• 7 padomi svētkiem bez stresa gan tev, gan kaķim

    Mājas mīluļi
    Vineta Vizule
    24. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ziemassvētkus un gadumiju pavadām līksmā noskaņojumā ar svētku rotājumiem, gardumiem un dāvanām. Apkārt skan smiekli un mūzika, smaržo piparkūkas un cepeši, ierodas viesi. Visiem ir jautri, taču – vai tikpat bezrūpīgs noskaņojums ir taviem mājdzīvniekiem? Suns varbūt arī līksmos kopā ar saimnieku, bet kā jūtas kaķis?

    Var diezgan droši apgalvot, ka kaķis nebūs no tiem, kam ļoti patīk svētku kņada un haoss, kas šai laikā valda. Patiesībā šis ir pat izteikti stresa pilns laiks tavam mīlulim, it īpaši, ja viņš pie šādas raibas, notikumiem pilnas dzīves nav pieradis ikdienā. Iespējams, arī kādam kaķu īpašniekam ne pārāk tīk šis trauksmainais svētku laiks, tāpēc noderīgi būs septiņi ieteikumi, kas jums abiem ļaus tikt sveikā cauri šim nemierpilnajam gada noslēgumam.

    1. Neizjauc rutīnu
      Lielākajai daļai kaķu ļoti svarīga šķiet ikdienas rutīna un ierastie rituāli. Ja esi pamanījis, ka arī tavam kaķim patīk noteikta dienas kārtība, tad svētku laikā centies to īpaši neizjaukt. Ja brīvdienās paredzēts lielākoties būt ārpus dzīvesvietas, doties izbraukumā, palūdz, lai kāds no radiem vai draugiem apciemo mājās palikušo astaini. 

    2. Ierīko oāzi
      Ja svētku epicentrs paredzēts mājās, tad vēlams kaķim nodrošināt telpu, kurā viņš var netraucēti uzturēties un tā izvairīties no stresa. Lieliski, ja jau ikdienā kaķim ir sava nomaļa vieta, kur parasti viņš mitinās, bet, ja tādas nav, noderīga var būt saimnieku guļamistaba. Tur ciemiņi bez īpašas vajadzības parasti nemēdz ienākt. Pārliecinies, vai kaķim ir sagādāts dzēriena trauks, tualetes kastīte, iemīļotās rotaļlietas, vai mīlulim būs, kur iekārtoties uz guļu, ja esi ierādījis kādu saimniecības telpu.

    3. Uzmani durvis
      Ja kaķis ikdienā netiek laists staigāt savā vaļā pa āru, jāuzmana ārdurvis ciemiņu ierašanās un svinību norises laikā. Bieži svētku burzmā durvis paliek pusvirus, kāds ienāk, kāds iziet, un tas var būt arī kaķis. Pats pēdējais, ko vēlēsies svētkos, – satraukti skraidīt un meklēt pazudušo astaini. Tāpēc, ja kaķim ierādīta sava telpa, kur viņš var justies netraucēts, parūpējies, lai durvis būtu cieši aizvērtas, varbūt pat aizslēgtas. Kaķim var rasties ziņkāre, vai arī tas no izbīļa var censties izsprukt no sava patvēruma. Durvju aizbīdnis, kas nav sasniedzams bērniem, pasargās kaķi arī no mazajiem ciemiņiem.

    4. Drošība svētku laikā
      Ir daudz dažādu lietu, kas svētku laikā var izrādīties bīstamas mājdzīvniekiem. Piemēram, istabas augs puansetija jeb Ziemassvētku zvaigzne, ar ko parasti dekorē mājokļus gada nogalē, var izrādīties indīgs kaķim.Puansetija, ja to košļā, izdala piensulu, kas izraisa alerģiskas reakcijas arī dažiem cilvēkiem. Tāpat jāraugās, lai kaķis nevar piekļūt ūdenim, kurā ir iemērkta eglītes kāja, – lai egle nebirdinātu skujas, ūdenim dažkārt pievieno speciālas ķimikālijas. Arī svētku lampiņu virtenes var būt bīstamas mājdzīvniekiem, it īpaši, ja tās pieslēgtas pie elektriskās strāvas. Spožie eņģeļu mati, sīkas drumslas no saplīsušām eglīšu mantiņām, asās skujas ir drauds mazajam murrātājam, jo kaķis var tās norīt un pēc tam ciest no gremošanas traucējumiem. Ja mājās ir kaķis un mazi bērni, ap eglīti ieteicams izveidot dekoratīvu aizsargsētiņu.

    5. Cieni kaķa privātumu
      Kaķa tualetes kastīte parasti ir novietota noteiktā vietā, un, iespējams, svinību burzmā kaķim būs grūti to sasniegt, it īpaši, ja jāšķērso vairākas telpas. Tāpēc parūpējies, lai pakaišu kastīte atrastos viņam tuvāk. Zinot kaķa rutīnu, vēlams nevis pārvietot esošo kastīti, bet gan novietot papildu kastīti tuvāk vietai, kur astainis atradīsies svinību laikā. Lai kaķis pierastu un zinātu, ka ir vēl kāda vieta, kur nokārtot savas vajadzības, sāc viņu pieradināt pie kastītes jaunās atrašanās vietas vismaz nedēļu pirms plānoto svinību laika.

    6. Neaizmirsti par kaķa esamību
      Jau svētku gaidīšanas periodā kļūstam nevaļīgi – jāsaiņo dāvanas, jāgādā, ko likt svētku galdā, ko ģērbt mugurā, tāpēc nereti neatliek brīvs brīdis pievērst uzmanību mīlulim. Taču atceries, ka laiks, ko pavadi kopā ar kaķi, palīdz gan viņam, gan arī tev atbrīvoties no pirmssvētku stresa. Neaizmirsti par savu pūkaināko ģimenes locekli, atlicini laiku ierastajām rotaļām, samīļo viņu!

    7. Izklaidē ar paslēpēm
      Lai novērstu kaķa uzmanību no spīguļojošajiem svētku rotājumiem, iesaisti kaķi meklē un atrod rotaļā. Atceries, ka kaķi pēc dabas ir mednieki, viņiem patīk uziet medījumu. Paslēp dažādās vietās kaķa kārumus, kur viņš var tos uzošņāt. Kārumus var paslēpt arī speciāli šādam nolūkam paredzētajās rotaļlietās. Šī nodarbe ļaus kaut uz brīdi mīlulim mazināt satraukumu par neierasto svētku gaisotni.
      Atceries, ka svētki ir paredzēti tam, lai ikviens justos labi un patīkami. Būt par mājdzīvnieka īpašnieku šai laikā, iespējams, ir nedaudz apgrūtinoši, taču piekritīsi, ka arī kaķi svētkos ir pelnījuši īpašu attieksmi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē