• 5 populārākie jautājumi par suņiem to audzināšanas laikā

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    6. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jauniem un nepieredzējušiem suņu saimniekiem mīluļa audzināšanas procesā nereti rodas vairāki jautājumi. Meklējam atbildes uz populārākajiem no tiem.

    1. Kāpēc suns grauž tikai viena ģimenes locekļa čības?

    Visbiežāk suns tā dara tāpēc, ka šīs čības viņam ir vieglāk pieejamas vai arī to materiāls un forma šķiet daudz pievilcīgāki, un viņam nav svarīgi, kam tās čības pieder. Taču ir arī citi šādas suņa uzvedības iemesli.

    1. Čības pieder tam ģimenes loceklim, pēc kura suns visvairāk ilgojas. Šajā gadījumā viņa uzmanību piesaistīs ne tikai čības. Ja saimnieks atstās kaut kur savu šalli vai cimdus, suns uzgulsies uz tiem vai ievilks savā vietā. Ir suņi, kas ikreiz, kad saimnieks izgājis no mājas, ievelk savā migā viņa čības. Cits tās grauž, cits aprobežojas ar gulšņāšanu uz tām.
    2. Čību īpašnieks lieto kosmētiku vai parfimēriju, kuras sastāvā ir konservants metilparabēns, kas seksuāli uzbudina suni.

    2. Kāpēc suņi čurā uz automašīnu riteņiem?

    Urīna un fekāliju atstātas zīmītes suņu pasaulē ir aptuveni tas pats, kas mums atzīmēties sociālajos tīklos. Urīns satur informāciju, ko cilvēku valodā var iztulkot kā: es te biju un mans stāvoklis ir šāds (vecums, veselības stāvoklis, gatavība vairoties). Suņi iezīmē teritoriju uz redzamām vietām, piemēram, uz stabiem, stūriem, uzkalniem, kokiem, arī uz lietām, kas labi saglabā smaržu, – smilšu čupām, polietilēna maisiņiem.

    Turklāt suņiem, tāpat kā daudzām citām dzīvnieku sugām, ir tieksme pāriezīmēt teritoriju: uzčurāt uz vietas, kuru kāds cits suns jau ir iezīmējis. Automašīnu riepas savāc smaržas no visas pilsētas, tās atrodas augstāk virs zemes, bet padziļinājumi riepas protektorā lieliski saglabā smaržas. Lūk, kāpēc suņi tik ļoti iecienījuši mašīnu riepas.

    3. Kāpēc suns sēž/guļ šķībi?

    Parasti suns tā dara divu iemeslu dēļ:

    1. Vāja mugura. Kucēns ātri aug, muskuļi netiek līdzi kaulu augšanas ātrumam. Īpaši, ja runa ir par liela izmēra suni. Tu vari mēģināt ar kāruma palīdzību nedaudz pavilkt suni uz priekšu, taču neliec sēdēt vai gulēt taisni ar varu – tā tu tikai panāksi pretēju efektu. Vairāk pastaigājies ar suni, dod viņam vaļu izskrieties un apmāci tā, lai viņam būtu interesants un aizraujošs šis process. Uzbudināts, priecīgs suns apsēdīsies un apgulsies taisni, ar stingru muguru, bet jebkādām speciālām darbībām no tavas puses.
    2. Mugurkaula trauma. Pēdējie pētījumi parādījuši, ka vairāk nekā 60% suņu cieš no dažādu pakāpju mugurkaula traumām. Galvenais to iemesls – nepareizi piemeklēts aprīkojums (kakla siksna un pavada) un liela fiziska slodze bez iepriekšējas iesildīšanās.

    4. Kāpēc suns šļūc uz dibena?

    Suns uz dibena šļūc pa zemi, it kā cenšoties noslaucīt dibenu, visbiežāk divos gadījumos: vai nu suns ir inficējies ar zarnu parazītiem, vai arī viņam nosprostojušies vai iekaisuši perianālie dziedzeri (tie atrodas pie anālās atveres apakšējās malas). Anālo dziedzeru sekrēts ir ar ļoti specifisku smaku. Ar šo dziedzeru sekrētu suņi iezīmē savu teritoriju. Katrā izkārnīšanās reizē no šiem dziedzeriem tiek izdalīts neliels daudzums sekrēta.

    Dziedzeru nosprostošanos var novērot:

    1. Ja dzīvniekam ir mīksta vēdera izeja, tad dziedzeri mehāniski netiek kairināti un iztukšoti.
    2. Ja dziedzeru sekrēts ir ļoti biezs un tas nosprosto dziedzera atveri.
    3. Ja dziedzeris ir iekaisis. Iekaisuma rezultātā veidojas tūska, kas nosprosto šaurāko vietu – dziedzera atveri.

    Kā var pateikt, ka dziedzeri ir nosprostoti vai iekaisuši?

    • Suns šļūc uz dibena.
    • Tas ļoti daudz laiza anālās atveres apvidu.
    • Anālās atveres apvidus var būt pietūcis, iekaisis, sāpīgs.

    Labākajā gadījumā suns pats, šļūcot uz dibena, izspiež dziedzerus, un tu pamanīsi uz paklāja vai grīdas sekrēta svītru, sliktākajā veidojas anālo dziedzeru abscess, un tas atveras uz āru. Šādā gadījumā tu pamanīsi asiņaini strutainus izdalījumus pie anālās atveres.

    Ja saproti, ka dziedzeri ir nosprostoti, steigšus dodies pie speciālista, lai viņš šos dziedzerus mehāniskā veidā izspiež. Savukārt, ja tie ir iekaisuši, veterinārārsts nozīmēs sunim antibiotiku kursu, kā arī būs jālieto pretiekaisuma ziedes.

    Kas jādara, lai šo problēmu mazinātu?

    Svarīga ir pareiza ēdināšana. Ieteicams būtu barot dzīvnieku ar barību, kas satur vairāk šķiedrvielu (nopērkamas veterinārajās klīnikās), tā palīdz uzturēt zarnu traktu veselu un regulē izkārnīšanos. Var lietot arī barības piedevas, kas satur šķiedrvielas un sausās baktērijas. Atsevišķiem dzīvniekiem anālie dziedzeri ir jātīra reizi nedēļā, citiem retāk. Ja iekaisums regulāri atkārtojas, tad ieteicama ir operatīva dziedzera izņemšana.

    5. Kāpēc suns pie pavadas uzvedas agresīvāk?

    Tam var būt ir divi iemesli:

    1. Sunim nav iespējams nodemonstrēt visas nepieciešamās rituālās sasveicināšanās pozas, viņa ķermenis izskatās saspringts, iztaisnots uz priekšu, ko citi sugas brāļi uztver kā neredzētu nekaunību un provokāciju. Rezultātā (ar ļoti lielu iespējamību) sāksies kautiņš.
    2. Saimnieks sunim ir kā drošības garants, tāpēc nelielā attālumā no viņa suns jūtas par sevi pietiekami pārliecināts, lai atļautos agresīvi kontaktēties ar sugas brāļiem. Pat gara nospriegota pavada ziņo sunim, ka saimnieks ir blakus un kontrolē situāciju (pēc suņa domām saimnieks ir viņa pusē, jo viņi darbojas vienā komandā – suns rej, bet saimnieks bļauj otram sunim: Fu! Ej nost! Es tev tūlīt parādīšu…)

    Ja suns jūt bailes un labprāt aizbēgtu no ceļā satiktā suņa, pavada viņam neļaus to izdarīt – dzīvnieks to labi zina. Tajā pašā laikā viņa drošības garants – viņa pasaules centrs – ir tepat blakus. Viņš piestājas pie saimnieka ar muguru un sāk aizsargāties tā, it kā viņu būtu iedzinuši stūrī. Šī problēma īpaši aktuāla tiem, kuri pastaigām izmanto rulo pavadas. Otrs suns var justies līdzīgi, taču viņš nespēj saprast, ka tavs suns ir ierobežots ar pavadu. Viņš jūt tikai to, ka pats ir ierobežots. 

    Lai izvairītos no konfliktiem:

    • Neļauj saviem suņiem spēlēties un jo īpaši iepazīties ar suņiem, esot pie pavadas.
    • Ja pie jums pieskrējis suns bez pavadas, atlaid arī savējo no tās vai arī atbrīvo pavadu – tai jābūt tik brīvai, lai tā nokarātos līdz zemei.
    • Ja satikušies divi viens uz otru rūcoši suņi, centies atrasties ne mazāk kā 1,5–2 metru attālumā no sava suņa, neskaties abiem acīs (vēro viņus uzmanīgi no malas), nebļauj, netuvojies, nekādā gadījumā nemēģini satvert savu suni, lai atvilktu viņu nost. Tas pats jādara arī otram saimniekam.

    Dabiski, ja sāksies kautiņš, tu metīsies viņus izšķirt, taču, ja suņi tikai ošņā viens otru, lēnām staigā riņķī un rūc – neaiztiec viņus, visticamāk, ar to viss beigsies un nekāda kautiņa nebūs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē