labāko palīgu sēņu meklēšanā! Galvenais, lai tev pašam būtu vēlme un pacietība viņam to iemācīt. Konsultē kinoloģe Jūlija Bogomolova.

    Tā kā sunim deguns ir lielisks instruments un smaržu pasaulē viņš jūtas kā zivs ūdenī, mācības nesagādās lielas grūtības. Turklāt sēņu meklēšanu suns var apgūt jebkurā vecumā, tikai jārēķinās, ka kucēniem ir grūtāk vienā reizē ilgi koncentrēties, tāpēc piemērotas būs īsākas nodarbības, savukārt seniori ātrāk nogurst un, iespējams, kādam vajadzēs arī mazliet ilgāku laiku, lai apgūtu jaunus vingrinājumus. Mācību process ritēs raitāk, ja suns jau līdz tam pratīs veikli izpildīt kādu no komandām Sēdēt!, Gulēt! vai Balsi!.

    Apmācība jāsāk vidē, kur mīlulis jūtas komfortabli un nekas netraucē viņam koncentrēties uz darāmo. Vispiemērotākā būs telpa, kurā sunim visas smaržas ir ierastas un uzmanību nenovērš apkārtējās norises un trokšņi.

    Darbam jāsagādā svaigas sēnes un gardumi (piemēram, nelieli siera gabaliņi). Nepieciešami arī trauciņi (der arī vienreiz lietojamie šķīvji, salvetes), kuros ievietot sēni un citas smaržīgas lietas, kas būs vajadzīgas mācību procesā. Ja to visu liksi tieši uz grīdas, drīz vien smaržīgi nospiedumi būs palikuši teju visur un tas smalkajam suņa degunam var traucēt precīzi izpildīt uzdevumus.

    Ņem vērā!

    • Katru soli māci vairākos piegājienos, atkārtojot vismaz 4–5 reizes.
    • Pēc katra piegājiena nepieciešama neliela pauzīte.
    • Seko un novērtē, kā suns spēj koncentrēties un izpildīt uzdevumu. Ja redzi, ka viņš netiek galā, atgriezieties atpakaļ pie soļa, ko mīlulis apguvis pilnībā, un turpini apmācību no tā.
    • Ja trenēsi savu mīluli katru dienu, sēņu meklēšanu viņš apgūs aptuveni vienas nedēļas laikā.

    7 apmācības soļi

    1. Sākumā sunim jāiemāca pozitīvā asociācija – ka sēnes apošņāšana dod kādu tīkamu rezultātu. Pirmajā reizē turi sēni rokā un pasniedz, lai suns to aposta. Vēl neizmanto nekādas komandas, viss notiek ļoti dabiski, jo sunim pašam ir interese un vēlme izzināt katras jaunas lietas smaržu. Kad dzīvnieks izrāda interesi, aposta sēni, varbūt pat pieskaras tai ar degunu, tad atalgo viņu ar gardumu. Tā tu viņam iemācīsi, ka sēnes smaržai ir saistība ar ko labu un patīkamu, jo par tās apošņāšanu var saņemt balvu.
    2. Nākamajā solī jāiemāca sunim, lai viņš apzināti mērķē uz to, ko tu vēlies (tātad sēni), un arī ziņo par to, apsēžoties, apguļoties pie sēnes vai arī skaļi ierejoties. Te noderēs kāda komanda.

      Noliec sēni un mazliet palīdzi, norādot, kas viņam paostāms. Kad suns sēnei pieskaras ar degunu, dod viņam kādu no komandām, piemēram, Sēdēt!. Tiklīdz suns pie sēnes apsēžas, iedod viņam gardumu. Ja vēlies, vari pievienot arī komandu Rādi!, bet tas nav obligāti. Kad redzams, ka suns jau apzināti mērķē uz sēni un apsēžas pie tās, šis solis ir pilnībā apgūts. Skaties, lai suns neliek ķepu uz sēnes, jo tad vēlāk visas mežā veiksmīgi atrastās būs sabojātas.
    3. Šajā solī pievienojam vēl otru smaržu, sunim piedāvājot apostīt gan sēni, gan vēl ko citu, piemēram, kādu augli vai dārzeni. Protams, viņu ieinteresēs jaunā smarža, bet par tās apostīšanu vai apsēšanos blakus netiek dots atalgojums. Viņam jāielāgo, ka gardumu iespējams saņemt tikai tad, ja norāda uz sēni. Kad suns ošņājas pie sēnes, vari viņam palīdzēt, dodot arī komandu Sēdi!. Kad redzi, ka suns jau saprot, ka viņam jārāda tieši uz sēni, vari pāriet uz nākamo soli. Šajā solī vari sākt sacīt savam mīlulim Meklē sēni!, lai viņš pierod pie šiem vārdiem, bet tā vēl nebūs komanda.
    4. Pievienojam vēl vairākas smaržas, piemēram, ābola, gurķa un kāposta. Tiklīdz suns no paplašinātā piedāvājuma izvēlas īsto un piebiksta sēnei, apsēžas pie tās, tūlīt atalgo viņu ar gardumu, paslavē, paud savu prieku par mīluļa attapību. Kad sēnes atrašana jau izdodas ļoti raiti, var pāriet uz nākamo soli.
    5. Tagad vari mācīšanu turpināt laukā pļaviņā un uzdevumu sarežģīt, paslēpjot sēni un pārējās smaržīgās lietas (pietiks vienu vai divas) zālītē. Vēlams, lai vide joprojām būtu mierīga, pazīstama, lai sunim vieglāk koncentrēties uz meklēšanu. Sākumā slēptuves izvēlies tuvumā, tikai pakāpeniski paplašinot meklēšanas teritoriju. Kad esi paslēpis, ikreiz dod komandu Meklē!. Šajā solī sunim noteikti jāsaprot vārda meklē nozīme, jo ar to tu pamudini viņu sākt meklēt sēni. Ikreiz, kad suns sēni atrod, atalgo viņu ar uzslavām un gardumu.

      Šajā posmā vēlams sēni nolikt ar cimdu vai pinceti, lai pie tās nebūtu klāt tava smarža. Citādi var gadīties, ka suns gribēs meklēt tikai tādas sēnes, ko esi turējis savās rokās.
    6. Dodies uz mežu, slēp un aicini meklēt sēni tur. Variē attālumus. Vari paslēpt arī vairākas sēnes.
    7. Ejam sēņot! Neaizmirsti līdzi paņemt gana prāvu gardumu turzu, lai savu mīluli varētu par katru atrasto sēni atalgot. Ar laiku, kad sunim sēņu meklēšana jau būs kļuvusi par ierastu darbiņu, varēsi apēdamu atalgojumu dot retāk, bet uzslavai gan jāseko pēc katra veiksmīga atraduma.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē